cropped-VINK-logo-sort.png

Julen er lige rundt om hjørnet. Og måske har du allerede forladt byens travlhed til fordel for provisens rolige vejsving og lydløse nattetimer i barndomshjemmet. Begivenhederne hænger ikke ligefrem på (jule)træerne, så i denne uges weekendguide har jeg forhørt mine skønne medskribenter og venner om, hvad de hver især får juledagene til at gå med. VINKs dygtige fotograf Kio har taget billederne til denne uges guide, og de er udvalgt specielt til at minde dig om lys i mørket og om alt det smukke ved Aarhus. 

 

TORSDAG

MAN SKAL BARE BLIVE VED MED AT GÅ

Sted: Naturen Kl.: Hele dagen Mønt: Ømme ben og røde kinder  

Det er den 23. december, og du er landet hjemme hos dine forældre, bedsteforældre, svigerforældre, eller hvem du nu end skal holde jul med. Men både gaveindpakning, småkagebagning og madforberedelser er allerede klappet og klar, så hvad nu? Der er ikke andet for end at samle juleflokken og slæbe dem med ud på den obligatoriske gåtur. Hvis du holder jul i Aarhus, arrangerer vandrerforeningen Fodslaw Aarhus en markeret julerute i Marselisborgskoven – jeg har sågar hørt en lille fugl synge om varm kakao på halvvejen. Hvis ikke, klikker du blot ind på spor.dk, hvor du finder din nærmeste naturfyldte vandrerute.

Sted: Aarhus C, K og Ø… Kl.: Hele dagen Mønt: ganske gratis

Skal du ikke fejre jul eller går din bus først sidst på eftermiddagen, vil jeg anbefale dig at gå en tur i Aarhus’ smukke gader. Tving dig selv til at kigge op mod husenes smukke facader og læg mærke til de små detaljer i arkitekturen.  Nyd alle de smukke julelys i vinduer og på altaner, gå ud forbi havnen og kig på byen fra en ny vinkel, mens du varmer dig på et kop varm kaffe og ved tanken om, at du bor i Danmarks hyggeligste by.

 

FREDAG

JULEN ER LYSENES FEST

Sted: Rundt om bordet Kl.: 18-21 Mønt: Hvor meget lys end koster hos den lokale købmand

Den 24. december – juleaften. I har lagt gaver under træet, set Disneys Juleshow og måske taget en lille lur. Den nystrøgede juleskjorte er nu kommet på, flæskestegen er ude af ovnen, og morfar har allerede skænket op af den medbragte rødvin. Føler du ofte, at julemiddagen går alt for stærkt og udelukkende handler om, hvor mange gange du skal række ind over bordet for at skænke op til din sovseglade onkel? Så kommer her en lille hyggelig konkurrence, I kan implementere ved middagsbordet. Alle ved bordet skal blot have et lille julelys ved siden af tallerkenen, som tændes ved starten af måltidet og brænder, imens I indtager de alt for mange mængder af mad. Mod slutningen af måltidet er det tid til at heppe på den, hvis lys går sidst ud, og som nu belønnes med klapsalver og en lille lysgave.

 

LØRDAG


MERRY CHRISTMAS YOU FILTHY ANIMAL

Sted: Foran tv’et Kl.: Hele dagen Mønt: Afhængig af husets tv-pakke og mængden af streamingstjenester.

Hvis ikke lørdag allerede står på julefrokost et sted i Danmark, har du forhåbentlig sovet ekstra længe og spist risalamande til morgenmad uden den mindste snes af dårlig samvittighed. For mig er den 25. december den ultimative afslapningsdag, og det er næsten en synd at lave for meget denne lørdag. Jeg ved ikke med dig, men jeg skal i hvert fald se Alene Hjemme kl. 14:00 på TV2, og er du til lidt mere vold og lidt mere Bruce Willis, kan du se Die Hard på TV3 klokken 20:00. Du kan også hoppe ind på Youtube, hvor du helt gratis kan se filmen A Charlie Brown Christmas – den er kort, sød og hjertevarm.

 

SØNDAG

DER KOMMER EN DAG

Sted: Køkkenet Kl.: Hele dagen Mønt: 100-500 kr.

Den 26. december er jeg allerede træt af julemad, og hvis du ligesom mig ikke kan tåle synet af and, småkager og chokolade, kan du søndag dykke ned i drikkevarernes verden. Er du ikke så glad for den traditionelle gløgg, kan du lyn hurtigt varme en lækker (og børnevenlig) variant med æblejuice, kanelstænger og citronskiver. På nuværende tidspunkt har du sikkert et par julefrokoster, som er blevet udskudt på ubestemt tid, så hvorfor ikke trylle lidt mere i køkkenet og også mikse din helt egen (jule)snaps til den dag i det nye år, hvor vi forhåbentlig kan samles igen.

AND A HAPPY NEW YEAR!

Sted: Din kreative hjerne Kl.: Når du er mest skarp Mønt: du bestemmer indkøbslistens længde.

Søndag er der kun fem dage til årets udgang og den store (læs: intime og corona-venlige) nytårsfest! Tid til at planlægge menu, drikkelse, pynt og playlister. Virker planlægningen en smule uoverskuelig, forslår jeg at vælge et tema for jeres fest. 80’er tema, farvetema, nattøjstema, you name it.

Skal aftenen være lidt bedre end sidste år, så starter du i dag forberedelserne til aftenen nytårsquiz. Du kan med høj sandsynlighed finde en smart quiz på nettet, men bed i stedet dine gæster om at skrive 5-10 spørgsmål ned om dem selv og det forgangne år – så finder I hurtigt ud af, hvem der kender hinanden bedst eller blot har mest klæbehjerne. Er I all-in på bordlege, kan I også hver især skrive små sedler med nytårsforsæt, som I skiftes til at trække fra en skål og gætte, hvem der har hvilke ønsker for det nye år.

 

Glædelig jul og godt nytår fra alle os på VINK!

 

Alle Fotos// Kio Jørgensen Ng