WEEKENDGUIDEN – UGE 51

WEEKENDGUIDEN – UGE 51

“Gid det var jul! Hvor det var rart! Men nu maa den da komme snart, Det varer ikke længe; Thi fra min Stol ved Vindvet her, Paa køkkenmuren jeg jo ser, Alt Julegaasen hænge!” Måske denne strofe lyder dig velkendt? Den er hapset fra juleklassikeren over dem alle, Peters Jul. Selvom der ingen julegås er at se på køkkenmuren fra vores vindue, så nærmer juleaften sig alligevel med hurtige skridt, og julestemningen har så småt indfundet sig i vore stuer – selvom Corona raser endnu. Denne uges Weekendguide er ligesom alt andet præget af de nye restriktioner, men det skal ikke sætte en stoppe for os – og for julen!

Esben Weile Kjær: HARDCORE FREEDOM (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary // Foto: Betty Kragh

TORSDAG

Herregårdsjul på Gammel Estrup

Sted: Gammel Estrup Kl.: 10-16 Mønt: Gratis

Savner du julestemning, kan du tage turen til herregården Gammel Estrup, der ligger i den lille by, Auning. Den gamle herregård, der stammer helt tilbage fra ca. år 1490, er til daglig et historisk museum. Alle indendørsarealerne holder lukket, ligesom samtlige af de danske museer, men udendørsarealerne og museumsshoppen er stadig til fri afbenyttelse. På gårdspladsen kan du opleve julelys, drikke en varm kop kaffe eller kakao og slutte dagen af med at købe et juletræ med hjem til stuen. Mangler du julepynt eller en særlig julegave, kan du kigge ind i shoppen – og få varmen for en stund.
P.S. Du kan besøge Gammel Estrup alle dage frem til d. 23. december og igen mellem jul og nytår.

En grønnere og mere bæredygtig jul

Sted: I dit hjem Kl.: Lige når det passer dig Mønt: Gratis

Julen i år bliver uden tvivl anderledes på flere punkter. Ingen dans om juletræ, ingen sang, ingen julefrokoster – you name it.
Er du i rette juleånd og har lyst til at gøre noget godt for dig selv, dine medmennesker og vores allesammens planet? Du kan overveje, om du skal kaste dig ud i en grøn julemiddag, hvor andestegen kan skiftes ud med en “klassisk” nøddesteg eller det asiatiske alternativ, mock duck, og hvor risalamanden kan laves på plantemælk og -fløde. Hvis du ikke føler for at kaste dig ud i at lave en grøn menu selv, kan den selvfølgelig bestilles udefra hos bl.a. Gaia Madservice og EAT GRIM. Når det kommer til juletræet, kan dette faktisk genbruges, så du ikke skal smide det ud og købe nyt år efter år. Du kan med fordel købe juletræet i en potte, så du efter julefesten kan plante træet i haven (hvis du er heldig at have sådan en), eller du kan lade det stå i krukken og grave det op, når det skal pyntes igen til næste år. Gavepapir er endnu en klimasynder, du kan komme til livs. Har du nogle gamle tørklæder liggende, så pak gaverne fint ind i dem. Du kan stensikkert også finde nogle fine tørklæder i den lokale genbrug til ingen penge. Så er der også en lille ekstra gave til modtageren – win win!
P.S. Læs VINKs artikel Grønt er grimt for inspiration.

Ballerinaer // Illustration: Kristina Mikkeline Ludvigsen

FREDAG

CC x Politikens Poptillæg

 Sted: Online (@copenhagen_contemporary) Kl.: 16.30-17.15 Mønt: Gratis

Esben Weile Kjær står bag udstillingen HARDCORE FREEDOM, der lige nu ligger øde hen på Copenhagen Contemporary (CC) på Refshaleøen i København. Den omhandler milleniumgenerationens festkultur, der sjovt nok ligeledes er så godt som gået i Corona-hi. Natklubber, der plejer at være en scene for denne, er i hvert tilfælde lukkede og slukkede – for nu. I mellemtiden kan du høre om festkulturen, som er rykket ind på kunstscenen hos CC i Politikens podcast Poptillægget, der sender live midt i kunstværket, HARDCORE FREEDOM. Debat-panelet består udelukkende af spændende mennesker som kulturjournalist Lucia Odoom, DJ’en Courtesy, Club Mafia-medstifteren Anna Gunvor Hyttel og selvfølgelig kunstneren selv, Esben Weile Kjær.

Nøddeknækkeren – den klassiske juleballet

Sted: Online (www.kglteater.dk/xtra) Kl.: Døgnet rundt Mønt: Gratis

“Der er fuld garanti for øjeblikkelig julestemning i George Balanchines populære ballet, som siden 1954 har fortryllet børn og voksne verden over”. Sådan skriver Det Kongelige Teater om Nøddeknækkeren på deres forholdsvis nye platform Xtra, hvor du bl.a. kan se udvalgte forestillinger helt gratis. Imens du betragter de yndefylde sukkerfeer og marcipanhyrdinder, kan du med fordel tanke op med sukkerstænger og marcipankonfekt. Hvis du ikke er til ballet, men derimod til klassisk musik, kan du lytte til Tjajkovskijs ikoniske værker fra forestillingen på Spotify.

