Eksaminerne er afsluttede, vi er klar til for alvor at tage hul på 2014 og foråret ligger for døren. Næsten alle mine venner rejser snart mod sydligere himmelstrøg, hvor et væld af kultur i form af folk, arkitektur og eventyr venter dem. Mig derimod, ja, jeg skal ingen steder til trods for en ualmindeligt stor appetit på et kulturelt indspark. Men hvem siger at det er nødvendigt at rejse langt væk for at få stimuleret sin kulturelle nysgerrighed?

Spørger du en ung aarhusianer, hvilke arkitektoniske monumenter Aarhus er kendt for, vil jeg vædde med at 8/10 siger ARoS, Den Gamle By og måske Rådhuset. De er også betagende og ikke mindst inspirerende bygningsværker – på hver sin facon – og sidstnævnte har da også været en afgørende faktor, for at vi kan kalde vores by for Kulturhovedstad i 2017. Men en bygning der for mig er fundamentet for vores studieby, det pulserende og bankende hjerte for ungdommen og samlingspunktet for uendeligt mange vidt forskellige mennesker, er, Aarhus Universitet.

vinkimgfileZSRpjacYKhtlsaQLtpmk
Ved søauditorierne afholdes mange events som eksempelvis Kapsejlads. Søen danner cemtrum for den 15 ha store park // Foto: pkaj.dk

 

Aarhus’ Central Park

Universitetscampus danner i min optik rammerne for ene af gode oplevelser. Longboardevents, kapsejlads – der i øvrigt tiltrækker op mod 10.000 besøgende, og uendelige sommeraftener med grill, kolde øl og gode mennesker. Jeg ved faktisk ikke om det er minderne eller miljøet, der gør størst indtryk på mig, men jeg ved at hver gang jeg har mulighed for det, går jeg igennem parken. Jeg forestiller mig lidt, at det er vores svar på New Yorks Central Park, selvom at Aarhus har masser af grønne steder. Men det er dér, hvor jeg kan ånde, slappe af og nyde omgivelserne.

For mig er foreningen af Universitetet og universitetsparken definitionen på intelligent arkitektur, hvilket er et cadeau, man må give anlægsarkitekten C. Th. Sørensen. Samspillet mellem det kuperede morænelandskab og de smukke gule bygninger, danner med sine små stisystemer og sø som centrum, et fint lille samfund for omkring 43.600 studerende og har gjort det de sidste 81 år. Til og med har bygningsværket opnået international berømmelse for sin banebrydende arkitektur i sin tid.

vinkmainimgfilebCyJYvfDvkIeTZPJhyPW
Den karakteristiske buegang overlevede englændernes angreb under 2. verdenskrig. Havde dette ikke været tilfældet, var den af økonomiske grunde ikke blevet bygget op igen // Foto: Lars Kruse

 

Historien bag…

Aarhus Universitet er Danmarks 2. ældste universitet, er tegnet af C. F. Møller, der vandt 1. pladsen i den tegnekonkurrence, der var udskrevet, da bygningerne skulle opføres. De første bygninger stod færdige i 1931 og blev genrestaureret i 40’erne, efter at have været Gestapos jyske hovedsæde, som blev angrebet af englænderne.

Sidenhen er universitetet gået over i historien som et banebrydende højdepunkt inden for dansk arkitektur, og er blandt andet blevet optaget i Kulturministeriets kanon i 2006, som ét af de tolv mest betydningsfulde arkitektoniske værker i Danmarks kulturhistorie.

Samtidig med at AU besidder en stor arkitektonisk værdi, er det altså også et dansk kulturhistorisk symbol. I 30’erne havde funktionalismen sin fremgang i Danmark, hvor vi gik fra tidligere tiders overdrevne brug af krummelurer og dekoration til det renere og mere minimalistiske udtryk, som vi kender – og er kendte for – i dag. Dette var altså for alvor aarhusianernes første introduktion til, hvad vi stadig efter 81 år, definerer som moderne arkitektur.

vinkimgfilemwshBqeVTYZKOWYEiSxd
I 1949 blev der anlagt et friluftsauditorium med plads ca. 3.000 mennesker // Foto: Ole Lind

 

Én mands vison

Arkitekten C. F. Møller har sammen med sit hold på kompromisløs vis skabt et rum i Aarhus, hvor natur og arkitektur mødes og danner en højere enhed. Det samler os, rører og bevæger os og lader én mands nærmest århundrede gamle vision om at skabe et samfund for studerende i Aarhus, hvor vi kan være flittige eller det stik modsatte, leve videre.