Årets aarhusianske julegave

Årets aarhusianske julegave

Det er jul i Aarhus. Salling lyser pludseligt op på verdenskortet, der dufter af brændte mandler, og “All I want for Christmas is yoooou” forfølger os hele vejen opad Strøget.  Vi elsker det og dyrker det – som den lille flig af religion det nu er, og som for mange, er det eneste, der står tilbage i landet. Selvom man nærmest bliver væltet omkuld i silkepapir og glimmer, så bliver man alligevel mindet om, at julen er hjerternes fest – og det er en tid, hvor alle er glade og gode ved hinanden.

Godt nok er der noget særligt julet over at tage i Magasin og Salling for at købe alverdens Royal Copenhagen-lir, men i VINK vil vi gerne være med til at gøre julen endnu sjovere og samtidig støtte op om et lokalt og unikt shoppingliv i Aarhus. Vi har været ude og tale med en lille håndfuld af de små selvstændige butikker og spurgt dem om, hvad deres bedste bud på ‘årets julegave’ er.

 

Shoechapter


Badstuegade 18, kld, 8000 Aarhus C

I kælderen i Badstuegade ligger byens sejeste og mest autentiske sneaker-shop, Shoechapter, der med ejeren Mark Sommerlund, har leveret sneakers i alle former og farver, gamle som nye, til byens borgere de sidste 6 år. Da sneakertrenden stadig hitter og formegentlig er at finde på de flestes ønskesedler, skulle det være til at finde årets julegaver her. Udover at lade sig friste af de mange modeller, den lille butik har at byde på, fik vi os samtidig en lille snak med ejeren om butikken, deres forhold til Aarhus og selvfølgelig deres bud på årets julegave!


Hvornår åbnede Shoechapter? 

“Jeg åbnede Shoechapter i februar 2011. Tanken var at åbne en decideret sneaker-shop, og det ramte ret godt tidsmæssigt, da kulturen har været eksplosiv lige siden. Det skulle være en unik sneaker-shop, der kunne have nogle specielle ting til både damer og herrer, men samtidig også have de gamle klassikere.”


Hvordan synes I, at I passer ind i Aarhusmiljøet?

“Jeg syntes, at vores DNA passer godt ind i Latinerkvarteret, hvor der er en personlig og lidt mere unik stemning, fremfor hvis man render rundt på strøget.”


Årets julegave? 

“Årets julegave til piger, kunne være Puma Suede Platform, baseret på Creeper-modellen lavet sammen med Rihanna. Farven er tan/biscuit, og er meget efterlyst – der er kun et relativt begrænset antal. 
Til drengene kunne et godt bud være NMD Pack modellen Duck Camo fra Adidas. Folk er ret vilde med Camo, så der vil være ret meget trafik på den her.” 

 

shoe

Ejeren Mark Sommerlund med sit bud på årets julegaver. Øverst, Puma Suede Platform til kvinder. Nederst, Adidas NMD Pack Duck Camo til herrer. //Foto: Julie Kristensen

 

Badstuerock


Badstuegade 22, 8000 Aarhus C

Længere nede af gaden ligger en meget veletableret ægte aarhusiansk pladeforretning, og det er lidt hyggeligt, specielt i tidens teknologiske mylder, at søge tilbage til de gamle vinyler og CD’er. Her kan man i hvert fald sagtens finde julegaven til musiknørden eller sin nostalgiske far, der stadig fyrer op for Meat Loaf og Led Zeppelin på det gamle anlæg. Ejeren selv, var i hvert fald ikke i tvivl om hvad årets julegave burde indbefatte.


Hvornår startede I butikken? 

“Den her butik startede helt tilbage i 1973. Den gamle ejer kunne på daværende tidspunkt se, at der ikke var særlig meget udenlandsk musik på det danske marked. Der var meget dansktop og slagermusik, og på den basis åbnede han butikken. Det var meget alternativt, men han havde en del kontakter i Storbritannien.” 


Hvordan er I meget Aarhus-agtige? 

“Den her butik har så mange år på nakken. Mange folk forbinder butikken med byen. Det er nærmest en institution i gadebilledet.”


Årets julegave? 

“Den nye plade med Leonard Cohen, som vi desværre mistede her for nylig. Det er en virkelig flot plade og desværre den sidste, han udgav. Den udkommer d. 9. december.”

 

badestuerock

Ejeren af Badstuerock med den nye plade You Want It Darker af Leonard Cohen, som årets julegave. //Foto: Julie Kristensen

 

Landmad


Studsgade 6, 8000 Aarhus C 

I Studsgade ligger den lille, hyggelige gårdbutik, som der ellers ikke er mange af i bybilledet. Her kan man forsyne sine dagligvareindkøb med friske råvarer fra lokale avlere, og hvis man kender én med sans for kvalitetsmad, så kan man helt sikkert finde årets lækreste og mest smagfulde julegave her! Her fik vi os en snak med Landmads to medarbejdere, Kenneth og Amanda


Hvornår åbnede I butikken?

