Åben træning: Et dansende bevægelsesrepertoire

Åben træning: Et dansende bevægelsesrepertoire

En onsdag skulle jeg til Åben træning. Jeg ankom til Remisen på Godsbanen. Dørene stod på vid gab ind til lokalet. Jeg havde aldrig været derinde før. Der var højt til loftet, store vinduespartier og et lyst trægulv. På væggene hang store billeder af broderi og stillbilleder af kreative værksteder. Jeg tænkte, at det var et meget smukt lokale, vi skulle bevæge os i.

Det er normalt Brobjergskolen, der huser konceptet Åben træning, men i denne onsdags anledning, var de nødsaget til at rykke til Remisen. Da klokken slog 16:30 stod vi seks styks klar i strømpesokker og behageligt tøj. Vores forudsætninger var forskellige, men vi var her for det samme; nemlig at bevæge os.

Fra tåspids til alt det over hovedet

Denne onsdag var Marie Louise ansvarlig for træningen. Hendes format var åbent for begyndere, men med mulighed for at udfordre øvelsernes udtryk for de øvede – Og det er lige præcis dét, konceptet kan; skabe rum for de nysgerrige såvel som de nørdede.

Fra stående stilling kom vi ned på gulvet, liggende på ryggen. Indledningsvis var vores eneste opgave at trække vejret. Det lyse rum og det høje loft gjorde på en måde vejrtrækningerne dybere, så de nåede helt ned i maven.

Efterfølgende guidede Marie Louise os igennem en opvarmning, der startede nede i tæerne og endte oppe i hovedet – endda over hovedet og i hele rummet. Det føltes frit og legende, og Remisens rummelighed gav os rig mulighed for at lade os rive med. Så vi kastede os rundt, lod gulvet gribe os og opløste alle retninger i rummet. Opvarmningen efterlod os lune, klar til at stille os i rækker, og så gik cirkeltræningen i gang.

// illustration: Maria Munch Luckow

En vandring i ovaler

Åben træning er en fusion af vestlige danseformer og dét, der kaldes MB (Muscle bone or mind body). Træningen foregår henover gulv, hvortil bevægelserne ledsages af musik. Åben træning i Aarhus er skabt af fem dansere og performere bosat i byen. De tager alle udgangspunkt i en fælles form, men har fortolket denne til hver deres udtryk.
Øvelserne henover gulvet kan være alt mellem vandrende og hvirvlende. Træningen foregår i cirkler, og er derfor dynamisk fra start til slut. Undervejs undersøges balancen på tå såvel som følelsen af fodflader mod gulvet. Grundlæggende sørger bevægelserne for, at alle sener og led bliver bløde, og når træningen er omme føles kroppen glad og gennemarbejdet.

De sidste sommerfugle inden vinteren kommer

Marie Louise varslede om sidste øvelse, og vendte sig mod os: ’’Forestil jer, at jeres lillefingre er de sidste sommerfugle inden vinteren kommer’’. Vi kiggede undersøgende ned på vores fingre, der lige så stille begyndte at flakke, for derefter at flyve forsigtigt rundt i en armslængde. Med skånsomme skridt fulgte vi opmærksomt sommerfuglenes rute, og en rigtig fin stemning opstod i rummet. Vi var alle seks meget koncentrerede om de sidste 12 sommerfugle. Deres sidste minutter inden vinterens indtog, og træningens afslutning, skulle være dem værdig. For enden af rummet slap vi sommerfuglene fri fra fingrene og lod armene dale ned langs siden. Og så stod vi ellers dér og kiggede nostalgisk efter den forgangne sommer.

Åben træning er uforpligtende, drop-in baseret og koster kun 60 kroner pr. gang. Det er en bevidstgørende træningsform, som overrasker og undersøger arme, ben og alt hvad der hører med. Så sæt en cirkel om onsdag i kalenderen og hold dig opdateret her.

// Illustrationer af Maria Munch Luckow

Skriv en kommentar