Fredag aften stod i poesiens navn, da VINKaarhus afholdt sit tredje tværkunstneriske liveevent, VINK POP UP i samarbejde med VoxHall. Det var en aften fyldt med smukke ord i mange formater, og inden dørene åbnede fik VINK en snak med Sarah, Lasse, Oliver og Victor, musikerne bag det århusianske band Rigmor, der sluttede aftenen med et brag.

// Foto: Mariana Gil

 

“Det er vel lidt et maniodepressivt udgangspunkt. Det kan enten være helt blidt eller så kan det være ekstremt voldsomt og ramme hårdt”.

 

Med udgangspunkt i en af 80’ernes mest ikoniske digtere, Michael Strunge, fortolker Rigmor det følelsesliv, som Strunge beskriver i sine tekster, i et reflekterende lydunivers. Med deres egne kompositioner og supplerende tekster afspejler Rigmor personligheden og historierne bag et skrøbeligt sind, hvor grænsen mellem at føle ingenting og pludseligt føle alting er omdrejningspunktet for lyden, og det er ikke mindst en følelse som alle i bandet kan relatere sig til.

 

“Det er sjovt. Mange har sagt, at vi lyder som noget fra 80’ernes bevægelser. Men det er egentlig også en følelse, som vi selv synes, at vi har lige nu” siger forsangeren Sarah. “Ja, i den tid, vi lever i nu. Det er sådan lidt en følelse af stilstand. Alting står bare virkelig stille, men samtidig går alting også bare fucking stærkt. Jeg bliver kørt over hele tiden, af ting jeg skal nå samtidig med, at jeg i perioder står med følelsen af ikke at vide, hvad jeg laver, eller hvad meningen er, med det,” forklarer Victor, bassist i Rigmor.

 

// Foto: Mariana Gil

 

Et univers af brudstykker

Siden Rigmor udsprang af idéen om at skabe musik til Michael Strunges tekster, har projektet gradvist udviklet sig til også at omfatte deres egne og andres fortællinger. ”Hele det her projekt startede med hans digte, men det har ligesom dannet en form for tekstligt og følelsesmæssigt univers, som vi skriver os ind i med vores musik.” Rigmors univers kan således beskrives som et samsurium af brudstykker, der både er hentet i og uden for litteraturen, men med det tilfælles, at hver del understøtter det musikalske univers.

 

”Selv om vi bruger Strunges ord i nogle af vores tekster, så føler jeg mindst ligeså meget at sangene er vores. Generelt handler musik jo om at få afløb for noget, man går og battler med, og det er derfor, jeg synes, det er så passende at bruge tekster af Strunge, fordi han jo netop også fik afløb for noget ved at skrive om det. Det er så nemt at identificere sig med som et ungt menneske i forhold til den rastløshed, man nogle gange kan føle, når man virkelig gerne vil lykkedes med noget”, forklarer Sarah.

 

// Foto: Mariana Gil
// Foto: Eliott Becheau

 

 

Vi forstår Rigmor, som Rigmor forstår Strunge. Modsætningerne mødtes da bandet indtog scenen sidst på aftenen og kombinerede ordenes kraftfulde enkelthed med en musikalsk kompleksitet. Med deres yderst stærke og overbevisende performance blev publikum ét med den følelsesmæssige frustration, de skildrede fra scenen, som kulminerede i et hjerteskærende skrig, der hang i luften længe efter lyden var væk.

 

// Foto: Eliott Becheau

 

Rigmor arbejder på nuværende tidspunkt på en EP. I mellemtiden kan du lytte til deres livesession her!

 


// Coverfoto: Eliott Becheau