Kæresten brokker sig i baggrunden, nu sidder han til digital undervisning; Børnene hyler, nu er de i dagpleje; Kollegaen kommenterer dumheder under skype-mødet, nu har du fri. Endelig! En anledning til at komme ud. Få lidt luft. Gå en tur. Selv bor jeg på sjette sal uden altan og Aarhus’ parker og byrum har på det sidste fået en ny mening og nyt liv for mig. Hver dag går jeg. Trasker rundt. Det er rart at have noget at gå efter. Denne uges weekendguide giver dig fire gåture til fire Århus by-skulpturer, som suppleres af bl.a. en forfatter, en skærslipper og et skoleskib.

Torsdag

Få skærpet den kniv! // Foto: Facebook-begivenhed

Skærslipperen kommer til SuperBrugsen i Beder

Sted: SuperBrugsen i Beder Kl.: 15.00-19.00 Mønt: Fra 75

Onsdag aften beslutter du dig for, at i morgen skal den have hele armen med tomatsalat og frisk basilikum og den gode olivenolie du ellers kun bruger, når der er gæster. Åh nej! Hvad er det! Morten har igen brugt din skønne 14 cm Zwilling Pro Santoku kniv til at indgravere sten med jeres navne på. Tanken er sød, men kniven er blevet fuldstændig sløv. Bare rolig, min ven! Heldigvis har du stadig mulighed for at have den skarpeste kniv i skuffen, når skærslipperen kommer til Beder torsdag. Hop på jernhesten og stryg mod Aarhus-provinsen. Superbrugsen i Beder har sikkert tilbud på en god tomat eller to.

Superæg og Scifi

Sted: Marselisborg Park Kl.: post-skærslipper Mønt: Gratis

Med en drønskarp kniv i tasken (forsvarligt pakket ind og med lovligt formål) drøner du mod byen. Du tager Oddervej tilbage og stopper ved Marselisborg Slotshave. Dette er ugens første dagligt gåtur! Superægget står med rene linjer i parken og minder dig om den scifi-lignende installation ARoS har haft stående nede i kælderen… har de mon flyttet den? Tanken giver dig lyst til at se en scifi i flimmerkassen, når du kommer hjem. Egentlig skulle du have været i Slagtehal 3 sidste torsdag for at se den russiske Prityazhenie fra 2017. Som plaster på såret smider du et andet mesterværk på i stedet. Med Solaris, af mesteren Andrej Tarkovskij, er du i sikre hænder.

 

Fredag

#Skåldansk fredag fyraften // Foto: mikes.hazedays

Den forelæsende hest og hans elev

Sted: Høegh Guldbergs Gade Kl.: Anytime Mønt: Gratis

Det er blevet fredag og du har fri for virtuel undervisning kl. 14:00. Efter tre timer med ørebøffer på skal du ud og have lidt frisk luft. Fordi du lige har læst Erlend Loes Doppler er du ret nysgerrig på forholdet mellem mand og klovdyr. Du er inspireret af Dopplers forsøg på at lære elgkalven Bongo at spille billederlotteri, og går derfor op mod Uniparkens vestside til Victor Albeck Bygningen, hvor du finder Den forelæsende hest og hans elev. Menneske og klovdyr er fusioneret. Fablen får dig til at smile, og du bliver mindet om de små humoristiske detaljer, der har sneget sig ind i byrummene rundt omkring. Solen skinner. Ren herlighed.

#Skåldansk

Sted: En solskinsplet Kl.: fra ca. 16:12 Mønt: min. 3,5 kr.

En enkelt fredagsbajer skal der til. For at støtte de danske bryggerier skåler du i dansk øl.  Kl. 20.00 inviterer beerbloggers.dk til en virtuel skål i mørk øl. Har du brug for lidt mere inspiration har instabloggeren mikes.hazedays også altid et skønt bud på, hvilken øl du skal høre til hvilket musiknummer. Alt efter hvad du falder for byder Mundhæld også på frisk fadøl på flaske eller i håndvenlige to-go krus.

