E4mI2epA
Man kan så småt begynde at fornemme foråret. Halstørklæder og huer er ved at blive pakket væk, en særlig stemning breder sig i byen, og både dagene samt mulighederne bliver lysere.
I denne uge koger Aarhus næsten over med begivenheder som boblende spaghettivand fra en overfyldt gryde. Der er både Århundredets Festival med temaet Grænser, VILD MED ORD-litteraturfestival, og så nogle andre små finurlige begivenheder, alt sammen nøje udvalgt til dig, kære læser. Find kalenderen frem og begynd at sæt krydser. Og husk at det også er en begivenhed at sidde på en bænk og nyde solen, som vi har ventet så længe på. God weekend fra VINK!

TORSDAG

Nyt madmarked på Aarhus Ø

STED: Markedshallen, Nicholine Kochs Plads 4 ▰ KL.: 11:30-22:00 ▰ MØNT: Kommer an på, hvor sulten du er

Aarhus har fået et nyt madmarked, som du finder i det nybyggede Nicolinehus på Aarhus Ø. Markedshallen er et madmarked, der har fokus på lokalt håndværk og globale madoplevelser. Der er i alt 13 boder, hvoraf 11 boder tilbyder mad, og resten tilbyder drikkevarer. 
Du kan rejse jorden rundt i de sofistikerede og spændende omgivelser, hvor der er plads til mere end 500 gæster både indendøre samt udendøre, med udsigt til vandet. 
Nyd f.eks. autentisk palæstinensisk mad fra prisvindende Faour, intense latinamerikanske smage hos Lima eller alt godt fra havet hos The Fish Project Bistro, som får leveret deres råvarer af den legendariske, aarhusianske Clausens Fiskehandel. 

 

Film og specialøl

STED: Øst for Paradis ▰ KL.: 18:30  ▰ MØNT: 125 kr. 

Denne torsdag aften kan du besøge byens hyggeligste biograf, og nyde et af mange fantastiske film-events de jævnligt afholder.
Filmen The Whale er skuespiller Brendan Frasers store comeback, og har sikret ham en oscarnominering for hovedrollen som Charlie. 
Charlie er en engelsklærer, hvis tid er ved at løbe ud. Han gør et sidste forsøg på at forsone sig med sin familie og konfrontere sine begravede traumer. 

Efter filmen vil der blive serveret kolde Tail of a Whale-specialøl. 

Billetter kan købes her.

STED: Musikhuset Aarhus ▰ KL.: 20:00-22:00  ▰ MØNT: 330-430 kr.

Gaffa-Prisen vender tilbage til Musikhuset i Aarhus, og byder på en overdådig, musikalsk fest med optrædener og prisuddelinger, som fejrer musikken og dem, der skaber den.

Værterne Thomas Skov og Carsten Holm står i spidsen for aftenens program, der byder på et stærkt lineup på scenen i Store Sal. Her vil navne som Swan Lee, Zar Paulo og Afskum sørge for sublim underholdning, imellem at flotte priser uddeles til de artister, som har bidraget til vores soundtrack i 2022.

Gaffa-Prisen adskiller sig fra andre danske awardshows, fordi det udelukkende er lytterne, der bestemmer, hvem der vinder prisen i de forskellige kategorier. 
Billetter kan købes 
her.

FREDAG

STED: Museum KØN  ▰ KL.: 10:00-11:30 ▰ MØNT: 120 kr., 60 kr. for studerende (inkl. en kop kaffe)

Århundredets Festival skydes igang denne fredag, og har i år temaet Grænser.
På festivalen inviteres deltagerne til udforskningen af grænser; for netop på grænsen bliver vi klogere på hinanden. Kun fantasien sætter grænser, når temaet kommer omkring fortid, nutid og fremtid. Deltagerne vil bl.a. kunne opleve byvandringer, livestreams og kunstcaféer. 

Et af de første events du kan opleve på årets festival er et kursus i feministisk selvforsvar. 

 

Hvordan siger man fra? Og kan man gøre det uden at bruge ordet nej? Det kan være enormt svært at sige fra og stå op for sig selv i svære eller ubehagelige situationer. Men vi ser gang på gang, at det er nødvendigt at kunne. Derfor har Folkeuniversitetet i samarbejde med forfatterne Asta-Maja Boisen og Katinka Albrectsen, der står bag bogen Feministisk selvforsvar inviteret til formiddagscafé på museum KØN. Her vil de sammen med deltagerne undersøge, hvordan man siger fra overfor diskrimination, sexisme, overgreb og vold mod kvinder.
Køb din billet her.

