Slutningen af januar nærmer sig med hastige skridt. Så nu får du simpelthen en weekendguide med en håndfuld skønne begivenheder til at drysse ud over den sidste weekend i en måned, hvor tiden godt kan føles lidt langsommere end andre tider på året. Guiden inkluderer blandt andet en danmarkspremiere, en aften med foredrag og livemusik samt en kantet, kompliceret forestilling. Rigtig god weekend!

TORSDAG

Billede // JONATHAN HESSION/SEARCHLIGHT PICTURES/20TH CENTURY STUDIOS
Billede // JONATHAN HESSION/SEARCHLIGHT PICTURES/20TH CENTURY STUDIOS

STED:  Øst for Paradis ▰ KL.: 18.30 ▰ MØNT: 125 kr.

Øst For Paradis inviterer til danmarkspremiere på The Banshees of Inisherin. Filmen finder sted på en lille irsk ø, hvor to livslange venner står i en noget ubekvemt situation. For sagen er den, at en af dem ikke længere ønsker at være venner. Man kan jo nærmest allerede mærke den skønne akavethed banke på døren!

I hovedrollerne finder vi Colin Farrell (The Lobster), Brendan Gleeson (Hampstead) og Barry Keoghan (Dunkirk). Den er instrueret af Martin McDonagh, som står bag Three Billboards Outside Ebbing, Missouri samt In Bruges, hvori Farrell og Gleeson også spiller overfor hinanden. Så det kan jo nærmest kun blive en succesoplevelse, hvor der jo selvfølgelig bliver serveret lækre irske øl.

Denne film er på min ”vil-se liste”, og den burde helt klart også være på din.

OBS! Du kan også vente til Fredagsmatinée dagen efter, hvor du kan opleve filmen i selskab med en sprød croissant og en god kop kaffe.

STED: Café Støj ▰ KL.: 20.00 ▰ MØNT: Gratis

På denne torsdag byder Cafe Støj dig ind i varmen til en aften i selskab med Kamille Lindholm. I 2022 udkom hendes andet album Have No Fear – et projekt lavet i samarbejde med producer Janus Bechmann. Lindholm leverer en blanding af folk-pop med twist af skæve fraseringer og rockende impulser. Og musikken er blevet mere rå i udtrykket – nærmest mere melankolsk samt et stærkt fokus på tekst og klangflader.

Desuden bliver Lindholms optræden akkompagneret af en kunstudstilling af Mette Askholm, der har lavet selve coveret til Lindholms andet album. Så der er jo ingen undskyldning for ikke at komme forbi og allerede komme i weekendstemning på en torsdag!

FREDAG

STED: Dokk1, Store Sal ▰ KL.: 18.30-20.00 ▰ MØNT: Gratis

Dette er din chance for at tilbringe aftenen i vanvittigt godt selskab og blive lidt klogere på situationen i Iran. Det bliver en aften med foredrag og live-musik. Foredragene vil beskrive den aktuelle situation i Iran ud fra et historisk og sociologisk perspektiv.

Aftenens værtinde er Samara Bahrami med åbningstale af Julie Rokkjær Birch. Foredragene bliver leveret af Sara Sajadian og Mahmoud Ashkanian og akkompagneret af musik fra Jette Torp, Morten Haugshøj samt aftenens værtinde.

Det er helt klart et arrangement, der er værd at prioritere!

STED: Musikhuset Aarhus, Rytmisk Sal ▰ KL.: 20.00 (det varer cs. halvanden time) ▰ MØNT: 260 kr.

Karismatiske Iris Gold kommer forbi Musikhuset Aarhus med helt ny musik med hensigten om at skabe en uforglemmelig fest. Hendes multikulturelle baggrund præger hendes karakteristiske lyd, der formår på fineste vis at mikse alt fra hiphop, funk, pop og rock i et farverigt lydunivers. Hendes seneste single bevidner netop om hendes ubesværede sammenfletning af genrer.

Og hun er uden tvivl en unik live-performer med et sindssygt smittende højt energiniveau. Du kan se frem til en aften i selskab med en kunstner, der har opskriften til at levere en forrygende liveoplevelse – en fest der syder af livsglæde, energi og masser af dans. Så hvis du vil starte weekenden i musikkens tegn, er det simpelthen her, du skal kunne findes.