“Vi startede for 3,5 måned siden. Ideen var at få gårdbutikken ind i byen, få gang i de små lokale producenter og få de gode varer ind, som kan være svære for folk at få fat på inde i byen. Vi vil samle det hele og støtte det lokale.”


Hvordan passer I godt ind i Aarhus? 

“Aarhusianerne er meget kvalitetsbevidste, og de vil også gerne have økologi. Her ved man virkelig, hvor det hele kommer fra, og at det er ordentligt.” 


Årets julegave?

“Det kunne være gin fra NJORD, som jo ligger her i Aarhus. Det er to aarhusianske gutter, der faktisk var igang med at skrive deres PHD, men droppede det til fordel for at lave god dansk gin. Gin fra NJORD kunne være gaven til manden, der har alt. Det er en lækker kvalitetsgave.”

 

landmad

Medarbejder Kenneth, der fremviser sit bud på årets julegave; dansk gin fra NJORD. //Foto: Julie Kristensen

r

Nordic Tales


Guldsmedgade 28, 8000 Aarhus C

På 1. sal i Guldsmedgade ligger showroom og concept store Nordic Tales, der er en lille, men meget stilren og inspirerende butik, man let kan komme til at forbipassere i sin byvandring. Her bliver der designet interiør i bedste skandinavisk og minimalistisk stil, som ville pynte i ethvert hjem med med interesse for design og personlig indretning.


Hvornår startede I? 

“Det gjorde vi i 2015. Sidste år i maj. Men vi startede allerede med at lave vores produkter i 2012. Ideen var at finde et sted, hvor vi kunne vise vores produkter frem samlet. Det er en kombination af et showroom og en butik.” 


Hvordan passer I godt ind i Aarhus? 

“Vi er selv fra Aarhus, uddannede nede fra arkitektskolen, og vi har oprindeligt hørt til nede på Godsbanen. Vi mener, at det er ærke-aarhusiansk med hele designbølgen og interessen for design, som man også kan se med Finders Keepers.”


Årets julegave? 

“Lampen Bright Spot ovre i vinduet. Den står til 799 kr. og er ret affordable. Derfor appellerer den lidt mere til unge, der godt kan lide design.” 

 

nordictales1

Drengene bag Nordic Tales, Jonas Hoejgaard (arkitekt) og Kasper Hemme (fotograf).  //Foto: Julie Kristensen

nordictales

I midten, årets julegave, Bright Spot lampen til 799,- //Foto: Julie Kristensen

 

1+1 Textil & Design


Grønnegade 41, 8000 Aarhus C

I Grønnegade ligger den fineste butik med alverdens kunsthåndværk i alt fra keramik til textiler. Her udvælger ejeren, Helene Vonsild, nøje sine produkter ud, og her er der virkelig mulighed for at finde nogle helt unikke gaver med deres helt egne historier og idéer bag sig. Sådan nogle butikker kunne vi godt bruge nogle flere af!


Hvornår åbnede butikken? 

“Jeg har været 10 år i Grønnegade. Vi åbnede i 2001 som den første butik for kunsthåndværk i Aarhus. Jeg er selv kunsthåndværker, uddannet fra Kolding, og har samlet meget kunsthåndværk gennem bekendte nede fra designskolen. Siden da er der kommet mange up-coming kunsthåndværkere til.”


Hvordan føler du, at butikken bidrager til det aarhusianske shoppingliv? 

“Butikken giver noget helt unikt til Aarhus. Alt er håndlavet af uddannede, alt har sin egen idé og historie. Det er et koncept, der er meget tro mod sig selv.”


Hvad syntes du kunne være årets julegave?

Jeg har designet et tørklæde i mit eget tekstildesign Tokyo og kombineret det med 100% uld og broderisting. Det passer godt til alle kvinder. Det er dejlig varmt her til vinteren – og så er det et unikt og skulpturelt tørklæde. Det står til 599,-.”

 

1x1textil

Butikken er nøje sorteret og farvekombineret ned til mindste detalje. Her ses et lyserødt udsnit af det flotte keramik, der er at finde i butikken. //Foto: Julie Kristensen

1x1textil2

Ejeren Helene Vonsild, der stolt præsenterer årets julegave; sit eget designtørklæde i moebius uld //Foto: Julie Kristensen

 

Spartakus


Studsgade 12, 8000 Aarhus C

Spartakus er et antikvariat, der ligger nede i Studsgade. Egentlig gik vi bare derind for at finde en god bog, for sådan nogle er altid gode at give og få, men det tog en politisk og sjov drejning, som vi ikke havde regnet med! Spartakus er nemlig et socialistisk ideologisk antikvariat, og udover den sjove snak med et par ældre og politisk engagerede herrer, vi fik os en lille Karl Marx sprællenisse med hjem.


