Med en fælles forkærlighed for kreativitet og gør-det-selv-projekter, blev Anne Sophie Schlütter og Kathrine Arlander enige om at starte designvirksomheden Nørkl. Nu udvikler de forskellige DIY-designs og -produkter, så flere kan komme i gang med at nørkle uden besvær.

Det er en onsdag morgen, da jeg besøger den nystartede designvirksomhed Nørkl, som netop er rykket ind i sit værksted i Klostergade 70b, Aarhus centrum. Vi er mødtes til en snak om kreativitet og skaberlyst.

 

Glæden ved at skabe sit eget

”Vores vision er at gøre DIY nemmere,” fortæller Kathrine, som er den ene halvdel af Nørkl-teamet.

I februar 2017 besluttede Kathrine og hendes veninde Anne Sophie sig for, at forlade deres jobs som landskabsarkitekt og konsulent, for at gøre deres hobby til deres arbejde. De har altid brugt meget af deres fritid på at være kreative, og har bl.a. fremstillet møbler til deres hjem og strikket tøj til deres børn. De ville gerne dele den glæde, man får, når man selv har skabt noget, med andre. Det blev starten på Nørkl, som er et nyt bidrag til do it yourself-bølgen, også kaldet DIY-bølgen, som har haft en opblomstring i de seneste år.

 

Værkstedet i Klostergade danner rammerne for Anne Sophies (t.v.) og Kathrines (t.h.) kreative arbejde. // Alle fotos: Julie Kristensen.

 

Det er blevet populært selv at lave interiør til hjemmet. Men i en travl hverdag, kan det virke uoverskueligt at give sig i kast med diverse gør-det-selv projekter.

”Vi vil skabe nogle designs, som er simple nok til, at alle kan være med, og at man stadig får et vildt flot produkt ud af det,” forklarer Kathrine.

Rundt omkring i lokalet står forskellige prototyper af de minimalistiske designs, som Nørkl har udviklet de seneste par måneder.

”Folk skal synes, at det skal være sjovt at prøve at skabe sit eget. De skal stå tilbage med følelsen af, at være stolte over det, de har skabt, og lysten til at vise det frem,” supplerer Anne Sophie.

Og det er netop glæden ved at være kreativ, som er drivkraften for Nørkl.

”Det giver en umiddelbar tilfredsstillelse, at man ser et resultat af det, man sidder med, med det samme. At der er udfordringer og man kan blive vildt irriteret, når det ikke fungerer. Og hvordan får jeg det til at fungere? Det er en skaberlyst, der bliver stillet hele tiden,” fortæller Anne Sophie.

Kathrine nikker: ”Der er også noget meditativt i at sidde og lave noget, hvor man bevæger sig frem og kan se resultatet løbende. Det er vildt fedt,” siger hun.

 

Anne Sophie skærer messingdele til wallhangers, som er et af de produkter, Nørkl sælger.

 

Nemmere DIY

Nørkl har netop lanceret deres webshop. Her kan man købe DIY-kits og råmaterialer til fremstilling af egne designs og kreationer. Kathrine og Anne Sophie håber på at give folk en oplevelse af, at det ikke behøver at være svært at lave sine egne, hjemmelavede ting til sit hjem.

”Vi synes, der manglede et sted, hvor vi kunne finde lige præcis de materialer, vi ville have, uden at skulle i syv forskellige hobbyforretninger,” siger Kathrine.

Jeg kommer til at tænke på mit seneste gør-det-selv-projekt: En simpel knagerække til entréen, som udviklede sig til en større eftersøgning i jagten på de helt perfekte læderstropper.

”For at DIY skal være nemmere at give sig i kast med, kunne vi tænke os at skabe nogle målrettede produkter, som gør, at flere får lyst til og tør at kaste sig ud i at være kreative,” uddyber Kathrine.

 

Lædernøgleringe og wallhangers i messing og tråd er nogle af de designs, som Nørkl har udviklet.

 

Indtil videre har Nørkl udviklet designs til wallhangers, sparegrise, uroer og nøgleringe. Designenes materialer spænder vidt, men er nøje udvalgt: Læder, messing, træ, forskellige arter tekstil.

”Vi prøver at holde det til naturlige, ærlige materialer, så man ved, hvad man har med at gøre. Materialerne skaber også noget variation – man kan for eksempel ikke være helt sikker på, at læder opfører sig på samme måde hver gang. Det er sjovt at arbejde med, hvordan man styrer det eller lader sig forføre af den proces,” fortæller Anne-Sohie og tilføjer:

”Vi vil også være gavmilde med designet. Det er okay at freestyle ud fra vores designs – man kan sagtens bruge vores materialer på en anden måde og behøver ikke at følge den vejledning, der følger med. Det synes vi bare er fedt, hvis folk gør.”

 

Mere produkt. Mindre spild

Nørkl skaber designet og udvælger materialerne, så man kan nørkle uden besvær. Og også uden alt for mange spildprodukter, hvilket er én af Nørkls kæpheste:

”Man skal ikke sidde tilbage med en masse restmateriale, som man ikke ved, hvad man skal bruge til. Nogle er helt vildt gode til at få brugt deres rester. Det er typisk dem, der får kørt rigtig mange projekter igennem. De skal nok få brugt resterne. Men dem, som kun laver et produkt i ny og næ, håber vi på at kunne tiltale,” fortæller Kathrine.

 

Udskårne læderfigurer til Nørkls tre uroer: ”FlyvMed” med lufttema, ”PowWow” med indianertema og totempæl-uro.

 

”Man behøver ikke at købe vildt stort ind, for at kreere noget, som er fantastisk,” siger Anne Sophie.

Udover DIY-kits og råmaterialer, tilbyder Nørkl også pakkeløsninger til workshops og events, hvor de inviterer folk ind i værkstedet. Her kan de hygge sig med at nørkle med hver deres lille projekt samtidig med, at de er fælles om en oplevelse.

”Vi har allerede haft et par polterabendworkshops. Det er rigtig sjovt for os at møde folk og se, hvordan de er kreative arbejder med vores produkter,” fortæller Kathrine.

Nørkl sælger også sine færdiglavede designs, hvis man ikke selv har lyst til at give sig i kast med nørklerierne.

Du kan følge og læse mere om Nørkl her på Facebook, Instagram og på deres webshop.