Oktobermåned har vundet sit indpas og byder ikke kun på lettere koldt vejr, men også spændende talks omkring forandringsprocesser, åbningsfest for fejringen af design samt filmvisninger, der inviterer indenfor i det varme mørke. VINK byder på et udpluk af kunstneriske, kreative og inspirerende arrangementer i de følgende dage i denne weekendguide. 

 

TORSDAG

Teater Torsdag. //Foto: Facebookbegivenhed

 

JANE KLOSTER X USE ACADEMY

Sted: Non-Space Kl. 15-16.30 Mønt: Gratis

Hvordan kan design nedbryde hierarki? Det er udgangspunktet for social designer Jane Klosters talk, som kommer til at omhandle hendes arbejde med forandringsprocesser i forbindelse med Langkær Gymnasium: Sidste år var Langkær Gymnasium en af de mest kontroversielle skoler i Danmark på grund af sin beslutning om at opdele studerende i klasser efter etnicitet. Jane Kloster arbejdede med at skabe nye frugtbare relationer,  ikke kun imellem eleverne for at mindske skellet, men også i form af en forbedrende indretning af skolekantinen og studieområderne for at skabe det bedst tænkelige arbejdsmiljø for alle involverede.

 

JESPER WUNG-SUNG FORTÆLLER OM EN ANDEN GREN

Sted: Kristian F. Møller Kl. 18.30-19.30 Mønt: Gratis

Forfatter Jesper Wung-Sung ringer måske en klokke blandt de fleste, når dansk ungdomslitteratur nævnes – nu er han aktuel med sin nye roman En anden gren, der til afveksling tager afsæt i forfatterens eget stamtræ. Romanen skildrer Jesper Wung-Sungs oldeforældre, som mødte hinanden under særlige forhold tilbage i 1902; oldefaren indgik i en menneskelig forlystelsesudstilling i Tivoli på grund af sit kinesiske ophav, mens oldemoren var én blandt de adskillige danske tilskuere. Kærligheden blomstrede trods forskelligheden mellem dem, og parret måtte træffe valg, som fik langvarige følger for dem. Jesper Wung-Sung giver med romanen sin egen fortolkning på mødet imellem sine oldeforældre.

 

NEW DANISH MODERN ÅBNINGSFEST

Sted: Turbinehallen Kl. 18.30-24 Mønt: 499,-

På torsdag er der stor åbningsfest i Design Denmarks tegn, når begivenheden New Danish Modern 2017 slår dørene op for et kreativt hungrende publikum. Festivitasen kommer til at foregå i Turbinehallen, hvor der både vil være paneldebat, talks, velsmagende middag og uddeling til Designrådets Årspris. Kulturpersonlighed Ane Cortzen styrer slagets gang, når ordet ‘design’ bliver vendt og drejet i forhold til spørgsmål om faget, begrebet i sig selv og selve branchen i løbet af aftenen. Så hvis du har fem hunde i baglommen til fri afbenyttelse, er det nu du skal klikke dig forbi og købe billet til begivenheden lige her.

 

TEATER TORSDAG

Sted: Knudrisgade 5 Kl. 19.30-22 Mønt: Gratis

Vil du gerne have mulighed for at snuse til en vifte af forskellige udbud i teatrets tegn? Så er det på torsdag, du skal slå et smut forbi Teater Torsdag: Teater Torsdag er et nyt koncept, som viser et udpluk af, hvad der produceres i det midtjyske regi indenfor teaterfaget for de nysgerrige. I løbet af aftenen kan du få smagsprøver på, hvad der rører sig i det århusianske teatermiljø i form af korte visninger, arbejdsgange, uddrag af forestillinger og tværfaglige dramatiserede værker. I aftenens anledning vil der være mulighed for at møde Ess Beck, lydkunstner og musiker, teater- og filmgruppen Ingen, Move’n’Act og Teater Teater – alt sammen uden mønter, der skal forlade din punge.

 

FREDAG

Mono Goes Metal – Special. //Foto: Facebookbegivenhed

 

TATTOO & ART EXHIBITION – SINNERS INC.