 

STED: Ungdomskulturhuset UKH ▰ KL.: 15:00-18:00 ▰ MØNT: Gratis

Ungdomskulturhuset byder på en kunstudstilling, hvor overskriften Grænser fortolkes af husets kunstnere. 

Udstillingen vil byde på forskellige kunstformer, herunder billedkunst, fotokunst og litteratur. De enkelte kunstnere vil forholde sig til grænser i bred forstand. 

Du kan bl.a. opleve Thomas Brodersens overførte fortovs-værker på grænsen mellem Palæstina og Israel, eller Lauge Bitsch Lynggaards selvportrætter Grænser for madspild! 

STED: Aarhus Hostel, Hasselager ▰ KL.: 17:00-01:00 ▰ MØNT: 75 kr.

Er du vild med brætspil? Så må du ikke gå glip af dette års brætspilsfestival, som finder sted fra fredag til søndag. 

Der er plads til både børn, voksne, familier og hardcore brætspillere såvel som nysgerrige nybegyndere

Prøv nye og spændende brætspil, få kyndig vejledning, deltag i forskellige turneringer, nyd en god kop kaffe og gå på opdagelse i det magiske brætspilsunivers. 

Billetter kan købes her.

LØRDAG

STED: Åbne Scene, Godsbanen ▰ KL.: 14:15-15:15 ▰ MØNT: 200 kr. (prisen gælder for hele lørdag eftermiddag, i alt 3 optrædener)

Vild med ORD Litteraturfestival 2023 har fokus på steder i romaner, fiktion, lyrik, spoken words og samtaler. 

Et sted kan være en geografisk lokation, en egn, en gade, et boligområde, et sted i ens hjerte – alverdens steder. 

Én af dem man kan opleve på årets festival er den aarhusianske performancedigter Mads Mygind, som debuterede i 2011 med digtsamlingen Før vi har set os omkring.

Siden har han sat lyrisk præg på de steder, han færdes i og omkring: Gellerup, Aarhus midtby og dét sted i livet, hvor han blev far.

Med rytme og ord vil han denne lørdag eftermiddag bringe folk til kendte og ukendte steder. 

Køb din billet her.

STED: Institut for (X), Godsbanen ▰ KL.: 22:00-03:00 ▰ MØNT: 75 kr.

Kom med til fejringen af 50-års-jubilæet for hip-hop. 
DJ Madsappeal vil vende plader hele aftenen, og tage de dansende deltagere med på en tidsrejse, som udforsker hip-hoppens evolution – fra den spæde start til i dag. 

Aftenens toner starter i 80’erne/90’erne, bevæger sig op gennem 00’erne og ender i moderne tid. 

Hop i dit flotteste festtøj og dans ud på en tidsrejse.
Billetter skal købes på forhånd, find dem her.

SØNDAG

STED: Vikingemuseet ▰ KL.: 11:00-12:30 samt 13:00-14:30 ▰ MØNT: 150 kr.

Tag med på en tidsrejse, som begynder ved Vikingemusset. Under de gader vi går på i dag, gemmer der sig spændende historier om fortidens vikinger, som færdedes i det gamle Aros, på de samme gader, som vi bevæger os ad, når vi går i byens gamle gader.

Hør fortællinger om Harald Blåtands befæstning, om guden Loke og om skelettet, der blev fundet midt på gulvet og stadig ligger samme sted i Vikingemuseets kælderlokale. 
Efter besøget på Vikingemuseet fortsætter turen med en spændende byvandring gennem vikingetidens og nutidens Aarhus.
Køb din billet her.

STED: Store Sal, Dokk1 ▰ KL.: 13:00-15:00 ▰ MØNT: 160 kr. (inkl. kaffe og kage)

Kom med tæt på grænserne for kunsten i især den danske del af kunsthistorien med kunsthistoriker Peter Kær.
Dagens gæst i Kærs Kunstkafé er kunsthistoriker Peter S. Meyer, der i den grad kender til grænser og skandaler i og omkring kunsten. 
Som direktør for Esbjerg Kunstmuseum udstillede han Christian Lemmerz’ sammensyede svinekroppe, og som direktør for Trapholt udstillede han Marco Evaristtis guldfisk i blender

Udover at snakke om disse værker vil Peter Kær og Peter S. Meyer tage deltagerne med på en rejse gennem nogle af de mest grænseoverskridende værker i dansk kunsthistorie. Man kan forestille sig, at de f.eks. vil diskutere Bjørn Nørgaards hesteofring, Katharina Grosses røde græsplæne og Haanings Take the money and run.

Mange af disse omdiskuterede værker stiller det grundlæggende spørgsmål, hvad kunst er og kan. Og hvordan oplever vi kunsten som grænseoverskridende?
Køb din billet her.

Coverbillede // VINKAarhus