Culturefutures Club Aarhus bød indenfor til foredrag om utopi vs. dystopi. Det skete med den klassiske ph.d studerende, der denne gang gav sit bud på dommedagsretorikken. Glædeligvis havde de også fået fat på en mand, der har haft hænderne i hverdagens utopier.

 

Alle fotos: Daniel Boysen Pedersen  
Alle fotos: Daniel Boysen Pedersen

 

 

Dystopiske tilstande i dagens retorik

Dagen blev indledt med et foredrag om dommedagsretorik, hvilket var ret interessant. Fokus i medierne er ofte på problemer, vi nok allerede kender til: nyhedsudsendelserne er fyldt med katastrofer, dokumentarerne handler om mislykkede forsøg på at få tingene til at hænge sammen og klimadebatten, og den finansielle situation er kun kendetegnet ved negative termer.

Vi er med andre ord endt i en ond cirkel, der altid ender med samme resultat: VI ER PÅ VEJ MOD ENDEN. Men denne form for retorik, om end den kan virke berettiget, virker ikke. Grunden til, at den ikke virker, er, at man ender med at føle sig apatisk – man giver med andre ord op, før man kommer ordenligt igang! Selvfølgelig skaber ’sensationsretorikken’ debat, men der er stadig langt fra debat til handling.

Derfor er det vigtigt, at vi ikke kun bevæger os væk fra retorikken og krisestemningen, men vi skal også gøre noget i stedet. Lige meget hvor utopisk det kan synes.

At gøre utopi til levevej

INTET ER UMULIGT, sådan burde dagens parole lyde. Min personlige mening er, at vi i stedet for at gøre alt op i penge, skal agere nu, om det er i det små eller i det store. Hvis man har en idé, der kan virke utopisk i andres øjne, så skal man måske netop blive ved med at beskæftige sig med den.

Om det gælder kultur, klima, forhold, uddannelse, sin lejlighed, sig selv eller noget helt andet, handler det i høj grad om passion og mod til at gøre det bedste, man kan. Det handler ikke kun om bæredygtighed, men om ’at bære det hele dygtigt videre’ til den næste generation, som Peter Sjalm siger. Men hvad venter vi så på?

Vi kan jo starte med at ændre retorikken og gå hurtigere fra tanke til handling. Vi kan jo også starte med noget så simpelt som et smil 🙂

vinkimgfilelLXyUhLLPyqLMnpMeAYa

På vej mod en ny retorik

Vi kan ikke udelukkende tænke på lige nu, men det er et godt sted at begynde. Culturefutures Club i Aarhus satte gang i mine tanker, og vi bliver nødt til at starte nedefra og op, ikke den anden vej – hvad siger du så, vil du med ud og forandre verden?

Hvad: Foredrag

Hvem: Arrangeret af Culturefutures Club. Foredragsholdere: Esben Bjerggaard Nielsen & Peter Skjalm

Hvor: Studenterhus Aarhus’ café

Hvornår: Arrangementet foregik fredag d. 6. september

Hvorfor: Hold øje med næste arrangement, fordi det gavner med passion og nye veje, når vi skal finde løsninger, både i vores nutid og i vores fremtid.

Links: Culturefutures Club Aarhus