Sted: Bruuns Galleri Kl. 10-23 Mønt: Gratis

Bruuns Galleri kommer til at give genlyd af den insisterende elektrisk lyd af tattoonåle, når Sinners Inc inviterer alle indenfor i tatoveringsverdenen fra den 13.-15. oktober. Udstillingen ønsker at vise tatoveringen som en generelt omfattende og kreativ udtryksform, hvor kunstnerne indenfor faget vil have mulighed for at vise deres illustrative færdigheder for et alment publikum. Hvis man skulle have lyst til at få tips og tricks fra garvede tatovører, er der mulighed for at deltage i to heldagsseminarer til prisen af 3500,-. Læs mere og orienter dig på: www.tattooandartexhibition.com

 

LIQUID FRIDAYS

Sted: Kunsthal Aarhus Kl. 16-20 Mønt: Gratis

Vil du gerne starte din weekend med noget chill house og afslappende baggrundselectronica, alt imens du slukker tørsten med en kølig drink? Så er der råd at hente, når Kunsthal Aarhus igen hiver konceptet Liquid Fridays frem bag mixerpulten på fredag.
Nyd en snak med vennerne, kværn en øl, og lyt til DJ C. K og Kim Sørensen, før du (måske) tager videre i byen.

 

DAMASCENE DAYS

Sted: Midtbyen Kl. 19-21.30 Mønt: Varierer

Fra den 13.-15. oktober er der mulighed for at stifte bekendtskab med syrisk kultur i form af filmvisninger, musik, litteratur og mad, når Damascene Days bliver rullet frem i Øst for Paradis, Institut for (X) på Godsbanen og Løve’s Bog- og VinCafé. Den 13. oktober kan man se dokumentaren The War Show i Øst for Paradis for 50 kr., som inkluderer præsentation og talk af Jakob Skovgaard-Petersen, Rabih Azad-Ahmad, Khaled Ksibe og filmens medproducer, Andreas Dalsgaard med efterfølgende syriske snacks og livemusik.

Det Jysk-Syriske Kulturkollektiv står bag Damascene Days-arrangementerne, og man kan kigge nærmere på programmet på deres facebookevet.

 

MONO GOES METAL – SPECIAL

Sted: Tomsagervej 25 Kl. 19-02 Mønt: 75 kr

Hvis den skal stå på headbanging og musik, der smadrer øregangene, er det til MONO-øvelokalerne, man skal begive sig hen til, når heavymetal-bands såsom Morild, Seed of Heresy og Xenoblight og NP At The Banishing Point indtager scenen med hårdtslående sange. Der loves billig drikkelse og høj musik – ligegyldig om man er inkarneret metalhoved eller bare er klar på en oplevelse uden for eller i nærheden af din komfortzone, burde der være mulighed for at få stillet nysgerrigheden. Paint it black!

 

LØRDAG

Edda. // Foto: Facebookbegivenhed

 

AARHUS RECORD FAIR / SPECTATOR RECORDS – UP IN SMOKE

Sted: Viby Bibliotek Kl. 10-16 Mønt: Gratis

Ud af fjerene, op på cyklen eller ind i bussen, og hast til Viby Bibliotek – altså, hvis du er til vinylplader. Fra kl. 10-17.30 kan LP-aficionados og musikglade personager gå på opdagelse i udsalget af nye og brugte LP-plader, hvor diverse pladeselskaber også vil være til stede. Når messen slutter kl. 16.00 er der mulighed for at se musikdokumentaren Spectator Records – Up in Smoke på Viby Bibliotek frem til 17.30. Dokumentaren handler om pladeselskabet Spectator Records, som samlede datidens mest eksperimenterende hippiemusikere. Det er gratis at deltage, men billetter skal bestilles, hvilket kan gøres på eventet lige her.

 

EDDA

Sted: Aarhus Teater Kl. 16-18.30. Mønt: 415 kr (Studerende og unge under 25: 60 kr)

Der er lagt an til den helt store kulturoplevelse, når Aarhus Teaters internationale bidrag til kulturbyåret skydes igang på lørdag – nemlig i den velanlagte opsætning af Edda. Edda er baseret på de kendte Eddadigte, der omhandler nordisk mytologi og de velkendte nordiske sagn med helte og monstre i koldt klima. I denne teateropsætning vil teksten til Edda være gendigtet af Jon Fosse, Norges mest toneangivende dramatiker, og musikken er skabt af den amerikanske indie- og freak folk-duo CocoRosie. På scenen vil man kunne se 13 skuespillere opføre stykket på nynorsk.