// Illustration: Lisa Christiane Lertoft

LØRDAG

Musik-bingo med Vinstuen

Sted: Online (www.twitch.tv/vinstuenlive) Kl.: 16-18 Mønt: Gratis

Hvis du ligesom os savner at hænge ud på ikoniske Vinstuen, og at deltage i deres dejlige Musik-banko, så frygt ej! De har været så venlige at rykke den tilbagevendende begivenhed indenfor og hjem i vore stuer. Lørdagens løjer udspiller sig nemlig over platformen Twitch, og vil i månedens anledning bestå i julesange og danske sing-a-longs. Konceptet har fået et twist, og denne gang erstattes de klassiske bankoplader med sange, som spilles af Vinstuens DJ. Hver sang spilles i ca. 1 minut, og har man sangen på sin plade, kan man ligge en brik. Der spilles om 1 & 2 rækker, samt fuld plade til sidst. Send en mail til banko@vinstuenlive.dk eller skriv til dem på Messenger, for at få bingo-bankoplader tilsendt. Som bonus kåres årets lækreste julesweater, så tøv ikke med at hoppe i dette skrud og indsende et billede. Måske er der en præmie på højkant?

Podcast-anbefalinger

Sted: Hvor som helst Kl.: Når som helst Mønt: Gratis
Podcasts er ikke just et nyt og friskt bud på, hvad du kan bruge din lørdag på. Ikke desto mindre har jeg spurgt familie og venner til råds omkring podcasts, de kan anbefale – og som jeg ikke nødvendigvis selv var stødt på. Jeg vil derfor dele anbefalingerne med jer, så I selv kan vælge og vrage, som I har lyst.
Kæresten, komiker
Hvilken?: Undskyld har du tid?
Hvor?: Spotify mm.
Hvorfor?: “Konceptet er både interessant, sjovt og dumt på én og samme tid. Jeg lytter til mange podcasts, som folk sikkert allerede har hørt om, så derfor vil jeg anbefale en, som er splinterny og forholdsvis ukendt (endnu). Hør første afsnit med mine gode venner og kolleger, Niels Nielsen og Eva Jin, og tag så stilling til, om ikke du skal høre de næste afsnit også”.
Gymnasiekammeraten, studerende (Innovation & Entreprenørskab)
Hvilken?: Millionærklubben
Hvor?: Spotify mm.
Hvorfor?: “Det er et lidt nørdet program omkring aktiemarkedet, og super spændende hvis man vil holde sig opdateret. De har nogle gode værter og inviterer mange relevante gæster i studiet. Der er generelt en afslappet og uformel tone i programmet, hvilket gør det ret hyggeligt. Så den vil jeg anbefale, hvis man vil følge med i aktiemarkedet”.
Svigerfar, politimand
Hvilken?: True Story
Hvor?: Spotify mm.
Hvorfor?: “True Story er en blanding af True Crime, dokumentar og historiefortælling. Podcasten har en fantastisk vært/fortæller, der virkelig formår at fange en. Den er tilmed nem at lytte til, mens man kører i bil”.
Lillebror, efterskolelærer og vikar (sabbatår)
Hvilken?: Den Nye Stil
Hvor?: DR.dk mm.
Hvorfor?: “For at være ærlig, er det faktisk den eneste podcast, jeg rigtigt har lyttet til i år. Jeg er meget interesseret i hiphop generelt, og blev derfor fanget af denne podcast, der giver et indblik i genren fra et førstehåndsperspektiv. Det er især spændende, fordi hiphop jo er en relativt ny genre i Danmark, og man troede først, at det bare var en døgnflue – men den er her jo endnu! Og jeg tror sgu ikke, at den aftager lige foreløbigt”.
Studiekammerat, kunsthistoriestuderende
Hvilken?: Poptillægget
Hvor?: Politiken.dk
Hvorfor?: “Den er genial til grå vinterdage! Med knalddygtige Lucia Odoom ved roret, belyses nogle af populærkulturens mest geniale, forunderlige og til tider åndssvage facetter – med udgangspunkt i alt fra reality-tv og racismedebatten til performancekunst og digte”.

Vinlagersalg // Foto: MasVino

SØNDAG

Vinlagersalg juleedition

Sted: MasVino Vinbodega, Klosterport 4 Kl.: 12-16 Mønt: Gratis (Vin fra 60,- pr. flaske)

Søndagen står i vinens tegn. Aarhus er vært for hele to vinlagersalg, hvor du kan gøre et kup til jule- og/eller nytårsmiddagen.
MasVino står sammen med Pico Pico, Spiselauget og Kolo for det ene lagersalg, der finder sted på den hyggelige vinbodega ved Klosterport. Langt de fleste af vinene er egenimport og findes derfor ikke andre steder i byen. Kolo spæder sågar til med lækker naturvin. Der vil være mulighed for at få en uforpligtende snak med en faglig vintjener eller sommelier. Chancen for at gå hjem med den helt rigtige vin for dig er altså i top.

Jule-/nytårsvinlagersalg

Sted: VinDanmark, Kystpromenaden 2 Kl.: 12-14.30 og 15-17.30 Mønt: 50 kr.

Er du ude i et større indkøb af vin, kan du med fordel besøge VinDanmark, der denne søndag slår 10% af prisen ved køb af 6 flasker vin, og 15% ved køb af 12 eller derover. For at sikre, at corona-sikkerheden er i top, køres der med to heats. Første heat løber af stablen fra kl. 12-14.30, mens andet heat kører fra 15-17.30. Også hos VinDanmark stilles fagligt personale til din rådighed.

//Coverfoto: VINKaarhus

Skriv en kommentar