Hvornår åbnede antikvariatet? 

“Antikvaritatet åbnede oprindeligt i 1975 i Ny Munkegade af en gruppe kommunistiske og socialistiske studenter, da man dengang ikke kunne få fat i så meget socialistisk, kommunistisk litteratur og filosofi. 


Hvordan bidrager I til Aarhus? 

“Vi er et unikt antikvariat, som man ikke kan finde andre steder i byen. Vi vil gerne være med til at introducere unge mennesker og universitetsstuderende til socialistisk litteratur – man bliver aldrig for gammel til at lære noget nyt.”


Hvad er så jeres bud på årets julegave?  

“Idealister af Hans Scherfig.”

 

bog

(Socialistisk) Medarbejder i Spartakus med årets julegave; Idealisten af Hans Scherfig. //Foto: Julie Kristensen

 

TANK Coffee and Art shop


Mejlgade 48A, 8000 Aarhus C

I Mejlgade ligger galleriet og kaffebaren TANK. Det er efterhånden et velkendt og veletableret galleri i Aarhus, der med sine lidt sjovere illustrationer og kunstværker, kan bidrage med lidt kulør til den kolde vinterdag. Her kan man i hvert fald sagtens finde en gave til ham/hende med æstetisk sans – og samtidig være med til at støtte nogle af de lokale kunstnere.


Hvornår åbnede galleriet? 

“Jane åbnede butikken i 2011. Hun var inspireret af de små gallerier og caféer i Berlin, som hun syntes manglede her i Aarhus. Hun ville gerne være med til at gøre kunst tilgængelig for alle og for folk, der ikke havde så skide mange penge.”


Hvordan bidrager I til Aarhusmiljøet? 

“Vi er meget Aarhus-agtige, fordi der er rigtig mange lokale kunstnere, der bidrager til butikken. Vi føler, at vi på den måde også giver noget tilbage til Aarhus.”


Idé til årets julegave? 

“Årets julegave kunne være en Art Family kalender til 220 kr. af Yes We Can Can. Så behøver man ikke at have den fra Bilka hængende. Ellers, hvis det skal være mere lokalt, kan man jo købe et rygmærke af gadekunstneren Ulrik Myrtue.” 

(Du kan finde mere om den ret så spændende Ulrik Myrtue her)

 

taenk

Medarbejder Rasmus, der holder et af Ulrik Myrtues rygmærker op. //Foto: Julie Kristensen

.

Stylepaste


Studsgade 2, 8000 Aarhus C

Hvis man er til kvalitet og mode, så kan vi varmt anbefale, at man tager et smut forbi den meget fashionable og nøje selektive mode- og concept store Stylepaste i Studsgade. Her kan man lade sig inspirere, og ikke mindst drage af butikkens mange smukke items, der breder sig fra alt til interiør, skønhed, mode og smykker. Her fik vi os ligeledes en snak med butikkens to fashionable medarbejdere, men pga. juletravlheden, der trænger på i alle byens butikker, fik vi desværre ikke noget billede af dem for denne gang.


Hvornår åbnede I?

“Stylepaste åbnede i 2014, hvor det tidligere hed Junk De Luxe. Det er en concept store, hvor man finder alt fra tøj til interiør, og hvor alt er nøje udvalgt. Her er både items i det billige og dyre segment.”


Hvordan passer I ind i Aarhus’ shoppingmiljø?

“Vi tilpasser os ikke noget bestemt miljø, da vi er en mere personlig butik med international karakter. Men på den måde passer vi måske godt ind i Latinerkvarteret, der også har sit eget personlige præg.”


Årets julegave? 

“Vi har smykker af Lone Kejser, som er en rigtig fin julegave, og priserne rækker i alt fra 180 til 8000 kr. Her er lidt for alle.”

 

stylepaste

Her er ét af de mange nøje indrettede rum, der er til for at inspirere og pryde for øjet, når man går rundt og udforsker butikken //Foto: Julie Kristensen

stylepaste1

Årets julegave; et udvalg af Lone Kejsers smykker, der flot pryder vinduet i Stylepaste. //Foto: Julie Kristensen

 

VINK håber, at vi med denne lille AarhusGuide og introduktion til nogle af de små butikker i Latinerkvarteret kan få folk ud og udforske de mange anderledes og oversete dele af Aarhus’ shoppingliv! Glædelig jul og god juleshopping!

Skriv en kommentar