VINK POP UP er en platform, hvor VINKaarhus præsenterer aarhusiansk undergrundskultur i et liveformat. Sidst kunne du opleve det spirende band Tundra og fotokunstner Troels Heiredals betagende værker, som blev præsenteret i samarbejde med Galleri Grundstof. Se mere fra aftenen lige her!

 

// Videoproduktion: Eliott Becheau // Lydmix: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

Tundra: Hvor hele verden mødes i musikken

Danske Tundra har lige udgivet deres første plade, og været på Nordjysk turne. Men inden da lagde bandet vejen forbi denne februars VINK POP UP. Sofie Trolde, forsanger i Tundra, fortalte her til VINK om bandets musikalske identitet, og om forventninger til fremtiden. 

Citar, harpe, indiske tablas, en portugisisk guitar, en marrokansk ut, fløjter og en bulbul tarang. I Tundra er den instrumentale samling vid og bred, og det er ikke uden fortilfælde. Bandets medlemmer deler allesammen en glæde ved rejser og oplevelser, hvilket tit og ofte resulterer i, at instrumenter fra nær og fjern finder vej hjem til vores kolde hjørne af kloden. Tundra er inspireret af verdensmusik, og traditionel musik fra forskellige kulturer har en særlig plads i bandets DNA. I bandets spæde dage for cirka seks år siden, var det da også improviseret musik og folkesange som blev spillet mest. Siden hen har Tundra skrevet tekster og kompositioner til. Sofie Trolde, forsanger i Tundra, beskriver musikken:

“Vores musik er inspireret af verdensmusik. Vi har allesammen en forkærlighed for traditionel musik i forskellige kulturer. Det er så blandet med det meget poppede og rockede, og man kan sige, det nærmest psykedeliske til tider.”

I dag består bandet af seks medlemmer, som, udover de eksotiske instrumenter, også spiller på velkendt guitar, bas, klaver og trommer. Sammen forener de den rockede lyd med de udenlandske toner.

 

Musikalske fortællinger

Ser man Tundra spille live kan man ikke undgå at blive draget ind i det musikalske univers, som med store melodier og smukke tekster bliver en historiefortælling i sig selv. Sofie Trolde beskriver, hvordan hver koncert er en ny oplevelse, og at det handler om at sige og fortælle noget forskelligt hver gang – altsammen gennem musikken, som er skrevet med udgangspunkt i levede oplevelser, drømme og tanker. Hun fortæller om Tundras koncerter:

“Nogle gange er der nogle særlige øjeblikke, hvor der bare sænker sig en dyb fred af at gøre det, som kunsten er så god til: At give håb, og tale ind i en verden med et universelt følelsessprog. De følelser er formidlet af mig og drengene, men det kommer også an på hvilke følelser publikum har. Så det er en sjov organisk ting, at man kan forberede alle mulige ting hjemmefra, og så kan alt blive helt anderledes.”

Tundra er et band, hvor båndet iblandt medlemmerne næsten er familiært, og de mange års koncerter har knyttet dem tæt sammen; flere af dem har endda boet sammen. Og selvom bølgerne en gang i mellem kan gå højt blandt dem, så løser de altid, hvad der skal løses. “For vi er et godt team”, forklarer Sofie Trolde.

 

Tour de 2019

Dette år starter eksplosivt for Tundra. Den 25. februar påbegyndte bandet deres Marina Tour, hvilket, i stil med Tundras kærlighed for det episke, var en koncertfortælling med havet som udgangspunkt. I samarbejde med kreative kræfter fra Nordjylland kunne man opleve interaktive og visuelle fortællinger, hvor Tundra projekteredes live på de nordjyske klitter, eller kunne ses spille i smukke omgivelser med lysshow på Nordsømuseet.

Ikke mindst er det lige så stort, at Tundra i år har udgivet deres første plade, som også er tilgængelig på LP. Sangene indspillede de sidste år i en kirke og Sofie Trolde fortæller hvordan hele bandet er spændt på at se pladen komme til live. Det går generelt stærkt for Tundra, som allerede har spillet mange koncerter, blandt andet Reeperbahn festival i 2018 og snart også indgår samarbejde med Nordic Waves (On It PR, Skiva Promotion og Tambourhinoceros). Tundra er et kreativt og ambitiøst band, som bevidst ikke stiler efter de største scener i landet.

“Vores drøm er bare at spille så mange steder som muligt, for så mange forskellige mennesker som muligt. Så, vi har ikke på den måde en drøm om hvor. Vi har store ambitioner, men det der ræs med at gøre alt for at spille på Roskilde, den bliver vi nødt til at gå imod”, forklarer Sofie Trolde.


//Tekst: Caroline Borring

// Coverfoto: Klaus Dreyer