Aarhus Kunstakademi

Aarhus Kunstakademi

Bygningerne på hjørnet af Vestergade og Grønnegade huser i dag Aarhus Kunstakademi. Før det lå J.E. Schmalfeldts Tobaksfabrik på adressen. Det sætter historiske spor i kunstoasen på Vestergade. Lige inden for den store port, som afslører en del af akademiets hemmelighedsfyldte baggård, finder man det, der plejede at være stedet for fabrikkens tobaksudsalg. 

 

Den rene, hvide facade står i kontrast til en rustik fabriksbaggård, hvor bindingsværk eksisterer side om side med lodrette, sølvgrå rør og gulbrune mursten, der er gjort mørkere af tiden.

 

Baggårdens kroge gemmer på kontrastfyldte, neon-gule og pink malerrester på trappen op til maleværkstedet, cigaretskod i askebægeret i hjørnet og stumper af hvid keramik ved siden af. Sporene afslører, at man snuser rundt i en kunstnerisk myretue. Travl og hårdtarbejdende, men smuk. På hvert af de små værksteder er der gang i så mange projekter, at man ikke kan følge med i alt, selvom man gerne ville.  Akademiets Rektor, Esben Kullberg, er heller ikke altid til at finde. En væg spørger: ”Hvor er Esben?” gennem en intern tekst. 

Har man lyst til at gå på opdagelse, er der meget at se, og baggården er en oplevelse i sig selv, men af og til bruges baggården til at lave kunst i, får jeg fortalt af Gitte, som er keramikerelev på akademiet. De hænger måske reklamer op fra den gamle tobaksfabrik, eller giver hvert et blad på et af gårdens træer et strejf selvlysende maling, så det lyser op i natten, og så er man selvfølgelig velkommen til at kigge ind og se med. 

Det er man også, når Aarhus Kunstakademi åbner dørene til Åbent hus-arrangementer og særskilte kunstudstillinger. Eller hvis akademiet lægger hus til særlige arrangementer som sidst i maj, hvor man kunne luksus-loppeshoppe til et hyggeligt telt-loppemarked kaldet ”Luksus loppis”. Luksusloppemarkedet kan tjekkes ud under \”other link\” i bunden af siden. 

Kigger man inden for til et arrangement, må man dog love mig eller sig selv at kigge godt efter i baggårdens kroge. 

Besøgt af Nanna Jakobsgaard Nielsen

Hvor: Vestergade 29, Aarhus C.

Hvornår: Til adskillige udstillinger. Se kalender på akademiets hjemmeside. Baggården er ikke offentlig, men man er velkommen til åbne arrangementer.

Hvorfor: Fordi man som kunstinteresseret eller nysgerrig sjæl får et indblik ind bag kunstkulissen.

Mønt: Det koster ingenting at kigge.

Skriv en kommentar