Henrik Buhl og jeg har efterhånden stødt på hinanden en del gange, både i hans brilleforretning, CrossEyes, og rundt i byen, men vi har aldrig haft snakken om, hvorfor Aarhus og i særdeleshed Aarhus’ kulturliv betyder så meget for ham.

 

Passionen bærer værket // Foto: Daniel Boysen
Passionen bærer værket // Foto: Daniel Boysen

 

 

Først lidt om butikken …

Butikken i Aarhus åbnede for 4 år siden og er efterhånden blevet en kæde, der også har butikker i bl.a. London og København. Konceptet er meget enkelt: Vores hjerte banker for briller. Jeg har flere gange hørt Henrik sige, at det ikke bare skal være endnu et par briller, men det skal være de bedste og mest lækre briller, du har købt, når du handler hos CrossEyes.

 

I modsætning til de fleste af de andre kæder, sætter CrossEyes, med Henrik i spidsen, også fokus på det lokale kulturliv, i vores tilfælde Aarhus, hvor han både støtter lokale musikere, kunstnere, forfattere, barberer og andet. Så selvom butikken øjensynligt ikke fylder meget, når man slentrer ned ad Klostergade, gemmer der sig alligevel langt mere end blot briller derinde.

 

… så lidt om manden bag og hans tanker om byen

”Mit navn er Henrik Buhl, 48 år gammel. Jeg er født og opvokset i Aarhus, og jeg har boet stort set hele mit liv her i byen. Jeg boede dog tre år i Vejle, uden den store succes, dét var der, jeg blev tyk…” siger han og griner ”… fordi der skete jo ingenting dernede. For mig er Aarhus derimod indbegrebet af en by, der er i harmoni med sig selv: Vi har alt i nærheden, vi har strand, vi har skov, vi har marker bare fem minutter uden for byen, og så har vi inde i byen et sprudlende liv.”
 

Jeg sidder med min dobbelte espresso i hånden og nikker anderkendende. Henrik er blevet meget mere fokuseret i både blik og tale, end da vi gik hen til Street Coffee i Vestergade, der er én af ”CrossEyes’ venner”, hvilket i sidste ende betyder, at de har indgået et gensidigt samarbejde. Da jeg selv kommer fra en meget lille by et sted i Sydvestjylland, forstår jeg Henriks begejstring for Aarhus og især byens mennesker:

 

”Der er mange specielle mennesker, vi har en speciel stil her i Aarhus. Det er ikke uden grund, at vi for mange år siden fik titlen, ’Smilets by’, jeg synes nemlig, at det virker, som om vi er glade for at være her. At vi ER en glad by. Der er selvfølgelig også ting, der ikke er så gode, men generelt elsker jeg Aarhus. Du kan få timer til at gå med at betragte mennesker … det kan du ikke i Vejle” og jeg indskyder, at det kan man heller ikke i Stenderup.

 

En kop godt samarbejde // Foto: Daniel Boysen 
En kop godt samarbejde // Foto: Daniel Boysen

 

 

Det kulturelle

Kulturelt synes jeg selvfølgelig godt, at vi kunne blive lidt bedre.” Henrik snakker om, hvordan f.eks. den aarhusianske musikscene har ændret sig, ikke at den nødvendigvis er faldet af på den, men at den ikke længere er i centrum på samme måde som tidligere. Jeg kan ikke dy mig, så jeg spørger ind til konceptet omkring 2017, og Henrik bekymrer sig lidt omkring det, for hvad skal der ske, hvis vi brænder det hele af på vej derhen og på ét år, hvad gør vi så bagefter, når fokus igen bliver mindre på kulturen? Det er mindst ligeså vigtigt, at der forstat postes penge i det aarhusianske kulturliv.

 

Derfor snakker vi også videre om, hvorfor han vælger at støtte unge, lokale kreative mennesker. Han siger, at det jo netop bl.a. er fordi, at han gerne vil holde dem her i byen, men samtidig giver det ham også en stor glæde f.eks. at sponsorere solbriller til et band, bestille bøger hjem fra forfattere og så videre. Han bruger en del penge på det, men trækker ikke noget fra i SKAT, selvom han reelt kunne gøre det: ”Så ville det ikke være under de rette forudsætninger. Det ville ikke føles rigtigt.”

 

Han siger videre: ”Hvis jeg kommer til at tjene mange penge i fremtiden, vil jeg helt sikkert overveje at investere endnu flere penge til både kulturlivet og sporten i byen.” 

 

Vi bliver hurtigt enige om, at vi aldrig har haft mere brug for kultur end lige nu. Der er mange ting at sætte under debat, og kunsten er også en måde at kaste sig frontalt ind i livet på. At hengive sig totalt til at beskrive forandringerne, fange øjeblikkene og huske en bestemt periode af historien på. Én ting er, at vi sidder her og bliver enige, nu er kunsten så at få andre til at blive enige med os. Derfor beundrer jeg, at Henrik støtter de unge kunstnere, forfattere og musikere i byen. Og at han samarbejder med en række andre lokale tiltag også som eksemplet Street Coffee heri artiklen.

 

The chief // Foto: Daniel Boysen 
The chief // Foto: Daniel Boysen

 

 

Kærligheden til én by

Jeg har sjældent mødt en person, der nærer så meget kærlighed til sin by og til alle aspekterne i byen: Aarhus Pride, Rådhuset (verdens smukkeste ifølge Henrik), Street Coffee, ja, selv Dansk Supermarked får pæne ord med på vejen, fordi de stadig har deres hovedkvarter i Aarhus. Som Henrik siger til mig: ”Du skal kunne se det, ellers forstår du ikke, hvad jeg siger. Der kan være selv noget smukt over byens kloakdæksler.”

 

Der er noget ganske fantastisk over at møde en person, der ikke har nogen udlængsel, selvfølgelig snakker vi om andre steder, rejser og andre eksotiske ting under vores samtale. Men i sidste ende drejer det sig om Aarhus, om åbne arme til tilflytterne, om at pleje byen indefra, om at værdsætte mangfoldigheden, om at støtte det hårdtprøvede kulturliv og om at brænde for det man laver. I sidste ende har vores møde nok handlet om en forelskelse i livet som sådan.

 

Hvad: CrossEyes ved Henrik Buhl

Hvor: Klostergade 68, st., th., 8000

Hvornår: Mandag-fredag: 11-17.30 (18.30 om fredagen), tirsdag: 13-20, lørdag: 10-15

Hvorfor: Fordi de laver lækre briller og støtter Aarhus’ kulturliv

Mønt: Gode, rimelige priser!

Link:  CrossEyes.dk