LØRDAG

STED: Et skønt sted i Aarhus ▰ KL.: Lige når det passer dig ▰ MØNT: Gratis

Det er muligvis ikke den mest indbydende idé på den her tid af året. Men giv det lige en chance. For du kan jo gribe denne gyldne mulighed for at gå en skøn tur rundt et sted i Aarhus sammen med god lydbog eller podcast, samt selvfølgelig en varm kop kaffe – og mærke alt det positive ved at bevæge kroppen. Og du kan samtidig få hørt dén lydbog færdig, du begyndte på sidste år. Det er jo simpelthen en win-win-situation.

STED: Aarhus Teater ▰ KL.: 19.30 (det varer lidt over 2 timer inkl. pause) ▰ MØNT: 320 kr.

A Clockwork Orange er en kantet, kompleks og karikeret scenisk forestilling. Og i sæson 20/21 ramte den publikum og anmeldere lige i solar plexus på Studio-scene ved Aarhus Teater. Så nu indtager den hårdtslående kultklassiker Scala i et større format.

Det er en rå, blodig og tankevækkende historie om teenageren Alex og hans adrenalinpumpede bande. De gør oprør mod almindelig kedsomhed og et dystopisk samfund ved at begå hensynsløse handlinger og helt igennem forfærdelige modbydeligheder. Men hvad stiller samfundet op med et udskud som Alex?

Forestillingen bygger på Anthony Burgess’ skandaleroman fra 1962 af samme navn. Og den er dramatiseret af dansk litteraturs poetiske talent Bjørn Rasmussen, der med sprogligt overskud og kreativitet leverer tekster, der eksperimenterer på samme niveau som kildematerialet. Det er et lingvistisk oprør.

OBS! Denne forestilling er ikke for enhver!

SØNDAG

STED: ARoS ▰ KL.: 10.00-17.00 ▰ MØNT: 160 kr. (unge under 31 og studerende, 130 kr.)

Invisible Line er en soloudstilling af den japanske kunstner Chiharu Shiota. Hendes installationer har betaget publikum over hele verden, og denne udstilling afsøger Shiotas interesse for temaer som menneskets dødelighed, erindring og livets mange gådefulde forbindelser.

Shiota er mest kendt for sine snedigt vævede trådinstallationer som en metafor for, hvordan vores erfaringer er forbundet i et netværk af usynlige linjer. I udstillingen kan du opleve fem store installationer, der tilsammen giver dig muligheden for at fordybe dig i Shiotas univers.  

Hvis du endnu ikke har set denne udstilling, så er søndag den helt rigtige dag!

Shiota, Installationsfoto af Anders Sune Berg
Foto // Anders Sune Berg

STED: Moesgaard Museum ▰ KL.: 09.00-17.00 ▰ MØNT: 170  kr. / 160 kr. online (studerende, 120 kr. / 110 kr. online) 

Okay, for nogle er to anbefalinger om at tilbringe søndagen på et museum lige i overkanten. Nogle gange er det simpelthen en nødvendighed. For særudstillingen Ud af Kaos på Moesgaard sætter spotlight på en af de mørkeste perioder i Europas historie. Og historienørden her kunne bare ikke lade være!

Den nye særudstilling handler om perioden fra ca. 300-600 e.Kr. – tiden mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden, som også kaldes folkevandringstiden på grund af store krige, flygtningestrømme og forskydninger.

Særudstillingens tema lægger sig ind i rækken af tidligere særudstillinger på Moesgaard, hvor ambitionen er at give os indblik i de store verdenshistoriske sammenhænge. Og det gøres selvfølgelig med stil og på en måde, der gør det muligt at nærme os historien.

Og det er da fantastisk at kunne bruge søndagen på at blive lidt klogere. Denne udstilling er på min ”vil-se-liste”, og den burde helt klart også være på din. Så hvis du endnu ikke har set den, så er denne søndag da en oplagt mulighed!

OBS! Hvis du er rigtig heldig, så er der muligvis et par billetter tilbage til den guidede tur fra kl. 13:00 – 14:00.  

Coverbillede // Anne-Louise Trebbien Christensen