 

Lørdag

Skoleskibet // Foto: Facebook-begivenhed

Drage på taget

Sted: Aarhus teater Kl.: Når som helst Mønt: Gratis

Så det endte med en to-tre øl i går og du kommer nogenlunde tidligt i seng. Derfor er du stadig frisk, men for at hele dagen ikke går på sofaen med gamle Graham Norton afsnit, begiver du dig ud på en lille formiddagsvandring. Du har brug for farver og eventyr, og går derfor ned mod Bispetorvet, hvor du sætter dig på en af de mange bænke. Du tog på vejen en kop kaffe med, og du kigger op mod farverne, der stråler i solskinnet på Aarhus Teater. På toppen sidder en drage og kigger nysgerrigt tilbage. Det er ikke en uhyggelig drage. Nærmere lidt fjollet på den sådan naive, men evigt søde måde. Du fik nok nærmere en fire-fem øl i går og får, efter indledningsvis friskhed, følelsen af dyner omkring hjernen. Tag en lur i solen på bænken og drøm dig for en kort stund væk i en anden virkelighed. Måske dragen har noget at fortælle?

Skoleskibet -//- Hos Anders’ første virtuelle koncert!

Sted: Hjemme Kl.: 19.00-00.00 Mønt: Gratis

Dig og dine værelseskammerat Rene, Carlos og Frida mødes i jeres fælles stue. Normalt ville I tage på værtshus, men i dag er der værtshus i stuen. Hos Anders lægger stemning til, når de inviterer til værtshusstemning i hjemmet og virtuel koncert med Skoleskibet. Aftenen bliver brunere, i takt med at humøret bliver højere. Der er terninger på bordet og en doktor Nielsen eller Arnbitter at gå i seng på.

 

Søndag

Online bogfest v. Daniel Boysen og Silkefyret // Foto: Facebook-begivenhed

Står på tæer under vand – Online bogfest

Sted: Forlaget Silkefyret Kl.: 14.00-15.00 Mønt: Gratis (150kr for digtsamlingen)

Søndag vågner du op med en pinlig fornemmelse af at have skrålet med på Wonderwall. Du har brug for at minde dig selv om, hvem du er. Du mangler poetisk stimulans af mere lyrisk art. Besøgene ved ugens by-værker har ikke været helt nok efter Oasis-orgiet igår. Heldigvis inviterer Daniel Boysen og forlaget Silkefyret til online bogfest, i forbindelse med udgivelsen af den fotografiske digtsamling Står på tæer under vand. Samlingen er lavet i samarbejde med fotograf Mariana Gil. Lav en stærk kande kaffe og følg med en times tid, når digte og fotografier akkompagneres af en mini-koncert med Månedrøm. VINK anbefalede også en række af Forlaget Silkefyrets udgivelser for et års tid siden. Tag et kig på anbefalingerne her.

Blomster og urban udforskning

Sted: Kommunehospitalet Kl.: Når som helst Mønt: Gratis

Ugens sidste gåtur kombineres med lidt udforskning af et indimellem glemt område. Du går op ad Viborgvej og til venstre (vest) ind på det gamle amtssygehus. Kombinationen af bygninger i rødbrunt tegl virker næsten som en labyrint. Snus lidt rundt. Gå op ad en trappe. Kig ind ad et vindue. Gå om på den sydøstlige plads, der vender ned mod de røde karreer på Regenburgsgade ud mod Silkeborgvej. Der står fem store jernblomster i forskellige farver. Sæt dig under dem. Læs i en bog. Tegn en tegning. Sid lidt ned på græsset. Ramsløgene lugter skarpt.

 

// Ekstra shout-out denne uge til Køs-samlingen for offentlig kunst. Tjek det ud her!

// Coverbillede: VINK redaktionen