Mit navn er Mads, og mit kamera og jeg vil i løbet af det næste halve år besøge et lille udsnit af de mange aarhusianske musikere og bands. Præmissen er simpel; jeg tager kameraet med, skyder lidt billeder og lader dem dele et stykke lyrik fra en af deres sange.

 

En kold eftermiddag står jeg på Søren Frichsvej i Aarhus C. Jeg har bevæget mig herud for at mødes med Mathias Winther og hans band. Musikken pulserer i det fjerne, mens jeg bevæger mig ind i gården ved Verner Bryder, og fører mig hen til en interimistisk garagedør. Jeg tøver nogle sekunder, før at jeg tager i håndtaget, for… hvad nu hvis jeg forstyrrer indspilningen?

 

 

Drengene er netop ved at indspille numrene til Mathias’ næste EP og har spurgt, om jeg ikke ville kigge et smut forbi. Et ørehængende guitar riff spilles over højttalerne, da jeg træder ind i lokalet. Jeg har ramt “kontrolrummet”. De er fuldt koncentreret og påbegynder et take få sekunder efter min indtræden.

 

 

Bjarke (synths) og Jakob, der er lydtekniker, er at finde i lokalet. Guitarlyden er fyldig og høj, og det går efter noget tid op for mig, at det er, fordi bandets to guitarister har deres guitarforstærkere mic’et op i selv samme lokale. Heldigvis har jeg forholdt jeg mig i ro under optagelsen!

 

Efter taket vinker Mathias imødekommende til mig fra det tilstødende lokale, hvor resten af bandet opholder sig. Martin (guitar), Anton (bas), Ludvig (trommer), og Mathias, klistret til mikrofonen med sin fede Rickenbaker guitar om sig.

 

 

Jeg får placeret mit grej på sofaen i hjørnet, fundet mit udstyr frem og lister mig ind til bandet. Mathias fortæller, at sangens titel er “Et Sært Skarn”, og jeg nikker genkendende: “Det passer jo meget godt til det lidt skæve guitar riff, jeg hørte tidligere”, tænker jeg.

 

 

 

Som tiden går, veksler de mellem at spille sangen og genlytte fra kontrolrummet. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om sangen er om forfatteren selv, men Mathias fortæller, at sangen mest er en ordleg – en videreudvikling af ”kært barn har mange navne”. Nogle af navnene er Mathias selv blevet kaldt, mens andre har han opsnappet eller selv kaldt andre.

 

 

 

“Et Sært Skarn” af Mathias Winther

 

Pauseklovn

Ballets hofnar

Et stykke mod nord, ser tårer mod syd falde fra mine ord

Dronisk varyl

I syreekstatisk hyl

 

Mange’ druknet i Århus havn

Et sært skarn har altid mere end et navn

 

Blåøjet baron

Rastløs rovfugl med hjertet mod øst

Ryggen i mod vest

Længes med lydisk lyst

Sovende spåmand

Ujævn raritet

 

Mange’ druknet i Århus havn

Et sært skarn har altid mere end et navn