Hvad har et kunstnerisk indblik i fysikkens love, et musikalsk comeback og forfattere med Aarhusiansk tilknytning tilfælles? Det er alt sammen arrangementer, du kan opleve i de kommende dage rundt om i Aarhus. Du kan blive klogere på en håndfuld forfattere, der gerne vil lukke dig ind i deres forunderlige litterære verden. Du kan opdage, eller muligvis genhøre, de unikke toner af et band med gennemslagskraft. Det er også en mulighed at dykke ned i den kunsteriske verden – og endda med et videnskabeligt tvist. Der er lidt for enhver kulturentusiast, men selvfølgelig også for dem med en kærlighed til nostalgien og vintageting med hjerte og sjæl. 

 

TORSDAG

NIELS BOHR OG SCENEKUNST

Sted: Teater Katapult Kl.: 19:30 (varighed ca. 60 min.) Mønt: 75-190 kr.

Teatret GLiMT står bag forestillingen BOHR, der fortæller historien om Niels Bohr. I en scenografi af tavler, inspireret af Bohrs personlige tavle (der rummede mange tavler), udfolder denne forestilling sig i forskellige lag med historiske nedslag. Der er referencer til verdenskrigene, udviklingen af atombomben, historien omkring hans mangeårige, legesyge fejde med Albert Einstein, anekdoter fra Bohr Instituttet og scener fra familielivet.

Teatret fortæller historien gennem deres meget karakteristiske sceniske sprog – for eksempel illustreres hans forskning om atomets hemmeligheder med en akrobat i høj fart i et cyr-wheel. Det er kropslige udfoldelser og illusioner, der forvrænger tid og rum. Det udfordrer simpelthen tyngdekraften.

Forestillingen er en ret enestående måde at hylde og portrættere den her ikoniske videnskabsmand, da det er en forestilling, der med scenekunsteriske udtryk formår at udfordre fysikkens love – og ligesom Bohr – bringer en vis undren tilbage i måden, vi opfatter vores verden på. Vi får lov til at komme nærmere på Bohrs tanker. Og der er da ingen bedre måde at fejre 100-års jubilæet for Bohrs modtagelse af nobelprisen i fysik.

ET IKONISK FORFATTERSKAB

Sted: Lokale 117, bygning 1451 (Axis Mundi) – Nobelparken Kl.: 19:00 Mønt: 25-75 kr.

Studenterkredsen i Aarhus har arrangeret i ret spændende litterært event med den nationalt og internationalt berømmede digter og essayist Søren Ulrik Thomsen, hvor han har tænkt sig at læse digte op fra debutdigtsamlingen fra 1981 City Slang. Det er et forfatterskab med bredde, og dette oplæg og den efterfølgende fælles drøftelse og samtale er altså din mulighed for at blive lidt klogere på et af de mest ikoniske forfattere i nyere dansk litteratur.

 

FREDAG

NU BLIVER DET LIDT MØRKT

Sted: GALLERI V58 (Hans Hartvig Seedorffs Stræde 12) Kl.: 11:00-17:30 Mønt: Gratis.

GALLERI V58 lancerede sidste weekend udstillingen Light and Shadows af den franske kunster Christophe Blanc, der formår at beskrive de mange facetter af den menneskelige eksistens med sine oliemalerier. Han har selv udtalt at “it’s like a mapping of feelings, states of souls, ways of understanding life.” Og det er netop de udtryksfulde karakterer, der befinder sig som midtpunkt i Blancs malerier gennem en dynamisk kontrast af anonymitet og genkendelighed. Hvert enkelt maleri er med til at kortlægge de menneskelige følelser og udtryk. Selvom kunstneren påpeger en samfundsdimension, så er der lagt op til din egen unikke fortolkning. For han mener, at det er op til beskueren at fortolke maleriets udtryk. Så måske er det lige up your street!

ET COMEBACK DER SKAL FEJRES

Sted: RADAR Kl.: 21:00 (Dørene åbner kl. 20:00) Mønt: 225 kr.

Fredag aften har du muligheden for at opleve Sorten Muld hos RADAR. Det er nordiske middelalderballader i elektroniske produktioner, hvor kombinationen mellem triphoppens tålmodighed og technoens kant dominerer. De har genfundet kreativiteten og deres helt unikke stemme med de nye elektroniske sagaer på albummet Mark IV – lånt tid fra 2021, der er netop lige så rammende og bevægende som tidligere. Hvis du nu skulle være i tvivl, om det er tiden værd – så skal du da ikke nøjes med at tage mit ord for den her enestående mulighed. Adam Bouttai (GAFFA) har skrevet om release-koncert på Mark IV – lånt tid: “Det sitrer. Ja, det er dén type koncert. Én af den slags musikalske oplevelser, der i årtier har haft prædikatet “uforglemmelig” mejslet i fingerspidserne … Sorten Muld er i skrivende stund en af de mest berusende, unikke og eksklusive koncertoplevelser i koncertkalenderen.”