 

YUGEN 9.0

Sted: Dome of Visions Kl. 20-03 Mønt: 40 kr

Når mørket er faldet på, kan man tage ned i Domen for at forbyde sig i en technooplevelse i den kuppelformede bygning ved havnen. Yugen 9.0 tager udgangspunkt i konceptet ’eklipse’ – handlingen når et himmellegeme skygger for et andet. Mød op og se sort nat blive til lys dag, når Yugen 9.0 fylder rummet med musik og visuals.

 

A NIGHT IN THE 80’S – ELECTRIC DREAMS

Sted: HeadQuarters Kl. 19-05 Mønt: Gratis

Synes du 80’er-musik stadig holder max? Kan du danse til den lyse morgen, hvis bare nogen smider Tears for Fears, Depeche Mode eller Duran Duran på stereoet, og savner du lidt at flashe dit detaljeudtænkte neon-outfit til forskellige lejligheder? Frygt ej, hjælpen er på vej! Et udvalg af DJs vil fortolke god gedigen 80’er-musik i nattetimerne for de lystende.
Entré er gratis, og DJs hopper i pulten fra kl. 23.00-05.00, så hiv et par venner under hver arm, og slå dig løs i synth-universet.

 

SØNDAG

Artist Talk: Poetry Recreating Aarhus. //Foto: Facebookbegivenhed

 

OYSTER CELEBRATION FESTIVAL 2017

Sted: Godsbanen Kl. 12-17 Mønt: 125 kr

”Celebrate good oysters, come on!” Folk med hang til det maritime madbord, og som ikke er bange for en smagsoplevelse ud over det sædvanlige, kan mæske sig i østers i Godsbanens Rå Hal. Dagen står nemlig i østerens tegn, og der skulle være gode chancer for at forlade stedet med saltvand på tungen: op mod 400 østjyder vil i dagene have været på østersjagt ved Limfjorden og Vadehavet og medbragt deres fangst. Kom og se østersåbningskonkurrence på tid, hør fortællinger og historier om Vesterhavets rav og jet, og få købt en fisk eller to med hjem i dagens anledning.

 

ARTIST TALK: POETRY RECREATING AARHUS

Sted: Galleri Image Kl. 15-16.30. Mønt: Gratis

Hvordan tager Aarhus sig ud i nyankomne forfatterøjne? Og hvordan kan man fortolker mødet med byen i en lyrisk kontekst? Det har to forfattere, franske Jacques Jouet og færøske Carl Jóhan Jensen, gjort som led i projektet FRESH EYES – International Artists Rethink Aarhus’ faner. FRESH EYES inviterer forfattere og fotografer til at gengive deres møde med Aarhus i form af et kreativt resultat, som dagens arrangement kommer til at omhandle. Jacquest Jouet og Carl Jóhan Jensen vil i anledningen af receptionen af deres bidrag til projektet tale om, hvordan det er at fortolke Aarhus i ord.

 

MED KROP OG SJÆL – FORPREMIERE M. VIN 

Sted: Øst for Paradis Kl. 19-21.30. Mønt: 100 kr

Hvis varme, en kop dejlig dampende kaffe og godt selskab i behagelig sæder mere er din stil, kunne det være oplagt at tage ind og se årets vinder af Guldbjørnen i Berlin, den ungarnske film Med Krop og Sjæl. Filmen har forpremiere i Øst for Paradis og omhandler Endre og Mária, der begge arbejder på et slagtehus; om natten drømmer de begge om at de mødes i skikkelserne af to forelskede rådyr i skoven. Drømmene bløder langsomt ud i virkeligheden, hvor Endre og Mária må navigere i at genskabe intimiteten i det rutineprægede arbejdsmiljø på slagteriet.

Gå ud og giv oktober en krammer – den har brug for det!

// Anne Sophie