Gastroperler

Gastroperler

Du har måske hørt om Gastro Week, som løber af stablen fra i dag og frem til 16. februar. Konceptet er enkelt; et udvalg af byens finere restauranter har sammensat en tre-retters menu til en fordelagtig pris. Men faktisk er der mange gode restauranter, mange med franske islæt, der tilbyder billige 3-retters menuer året rundt. Lad mig præsenterer dig for nogle af Aarhus’ hengemte gastroperler.

 

Vink article photo

L’estragon // Foto: David Juárez

På trods af Aarhus’ relative lille størrelse findes der mange gode restauranter i byen, som tilbyder menuer på et højt gastronomisk niveau – og endnu bedre, priserne er både SU- og budgetvenlige. Jeg har samlet en liste over de restauranter, hvor man både får kvalitet og udfordret sine smagsløg. Den opmærksomme læser vil ved en hurtig gennemlæsning af listen, spotte, at der er et mønster der går igen. Jeg har nemlig udvalgt restauranter, der gør sig i den franske kogekunst tilsat lidt rå kant, der adskiller sig fra frølår, baguette og arrogance som mange associerer med fransk cuisine.

Le Coq

Terrine af brisler (paté) 
Farseret perlehønebryst med vinterkål  
Orange Surprise 
245,-
Vinmenu: 3 gode glas 
200,- 
Le Coq er en lidt atypisk franskinspireret restaurant. Restauranten byder på kvalitetsmad, der udfordrer ens opfattelse af det franske køkken lige fra det øjeblik, man træder ind over dørtærsklen til man har taget sin sidste mundfuld og drukket sin sidste vindråbe. Restauranten er simpel, næsten ydmyg med de slidte træbelagte gulve, der vidner om, at her starter gode aftener tit.
Udover denne uges menu frister Le Coq med et fast menukort, der indeholder kendte franske klassikere som twistes med noget utraditionelt og uforudset. Eksempelvis kammuslinger i brunet smør, der møder et par dryp soja og ristede nødder. Deres cremede fiskesuppe, der har fået selskab af likøren Ricard Pastis.
Summa Summarum er Le Coq en boheme perle, placeret i Graven, der byder på fransk kvalitetsmad tilsat deres egen rebelske smagssammensætning.

Le Basilic

Rodfrugtcremesuppe
Krondyr ossobuco – gullerøder brunois – tranebær
Karamelmousse – syltede frugt – ingefærsirup
209,- studerende 190,-
På trods af Basilics lidt afsides beliggenhed i den del af Mejlgade, som er omkranset af lejligheder og cyklister der fræser til og fra midtbyen, er restauranten velbesøgt aften efter aften. Så den gamle devise om at beliggenhed er alt, holder vist ikke her.
Basilic tilbyder fransk-dansk mad på den simple måde. Rammerne er hyggelige med levende lys på alle borde og dæmpet loftlys. Er du gæst kan du følge med i de forskellige retters tilblivelse i det åbne køkken, hvor kreativiteten og de gode råvarer er i fokus. Det betyder også, at hos Le Basilic medbringer man sin egen vin, så de kan hellige deres opmærksomhed maden.

Olive

Hjemmelavet oliventapenade med brød
Fiskesuppe med aioli og croutons
Andeconfit – confiteret andelår med hvidkålssalat vendt i mormordressing med saltede hasselnødder og små kartofler
Daddeltærte med vanilieis, granatæble og sne.
220,-/225,- i weekenden (fra 17-18.45)
195,- for pensionister og studerende 
Restaurant Olive kan lige som sin nabo, Basilic, byde på hyggelige rammer i den hengemte del af Mejlgade på vej ned mod Østbanetorvet. Olive serverer franske klassikere som andeconfit, boeuf borgogne, fiskesuppe med aioli og hvidvinsdampede muslinger. Olive fraviger dog en smule fra det franske nationalkøkken. Midtimellem den franskdominerede menu dukker der danske indflydelser op, som for eksempel hvidkål med ”mormor”-dressing, syltede bolsjebeder samt rødder og jordskokker. Tilsammen udgør de en form for birolle i hele indtrykket af Olives menu. Hvis de danske inputs i menuen spiller birollen, må de middelhavsinspirerede starters være instruktøren, der samler både dansk, fransk og europæisk til et samlet stykke. Dette gør Olive til en alsidig restaurant, der kan besøges af unge som ældre, til hverdag eller i weekenden. Du kan medbringe din egen vin eller købe en til maden.

L’estragon

Stegte kammuslinger med kastanje, blodappelsin og koriander
Blåmuslinger med selleri, spinat og kartofler 
Skærising med jordskokker, rødbede, skorzonerrod toppet med hasselnødder og brunet smør
Svinenakke med kartofler, æble og blå spidskål med fennikel og mandel
Hvid chokolade, havtorn, appelsin, hyben og mørk chokolade. 
444,- inklusiv vin. 
L’estragon er stedet for dem, der gerne vil udfordres på smagsløgene uden det skal koste en halv måneds husleje eller kræver, at man iklæder sig tøj, der koster den anden halvdel af huslejen. Hvad får man så? L’estragon kører med månedsmenuer, så menuen er fastsat på forhånd, og der stræbes efter, at det hele er økologisk – dog altid med udgangspunkt i kvaliteten.
I februar byder de på en såkaldt Krystalmenu om søndagen. Ovenstående retter går under karakteristiske navne som ”Rimfrost på stranden”, ”Fjorden” og “Isgrotten”, der leder den spisende igennem en oplevelse for sanserne. For eksempel skærisingen, som er en fisk, der betragtes som noget af det ypperste inden for gastronomiske kredse. Det er faktisk sjældent den når ud til almindelige dødelige fiskehandlere – så sjælden og fin er den!
L’estragon er en eksklusiv restaurant, men i beskedne rammer og med plads til kun 22 gæster, bliver en aften på L’estragon til en intim gourmetoplevelse. Udover søndagsmenuen byder L’estragon også på en månedsmenu, som dog kan løbe op i en halv husleje.

Klassisk 65

Oksekonsumé med friske urter
Rødvinsbraiserede svinekæber med rodfrugter, kartoffelmos og rødvinssauce
Omelette en surpise
290,-
De forrige restauranter har haft en ting til fælles – beliggenheden i grænselandet mellem Latinerkvarteret og Mejlgade. Denne guide drager derfor tværs igennem byen og ud til den altid charmerende og livlige Jægergårdsgade. Her ligger Klassisk 65, som en oase der gemmer på et bredt spektrum af fristelser fra det franske landkøkken: snegle med hvidløg, marinerede muslinger, fransk landpaté, varm gedeost og løgsuppe er blot et udpluk af, hvad frokostkortet tilbyder. Kommer du forbi senere på aftenen kan du sætte tænderne i deres bondemenu præsenteret ovenfor. Er du vegetar er der også gode muligheder hos Klassisk 65. Banker dit hjerte lidt højere for desserter og især de franske af slagsen, kan du finde klassikere som creme brulée, crepes suzette og chokoladekage-klassikeren, Gateau Marcel her. Men vær opmærksom på, at du nok stiller dig selv i et unfair dilemma, om hvad du skal vælge. Klassisk 65 er som navnet antyder et sted, der går op i de klassiske retter fra de franske regioner. Det er her, du skal tage hen, hvis du vil lade dig drage med af det franske.

Bon appétit // Maria

Vink article photo

L’estragon // Foto: David Juárez

Skriv en kommentar