På Fredensgade blot 30 meter fra det trafikerede område ved busterminalen står der et hvidt skilt og lokker forbipasserende ind i gården bagved. Derinde i en ombygget kostald har ildsjæl Sanne Gutkin åbnet et hus med tilhørende cafe, hvor unge kvinder får støtte til at få foden under eget liv.

 

Der er fyrfadslys i stjerneformede holdere på alle bordene, en stor julepyntet gren i det ene vindue, afrikanske Fairtrade skåle og bestik til salg på endevæggen og et menukort, man sidder længe med, inden man beslutter sig.

 

Endnu én typisk cafe, tænker du måske? – langtfra!

Her er det nemlig Sanne Gutkin, som styrer biksen og cafeen er faktisk blot et sideprojekt til det egentlige foretagende, Frida Kahlo Huset. Frida Kahlo Huset er et tilbud rettet mod udsatte og marginaliserede unge kvinder mellem 18 og 30 år, som hverken er i arbejde eller under uddannelse. Kommunen visiterer 10-25 kvinder til en erhvervspraktik på enten 13 eller 26 uger i huset, som favner tre ben, som Sanne forklarer: selve erhvervpraktikken hvor pigerne arbejder i cafeen, opkvalificering i form af undervisning og en socialrådgiver, som hjælper kvinderne med samtaler og praktiske anliggender.

 

Huset åbnede først den 8. marts i år, selvom kimen til projektet ligger 15-20 år tilbage i tiden.

 

vinkimgfileilSuiqfyeRZKvUgIMlCz
Fairtrade salatskåle til salg på endevæggen. // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

På SU som 45-årig
Sanne Gutkin er uddannet Rudolf Steiner lærer og socialpædagog, men har også været selvstændig i butik og arbejdet i detailbranchen.

En af de beslutninger som i høj grad kom til at påvirke hele processen med at skabe Frida Kahlo Huset, var da Sanne pludselig sagde sit job op.

”Der var en som henvendte sig til mit arbejde om en ung kvinde, som havde problemer med spiseforstyrrelser og spurgte, om kvinden kunne komme i praktik hos os for at komme ud af det miljø. Det sagde jeg så ja til, men tænkte så, at jeg hellere lige måtte spørge direktøren. Det syntes hun jo absolut ikke, at vi havde tid til, selvom jeg kunne se, at det havde vi da masser af plads og rum til. Det blev jeg provokeret af og så tænkte jeg: ”Så skal jeg ikke være her”, og det meldte jeg så ud.”

Da Sanne havde sagt sit job op besluttede hun sig for at tage den socialpædagog-uddannelse, som hun drømte om, hvilket betød, at hun som 45-årig røg på udeboende SU. Trods det fortæller Sanne, at den bachelor, er noget af det bedste, hun har gjort i sit voksne liv.

Da Sanne var færdiguddannet brugte hun sine dage på at arbejde på sin ide og aftenerne på at køre som vikarierende socialpædagog. Pengene var få og hun måtte i en periode tære på sin pension for at få enderne til at mødes.

Mens så ringede Egmont Fonden sidste sommer efter at have modtaget Sannes fondsansøgning. De havde ikke plads i deres budget det år, men de kendte nogen som måske havde. Endelig stod Sanne med de penge, som kunne gøre hendes drøm til virkelighed.

 

vinkimgfileToSxIsZivxgOMxCwoshP
Cafeen med kunst og grønt på væggene. // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

Fagligheden er ikke problemet
Under erhvervspraktikken bliver kvinderne tilbudt både skriftlig og mundtlig undervisning i en bred vifte fag. Men det er ofte ikke fagligheden, men i stedet deres sociale problematikker som hæmmer dem, fortæller Sanne.

”Jeg ville sådan ønske, at folk kom herned og så de her piger og hørte deres historier, for det er altså ikke godnathistorier. Det er historier om incest, voldtægt, ensomhed, spiseforstyrrelser, misbrug og ophold på psykiatrisk afdeling”, fortæller Sanne og uddyber: ”Gu er pigerne ej dovne. De har bare ingen redskaber. De har jo ikke bedt om de her problematikker, som er regnet ned over dem. De er jo bare blevet født og så er der sket dem noget. De er blevet svigtet.”

 

At få fødderne på egen jord
Selvom huset er under et år gammelt, er nogle af pigerne allerede på vej videre. En er blandt andet startet på Teknisk Skole indenfor cateringbranchen, imens huset i øjeblikket hjælper en anden pige med at få en praktikplads hos en tandlæge.

”Lige så stille får de bygget deres egen jord op, deres egne fødder på egen jord. Hele mit motiv for det her, er at de skal have deres egen jord at stå på,” fortæller Sanne og tegner med hænderne en lille bunke jord på bordet.

Sanne fortæller med begejstring, hvilken rørende oplevelse det er at se, hvordan pigerne udvikler sig under praktikken. Først står de bagerst i cafeen med sænket hoved, men som tiden går får de en selvsikkerhed, der får dem til langsomt at nærme sig disken i cafeen, indtil de en dag står forrest og ekspederer kunderne.

 

vinkimgfileGgBZdfwToFazWUOxpNgQ
Cafe Frida, hvor kvinderne tager deres erhvervspraktik. // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

Hjemmebagt, hjemmelavet, hjemligt
Og ja så er der cafeen.

Den adskiller sig allerede ved at putte sig i en baggård. Her slipper man for åens menneskemylder og høje kom-spis-gå-tempo. At man så også slipper for åens prisniveau er bare endnu en bonus. Jeg er overbevidst om, at man hos Cafe Frida kan nyde byens billigste frokost, hvis man normalt går efter hjemmebagt i stedet for hjemmebragt.

Her kan hjemmelavet sandwichbrød med økologisk Jerk kyllingebryst og karrydressing fås til 45 kroner, dagens laksesalat med ferskrøget laks, rødløg, avocado og grøn pesto serveres for 58 kroner og dagens suppe for 52 kroner. Alt fra cafeens øl, over te og kaffe, til vinen er økologisk og man slipper 29 kroner for en stempelkande kaffe til to personer.

Cafeen eksperimenterer i øjeblikket med både sukkerfrie, laktosefrie og glutenfrie opskrifter og deres Frida tapas kan vælges som vegetar, mælkefri eller glutenfri.

”Pigerne gør sig umage med maden,så kunderne kommer igen”, fortæller Sanne. Hørt!

 

vinkimgfileyrccYIACsYdIoEhlbWjU
Økokaffe med hjemmebagte jødekager (den ene allerede nede i maven). // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

Hvad: Baggårdscafe med hjemmelavet, økologisk/fairtrade mad til yderst gode priser.

Hvor: Fredensgade 34B, Århus C

Hvornår: Mandag-fredag 10.30-17.00.

Hvorfor: 1) fordi brødet er hjemmebagt, salaten økologisk og pestoen hjemmelavet 2) fordi der er plads til ro og fordybelse 3) fordi du støtter unge kvinder ved at lægge dine penge her 4) der er gratis internet og øko kaffe. Det findes ikke bedre i eksamensperioden.
Link: Cafe Frida og Frida Kahlo Huset