Bananer, banditter og andet Aarhus-kravl! Vi er ved at nå sidste halvdel af uge 14. Hånden skælver, og sveden pibler ned af panden: ”Hvor skal jeg tage min date, min mor eller min dybt akavede tidligere vens storebror med hen på en Aarhus sightseeing?”. Bare rolig – VINKaarhus har din ryg! Vi har samlet et lille dusin begivenheder, arrangementer eller bare simpelt tidsfordriv, du kan bruge din første uge i april på. Tag et kig!

 

Torsdag

Udstillingen “100% Fremmed?” vises i Rådhusparken // Foto: Facebook-begivenhed

 

100% Fremmed? I Aarhus

Sted: Rådhusparken. Kl.: 16.00-18.00. Mønt: Gratis.

Det er torsdag eftermiddag, og der skal udskrives valg lige om lidt. Måske er det netop en sådan eftermiddag i forårsvarmen, hvor der er behov for at kigge lidt udad. Lidt væk fra det hyggelige Aarhus. Sådan en fredag eftermiddag stiller du måske spørgsmål. Hvordan ser en asylansøger ud? Hvad hedder hun? Hvad er hans historie? I Rådhusparken udstilles det dokumentariske kunstprojekt “100% Fremmed?”. Her har du mulighed for at stifte bekendtskab med 250 statistisk udvalgte portrætter udstillet i tekst, billede og ord. Alle er de mennesker, der har fået asyl siden 1956. Udstillingen rejser rundt i hele landet i 2018 og 2019 og får tilføjet nye ansigter i hver by. I Aarhus er der således blevet tilføjet 20 nye portrætter taget i Gellerupparken og ved Moesgaard Museum.

 

Aarhus Architecture Festival – Skiftende Idealer/ Changing Ideals

Sted: Hele Aarhus. Kl.: 4-7. april. Mønt: Gratis.

Aarhus Arkitekturfestival åbner byen for femte gang på torsdag, og denne gang sættes byudviklingens skiftende idealer i fokus: 100 år dækkes. Fra et Aarhus defineret af industrialiseringen til Aarhus som moderne minimetropol sættes der fokus på byudviklingsstrategier i forskellige kvarterer og byrum. Programmet er enormt, og i det nedenstående anbefaler vi et par af arrangementerne. Se at komme afsted. Kig lidt opad og lidt ind i Aarhus’ byrum.

 

Kulturmøder i børnelitteratur

Sted: Dome of Visions. Kl.: 19.00-20.45. Mønt: Gratis.

Mellemfolkeligt Samvirke åbner op til debat om strukturel racisme med udgangspunkt i et medie, der uagtet dit syn på aftenens tema, har haft indflydelse på din opvækst. I et land så homogent som vores eget er børnelitteratur et medie, der forbinder børn med andre verdener på tværs af tid og sted igennem litteraturen. Fremmedhed repræsenteres i mange æstetiske former. For hvordan introduceres vi til nuancerne og ”de andre” i børnelitteraturens verden? Mellemfolkeligt Samvirke har samlet et skarpt panel, der er klar på at gøre os lidt skarpere på den del af litteraturen, som mange har et nostalgisk og ukritisk forhold til.

 

Fredag

Hør mere om funktionalistisk arkitektur i Gellerup // Foto: Facebook-begivenhed.

 

Fra Brabrand til the Barbican

Sted: Kollektivbyen. Kl.: 15.00-17.00. Mønt: Gratis.

I forbindelse med Aarhus Arkitekturfestivals fokus på byudvikling, sender vi dig også en tur uden for Aarhus C. Besøg en af de mere fordomsramte bydele i byen, når der stilles skarpt på Gellerups beton. Der stilles spørgsmål til det grimme, det grå og til ghettoen. Bliv lidt klogere på, hvad funktionalistisk og modernistisk arkitektur kan, når AAFx inviterer til en eftermiddag i grå rammer.

Reception for B16, Skrivekunstskolen F19

Sted: Skrivkunstskolen. Kl.: 17.00-20.00. Mønt: Gratis.

Vi har alle sammen haft følelsen i maven. Undertegnede skribent må selv indrømme, at ambitioner om at bedrive store episke værker eller måske bare skelsættende poesi med et drys af postmodernistisk ironi løbende træder frem i bevidstheden. På skrivekunstskolen kan du møde folk, der ikke bare har ladet det blive ved vage undskyldninger, men som i stedet har valgt at skærpe deres skrivetekniske færdigheder. På fredag inviteres der derfor til oplæsning af skrivekunstskolens elever fra deres B16-udgivelser (16 sider i A6 format).

 

Lørdag

Oplev Frankie Cosmos + IAN SWEET på TAPE // Foto: Facebook-begivenhed.

 

Demokratisk byudvikling 

Sted: Omdrejningspunkt. Kl.: 13.00-14.00. Mønt: Gratis.

For en lille måned siden var VINK til stede ved Use Studio, da der blev diskuteret uformel byudvikling og samskabelse. Endnu en gang vil vi gerne vise demokratisk byudvikling. Også den, der finder sted uden for Aarhus C, når Aarhus Arkitekturfestival og Omdrejningspunktet på Rundhøjtorvet i Højbjerg sættes i fokus. Denne gang til en debat om demokratisk byudvikling og arkitektur.

 

Frankie Cosmos + Ian Sweet

Sted: TAPE, Kl.: 20.00-23.00. Mønt: 115 kr. (forsalg).

Tape åbner dørene på lørdag til en dobbeltkoncert med Frankie Cosmos og IAN SWEET, som lige nu er på tour sammen i Europa. Begge kunstnere deler temaer, der kredser omkring ungdommen og de melankolske toner i livet. IAN SWEETs fine vokal og mere støjende rock-lyd danser omkring emnet, at det er okay ikke at have styr på ret meget. Frankie Cosmos følger trop med low-key indie meget nede på jorden. Lad koncerten være weekendens musikalske indspark til en travl hverdag.

 

Søndag

Tag ned til street coffee på Ø’en og tegn! / Foto: Facebook-begivenhed.

 

Tegneklubben #9

Sted: Bassin 7. Kl.: 13.00-15.30. Mønt: Gratis.

Det er søndag nu. Du har tømmermænd. De er både moralske og kemiske. Du har brug for en undskyldning til at springe forberedelsen til mandagens forelæsning over. Den skal gerne føles kompetencegivende, før den rigtigt kan fjerne skylden og lette samvittigheden. Du har altid tegnet små, men alligevel ret dygtige kruseduller på dit noteark. Få udfordret dine tegneevner eller simulér dit forsømte tegneserietegnertalent. Tag ned på Ø’en og øv dig med støtte fra tegneklubben, der på søndag afholder deres niende kom-og-tegn-event.

 

Delhites / Pop-up Chaibar 

Sted: På hjørnet af Sjællandsgade og Thunøgade. Kl.: 14.00. Mønt: Gratis.

Sidste efterår kørte pop-up chaibaren Soulitate, som nu gentages i foråret. Chaibaren åbner søndag og mødet over en kop velbrygget Masala Chai bliver omdrejningspunktet for samskabelse og nysgerrighed. Pop-up’en vil skabe rammen for koncerter, filmvisninger, talks, workshops, udstillinger og meget andet. Tag til Øgaderne på søndag, når pop-up’en skydes i gang med en udstilling om befolkningen i en af verdens største byer; Dehli.