Du kan købe billetter her.

 

LØRDAG

ØKOLOGI PÅ DEN NEMME MÅDE

Sted: RAA Aarhus Kl.: 10:00-15:30 Mønt: Det er helt op til dig.

Hvis du nu alligevel skal have fyldt lagret op i weekenden, så kan du jo tage forbi RAA Aarhus. Hvis du allerede kender til det fantastiske sted – Fedt! Hvis det ikke er tilfældet, så lad dette være din officielle notifikation. RAA Aarhus er ikke bare din helt almindelige indkøbsmulighed. Hos dem kan du handle dine økologiske og lokale dagligvarer i løsvægt – fuldstændig frit for unødvendige emballage og plastik. De har et godt sortiment af produkter, inklusive friske råvarer, baseret på dyrkningsmetoden, oprindelsen, kvaliteten og sæsonen. Så tag forbi butikken på Badstudegade om ikke andet for at opleve de hyggelige rammer for et ret fantastisk koncept.

ET LITTERÆRT EVENTYR

Sted: Vogn 1, Godsbanen (Skrivekunstskolen) Kl.: 16:00 Mønt: 40 Kr. (MobilePay eller kontant i døren.)

Litteraturen på Scenen præsenterer med Aarhus Oplæst en række forfattere, der alle har en tilknytning til Aarhus. Det gør sig gældende, uanset om de skriver digte, noveller eller romaner. Litteraturen har for mange været et fast holdepunkt under pandemien, men nu kan vi i fællesskab opleve den berusende følelse af de skrevne ord. Du kan se frem til at møde fire forfattere, der har så meget forskelligt at byde dit litteraturhjerte:

Tina Frank debuterede sidste år med Øjets anatomi på Forlaget Gladiator. Romanen følger en kvinde, der er bange for at miste synet, og hun forsøger at finde modet til at gennemgå en øjenoperation. Desuden har Tina Frank skrevet og opført værket Livmor på Teatret Svalegangen.

Hanne Højgaard Viemose er uddannet fra Forfatterskolen i 2011. Det samme år debuterede hun med romanen Hannah, og den selvstændige fortsættelse, romanen Mado, udkom i 2015 på Forlaget Basilisk. I 2019 udgav hun HHV, FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas.

Lin Melkane er uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole. Senest har hun debuteret med dramatik i bogform kaldet Velkommen til og undskyld. Det kan beskrives som et slags kor mellem tre poetiske stemmer, der snakker om blandt andet angst og kærlighed. Desuden debuterede hun med forestillingen Hey Lin på Teamteatret og har skrevet Syren Hawaii Undulat for Kolding Egnteater.

Denni Ian debuterede med det litterære værk Saltsuiten, der retter blikket mod økologisk kollaps og selvmord. Værket formår at skildre det private mørke, som bliver invaderet af verdens kaos og skønhed – det kredser om, hvad det betyder at eksistere mellem det partikulære og det plantære. Det er med andre ord et konceptuelt poesiværk, der byder på mørk økologi og psykiatrisk bekendelseslitteratur.

OBS! Efter oplæsningen har du muligheden for at fortsætte aftenen hos Ungdomskulturhuset, hvor der er åben scene for de upcoming og friske. Du kan læse mere her.

 

SØNDAG

VINTAGE OG NOSTALGI PÅ EN SØNDAG

Sted: Godsbanen Kl.: 10:30-15:00 Mønt: Gratis.

Du kan jo starte dagen ud med (forhåbentligt) godt vejr og finde den lampe til lejligheden, du har ledt efter siden indflytningen – og du flyttede jo altså ind i sommers. Det kan du netop gøre på bagagerumsmarked på Godsbanen denne søndag formiddag. Her har du muligheden for at opleve ægte retro, nostalgi og vintage i et rigtig hyggeligt miljø. Du er nærmest sikret gode fund, og måske finder du lige præcis dén lampe eller, så finder du måske dén trøje, som du har endevendt genbrugsbutikkerne for.

LAD TANKERNE FÅ FRIT LØB

Sted: Botanisk Have og Væksthusene Kl.: 10:00- 17:00 Mønt: Gratis.

Siden foråret officielt er begyndt, så kan man jo lige tage en tur forbi Botanisk Have og Væksthusene. Din tanke er måske, at tiden ikke er helt inde – for vil det virkelig være en gåtur i naturskønne omgivelser? Men alle facetter af naturen har deres egen skønhed. Desuden er det vel altid en drøngod idé med en tur udenfor. Og måske kan du få nogle ret gode idéer til dit næste projekt, mens du giver tankerne frit løb. Hvem ved, hvad der kan ske! Så på med de fornuftige sko og kom afsted.

 

Coverfoto: // VINKaarhus