Blå og grønne busser kører ind og ud af Rutebilsstationen og bliver billedet på den myldrende trafik og travle hverdag. Lige ved siden af, inde i en skjult gård, ligger modsætningen. Et nyåbnet center, der har til formål at få Aarhusianerne helt ned i gear i en terapiform, der kaldes “Floating.”

Min krop dumper ned i vandet, og jeg mærker straks benene lette under mig. Jeg læner mig tilbage og bliver båret op. Det er saltvand, der bærer mig. Jeg lukker låget på den store flydetank, der minder en del om et rumskib. Vandet lyser blåt fra en lille lampe for enden. Nu ligger jeg fuldkommen bredt ud og hævet over karrets bund. Sagte trommen og panfløjten fylder langsomt tanken og minder om det indianske orkester, der plejede at spille på Rådhuspladsen i København. Nu skal jeg bare ligge sådan. I en time.

I alt sin enkelthed går flydeterapi ud på, at man hælder vand med højt saltindhold ned i en tank, der lukker al lys og lyd ude og så ligger man der og bæres op af saltet. Vægtløs. Uden at kunne se eller høre noget. For nogen kan det lyde ubehageligt, måske klaustrofobisk, men mændene bag, Nikolai Flyvberg og Jonas Olesen, har en klar idé om, at floating er godt for mange ting. Det kan først og fremmest afstresse folk og ”nulstille en,” siger de.

”Vi vil gerne skabe en modbalance til det der hurtige samfund, hvor vi alle sammen er på. Vi er enten på telefon, læser eller ser TV, men vi er aldrig kun med os selv. Det er man ligesom tvunget til her,” siger Nikolai Flyvbjerg.

Tømmermænd og dårlig ryg 

Derfor besluttede Nikolaj og Jonas sig for at åbne Float Studio, efter at Jonas for tre år siden stiftede bekendtskab med flydeterapi i Australien.

“Jeg gik ind med tømmermænd, ømme lægmuskler og rigtig ondt i ryggen, og da jeg kom ud var jeg som født på ny. Så tænkte jeg: Hvad er det for noget, det her,” fortæller Jonas, som derefter begyndte at undersøge muligheden for at flyde hjemme i Danmark. Det viste sig, at der ikke var noget decideret center med fokus på flydeterapi.

“Jeg ringede hjem til Nikolai og sendte ham til Hamborg for at prøve det, og han var også solgt. Så kom ideen til os: Hvorfor åbner vi ikke det første floatcenter i Danmark?” fortæller Jonas.

Nu er Jonas og Nikolai klar til at åbne det første floatcenter i Aarhus. Med den myldrende og travle rutebilsstation som nabo, slår de døren op til Float Studio d. 3. august.

// Alle billeder: Jakob Birk

Alene i flydetanken
Musikken er stoppet og lyset slukket, så nu ligger jeg lidt i tavshed og nyder stilheden. Det er ikke kun flydetanken, der lukker alt ude. Rummet, som tanken står i, er også lydisoleret, så man ikke skal kunne høre noget. Der er så mørkt og stille, at jeg falder hen et øjeblik, og når jeg vågner igen, har jeg mistet tidsfornemmelsen. At ligge her skulle ikke kun hjælpe mod stress. Ifølge adskillige mindre undersøgelser har det en positiv effekt på angst og depressioner.

“Forleden havde vi en kvinde med bipolar lidelse inde at prøve, og hun kom ud derfra efter en enkelt time, og sagde at hun havde ikke haft den ro i tyve år,” fortæller Nikolaj.

Salten svider i små sår på mine fødder og på min solbrændte ryg. For hver tank med vand er der 600 kg magnesiumsulfat, og det gør vandet mere mættet af salt end Det Døde Hav. Selve saltvandet har også sine fordele og kan blandt andet bevirke psoriasis og eksem. Gigtpatienter kan også nyde godt af floating. For Jonas og Nikolaj selv er det den personlige rejse, der lokker dem ned i en flydetank nærmest dagligt.

“Man kan komme i dyb meditation, forøge sin kreativitet og dykke ned i underbevidstheden og arbejde med den,” fortæller Jonas. Nikolaj bryder ind:

”Det er selvfølgelig ikke noget, der sker første gang. Ligesom med meditation er det noget du skal øve dig på, men der kan opstå rigtig mange spændende ideer i sådan en floattank.”

Et opgraderet karbad 

Den langsomme trommen og panfløjterne vender tilbage. Det betyder, at min floatingsession snart er forbi, og at det er på tide at vågne. Jeg føler mig lidt som et eksperiment, når det store, hvide låg åbner sig og jeg stiger ud af det azurblå vand og føler, hvor tung min krop i virkeligheden er. Jeg er rolig og ren på samme måde, som hvis man har ligget i sauna eller badekar i lang tid. Så hvorfor bør man flyde i stedet for bare at tage et langt bad? Det spørger jeg Jonas og Nikolai om. De griner lidt, inden de svarer:

“Man kan godt kalde det er moderne badekar, der virkelig er blevet opgraderet. Her har du virkelig plads til at brede dig, og der er færre sanseindtryk,” siger Jonas.

Jeg er ikke nået til nogen dybere sindstilstand, men Jonas og Nikolai fortæller også, at det for langt de fleste skal gøres et par gange, før det begynder at have den ønskede effekt. De to venner og nu kollegaer håber, at flere mennesker vil tage floating til sig.

“Vi synes det er vildt nødvendigt i 2019 at forsøge at få folk til at lægge mobilen væk og slappe af. Vi er alt for overstimulerede i dag,” siger Nikolai.