Byens baggårde – Trøjborg indefra

Byens baggårde – Trøjborg indefra

Ned ad Tordenskjoldsgade på vej gennem Trøjborg og ned til midtbyen. Svedt og forpustet op ad Dronning Margrethes Vej på jernhesten. Der er ofte fart på i hverdagen. På vej til og fra ting og sager. Men så sker der dét, at man forvilder sig ind bag de gule- og trafikos-farvede mursten, ind til bydelens haver og baggårde… og så finder man et helt andet tempo – og det er ikke højt. 

Det kan nærmest være som små bidder af et parcelhuskvarter med legehuse, flagstang og vagthund, der står i indkørslen. Havelågen, der sammen med hybenbusken og blomsterbedet, venligt byder velkommen. Det er tid til en pause. Måske er der kaffe på kanden ovre i krogen ved cykelskuret. Stemningen er sat – du skal ned i gear. Og du kan med god samvittighed lade byen udenfor murene køre præcist lige så hurtigt, som den vil. Den engang hvide Toyota med mos og spindelvæv har for længst forstået konceptet.

Jeg kender ikke meget til bydelens historie. En beboer fortalte mig dog, at alle haverne i sin tid blev solgt som jordlodder, og derfor er blevet dyrket og planlagt ret forskelligt. Mange er nu lagt sammen og har gennemgang til de forskellige ejendommes baggårde. Inde i nogle af gårdene, midt i mellem haverne, ligger der desuden flere almindelige huse. Sådan helt klassiske, med blomsterbed, skorsten og stakit. Som om de stædigt har valgt aldrig at give sig i kampen om de gode pladser, mens ejendommene stille og roligt bare har bygget udenom. 

Det er bestemt værd selv at vove sig ind og opleve de tilgroede og skjulte by-oaser. Stik hovedet indenfor en af portene på Trøjborg og tag på et af byens små, men hyggelige eventyr. Fordyb dig i detaljerne og tag dig dejligt god tid.

Skriv en kommentar