Sydhavnen i Aarhus byder på lidt af det hele: Blindgyder, frysebokse, larm, dekonstruktion og konstruktion. Det er ikke skudt helt ved siden af at kalde det en kontrastfuld oplevelse. Torsdag d. 25. juli tog jeg med på en bylivsvandring i kvarteret med forkvinden for Foreningen Sydhavnen Sarah Jarsbo samt en gruppe spørgelystne gæster.

 

Jeg skal mødes med Sarah Jarsbo, som er vores vært, ved terrassen ved Mødestedet i Sydhavnen. Klokken er 13, og solen er absolut ikke på tilbagetog, men buldrer derimod frem med 27 grader, hvilket chokerer alle os danskere, der kender den dansk sommer på de knapt 20 grader. Foreningen Sydhavnen står bag eventet Bylivsvandring i Sydhavnen, som er blevet utroligt populært. I år har de ligefrem måtte lave ekstra ture – ligesom den jeg skal på. Sydhavnen er et gammelt industrikvarter, som i dag gemmer på alt fra musikstudier til atelierer til møbelsnedkere. Sarah Jarsbo omtaler det som et kreativt erhvervskvarter og fortæller at:

”Jægergårdsgade er kommet til at dele Sydhavnen op i nord og syd. Siden 90’erne er der ikke gjort meget, dengang var planerne, at det hele skulle rives ned. I dag vil de heldigvis ikke rive alt ned, men det er meget komplekst. Der skal bygges bro mellem nyt og gammelt. Eksempelvis er Kohalen bevaringsværdig, men ikke fredet.”

En af de smukke gamle murstensbygninger i Sydhavnen. // Foto: Josefine Aude Raas

 

I KONTRASTERNES VERDEN MØDES BYGGEROD OG FRI FANTASI

Som vi går forbi røde murstensbygninger, kan man høre slibemaskiner og håndværkere, som er i fuld gang. Sydhavnen er slidt og rå og samtidig opblomstrende med et kreativt miljø af kunstnere, som sætter deres præg på stedet. Sarah Jarsbo fortæller, at her både er små og store spillere og uddyber:

”Her er så mange inspirerende mennesker, virksomheder, foreninger, projekter, ideer, drømme og ikke mindst folk, der handler og skaber og gerne i samarbejder eller fællesskaber. Det er vigtigt for vores by at have et sådan område, hvor disse særlige muligheder findes, og hvor netop disse kvaliteter kan dyrkes og gro. Her er bestemt uudnyttet potentiale og det, håber vi på, styrkes i fremtiden og gerne i et samarbejde med vores lokale forening.”

Sydhavnen rummer det hele: I midten af området ligger et stort slagteri, som har ligget uforstyrret i mange år. I dag er centrum så småt ved at nå Sydhavnen, og flere får øjnene op for stedet. Herunder en veganergruppe, som holder demonstrationer mod slagteriet. Her er veganere og slagtere, og når man kigger mod nord fra det store slagteri, kan man se den nye Danske Bank bygning, som ligger på hjørnet af Jægergårdsgade på den nordlige del af Sydhavnen. Den ligger foran nogle herberger, hvor hjemløse holder til, og ser en smule malplaceret ud.

Som turen fortsætter, går vi ind i en gammel murstensbygning, der rummer en masse store frysebokse, som før blev brugt til opbevaring af blandt andet pølser. I dag er de blevet en base for møbelsnedkere, bands og visuel artists, som lejer rummene. Her er hverken ventilation, varme eller vinduer, og lokalerne har ikke været bevaringsværdige, så der er fri fantasi til brug af rummene. Da vi kommer ud af bygningen, ender vi hurtigt i en blindgyde.

”Disse små blindgyder skaber fantastiske rum,” fortæller Sarah Jarsbo begejstret. Her bliver der lavet små grønne terrasser, holdt fællesspisning, koncerter og andre arrangementer, hvor byens borgere inviteres ind.

I en af de små blindgyder er der bygget en stor terrasse foran lydstudiet. // Foto: Josefine Aude Raas

 

PERMANENT OG MIDLERTIDIGT

Sydhavnen danner rammerne for utrolig mange muligheder. Og det er ikke kun det kunstneriske miljø, der har fået øjnene op for det. Den nordlige del af Sydhavnen har været udbudt, blandt andet her hvor Danske Bank slog til, og to teams har vundet disse områder og har forkøbsret hertil. Sarah Jarsbo forklarer, at til efteråret skal byrådet tage endelig stilling til denne beslutning. De skal beslutte, om investorenes visioner for byens Sydhavn er i overensstemmelse med Aarhus Kommunes og de visioner, som de vandt på i udbudsprocessen.

”Aarhus kommune ejer grunden og gør klar til at sælge den. Foreningen Sydhavnen er ikke imod det eller forandringer af Sydhavnen. Vi finder det dog utrolig vigtigt at bevare et så stort og relativt frit, kreativt område af byen. Her skal både kunstnere og iværksættere kunne starte deres drømme og handle på dem. Og væresteder for socialt udsatte kan blive og give disse liv både lidt privatliv og nye muligheder,” siger Sarah Jarsbo, som turen sluttes af efter halvanden times tid under den bagende sol.

I Sydhavnen er det værd at tjekke Kohalen, hvis du er sulten, Caféen Bedre Dage, hvis du har lyst til noget læskende og koldt og The Clothing Club, hvis du interesserer dig for bæredygtig mode.

Der kommer flere bylivsvandringer nu i august, og er du væk hele august, så frygt ej, for turene fortsætter hele året rundt. Følg med i Foreningen Sydhavnens Facebookgruppe.