Ugens Weekendguide står i litteraturens tegn. Derfor anbefaler VINK hver dag i denne guide en begivenhed fra årets LitteraturXchange, som netop nu løber over stablen i Smilets By. Derudover byder guiden på fremtidsinspireret udstilling, loppemarked i Mølleparken, Astrid Lindgren og meget mere. Du ønskes en god sommer herfra!

Torsdag

caspar eric - jeg vil ikke tilbage
Foto: // Klara Løkke

Body Mapping hos Ungdomskulturhuset

Sted: Tage-Hansens Gade 8B Kl.: 17:00 Mønt: Gratis

Vi skyder ugens guide igang med en omgang Body Mapping. “Hvad i alverden er det?”, tænker du måske. Body Mapping er en æstetisk oplevelse, hvor du tegner din egen krop og kan få følelser og tanker ned på papiret – helt frit fra tankemotoren.

Oplevelsen er for mange en meget emotionel omgang, hvor man får muligheden for et øjeblik alene med sin krop, men du også sagtens tage dagens oplevelse som en sjov og social aktivitet.

Oplevelsen er helt gratis – husk bare coronapasset og rigeligt med håndsprit. Så kan vi godt komme hinanden ved alligevel.

“Jeg vil ikke tilbage” – Mød Caspar Eric til LiteratureXchange

Sted: Store sal i Dokk1 Kl.: 16:30 – 17:30 Mønt: 60 kr. (40 kr. for alle under 30 år)

Ugens første anbefaling fra overflødighedshornet LiteratureXchange. Her kan du opleve digter Caspar Eric i en samtale med journalist og litteraturhistoriker Mathias Wissing. Under corona-nedlukningen skabte Caspar Eric den dagbogslignende digtsamling Jeg vil ikke tilbage: digte fra dage med COVID-19. Eric skrev et digt om dagen i 80 dage og skabte dermed et øjebliksbillede fra dage med omsorg, angst og en verden, som med et var forandet.

Fredag

Foto: // Mia Flyvholm Nielsen

FREMTIDSARKIVET – En pop-up udstilling af førsteårsstuderende på Æstetik og Kultur

Sted: GeLinde, Mindet 6D, 1. sal Kl.: 13 – 17 Mønt: Gratis (gratis billet skal hentes)

“Udstillingen ´Fremtidsarkivet’ tager den fremtid, som ellers føles fjern, frem og undersøger, hvad den fortæller om menneskets forhold til egen tid. For tid synes at bære på et væld af modsætningsforhold; i et spænd mellem fortid, nutid og datid.”

Sådan beskriver folkene bag, hvad udstillingen “Fremtidsarkivet” byder på. Her undersøges hvordan vores egen nutid engang om mange år, bliver en fortid i fremtiden. Lyder det lidt langhåret? Fortvivl ej – udstillingen, som er skabt af førsteårsstuderende på Æstetik & Kultur, tager dig i hånden og i den gamle kornfabrik, guider de dig trygt igennem oplevelsen.

Nordisk Råds litteraturpris – Mød Ursula Andkjær Olsen og Asta Olivia Nordenhof

Sted: Store sal, Dokk1 Kl.: 18:30 – 19:30 Mønt: 60 kr. (40 kr. for alle under 30 år)

Det er nok efterhånden de færreste, som ikke har hørt om Ursula Andkjær Olsen eller Asta Olivia Nordenhof endnu. Begge forfattere er kandidater til Nordisk Råds litteraturpris i år, og begge skriver om styrende strukturer i vores verden og viser, at mennesket er en del af en større sammenhæng. Til en snak om litteratur kan du møde de to forfattere fredag på Dokk1 – her vil chefredaktør på Litteratursiden og medlem af komitéen for Nordisk Råds litteraturpris, Lise Vandborg, styre slagets gang.

Er du forhindret i at møde fysisk op, bliver arrangementet også streamet digitalt.

Lørdag

Foto: // Brett Jordan

“I’m a poet, and I know it” – temadag om Bob Dylan

Sted: Åbne Scene, Godsbanen Kl.: 11 – 18 Mønt: Hele dagen koster 200 kr., men individuel pris for hvert arrangement.

Vi kommer vist aldrig uden om ham Bob Dylan. I anledningen af multitalentets 80-årige fødselsdag i år hyldes Dylan hele lørdag til LiteratureXchange.

Her kan du opleve foredrag om Dylans forhold til kristendommen, kvindeskikkelsen i Dylans værker og Amerikas historie gennem Dylans tekster. Derudover kommer guitaristen i Gnags, Per Frost, forbi til en samtale med sognepræst og mag. art. i litteraturhistorie, Anders Thyrring Andersen og spiller undervejs fire af Dylans sange og to af sine egne, som er inspireret af Dylan.

For 200 kr. får du adgang til hele dagens arrangementer om Dylan, men rasler pengepungen lidt hult, kan du også blot købe adgang til et enkelt eller to af arrangementerne.

Celebrating Culture / Ægte Studio x Institut for X

Sted: Institut for X på Godsbanen Kl.: 15:30 – 22 Mønt: Gratis

Stille og roligt kan vi sænke skuldrene, trække vejret dybt ned i maven og begynde at tro på, at verden stadig står efter et år med nedlukningen – og det skal fejres.

Lørdag gæster ‘Ægte Studie’ Godsbanen, og i samarbejde med lokale ildsjæle sættes både bar og scener op. Her vil være live-musik, DJ’s, mad og kølige drikkevarer. Du kan bl.a. prøve kræfter med mad fra Tokyo Kitchen, naturvin i baren og indsnuse stemningen af det, vi plejede at glæde os til.

Arrangementet varer hele eftermiddagen og aftenen, så et foredrag eller to om Bob Dylan kan du snildt nå inden da.

Søndag

Foto: // LiteraturexChange

Flagstangsmarked i Mølleparken

Sted: Mølleparken (Møllegade) Kl.: 10 – 15 Mønt: Gratis

Apropos ting, vi plejede at gøre – loppemarkeder! Det er nok ikke kun mig (og min bankkonto) som er glad for, at diverse loppemarkeder og genbrugsbutikker endelig er vækket til live igen. Så gode køb og gemte skatte kan man bare ikke finde som onlineshopping.

Tag en veninde eller to med under armen og kom med til et ordentlig brag af flagstangsloppemarked i Mølleparken søndag. Alle boder er udsolgt, og det gælder om at komme tidligt afsted, hvis du skal have nogle skjulte skatte med hjem.

#ingenlillelort – Udstilling om aktivisten Astrid Lindgren

Sted: Museet KØN Kl.: Udstilling løber til og med 10. – 20. juni Mønt: 75 kr. inkl. adgang til museets udstillinger på dagen.

Mere ligestilling mellem kønnene, mindre ulighed i verden og musik&litteratur: Sådan lyder årets temaer for LiteratureXchange. Og dette taler udstillingen om Astrid Lindgren og hendes årelange aktivisme direkte ind i. For en stund lægger vi lige Pippi og Emil på hylden og sætter i stedet fokus på aktivisten bag historierne. Her er Astrid Lindgrens progressive syn på køn, magt og børns rettigheder i fokus. Udstillingen løber fra 10. juni til og med i dag – søndag d. 20 juni – så du kan lige nå at runde weekenden ordentligt af.