RIDEHUSET SWINGER: SOUTH AFRICAN BIG BAND NIGHTS

RIDEHUSET SWINGER: SOUTH AFRICAN BIG BAND NIGHTS

Aarhus Jazz Festival 2017 er i fuld sving – og det samme er de mange pladser, koncertsale og samlingspunkter i byen. Denne onsdag åbnede Aarhus Jazz Orchestra sin traditionsrige koncertrække i Ridehuset, som endnu engang lægger hus til en solid omgang jazzfest. I år er dette under navnet South African Big Band Nights – og til Afrika, det kom vi i den grad!

 

Aarhus Jazz Orchestra har gennem flere år afholdt arrangementet Ridehuset Swinger under den årlige jazzfestival. Her er der ofte hentet stjerner ind fra hele verden til at drysse lidt ekstra stjernestøv ud over, det ellers i sig selv fantastiske, Aarhus Jazz Orchestra. Årets arrangement er da heller ingen undtagelse, for ført an af den erfarne Julian Argüelles blev aftenens publikum hevet med ud på en rejse til den sydafrikanske musikverden, hvor det eneste, der var at forvente, nærmest var det uventede. Med et solidt fundament manifesteret af Aarhus Jazz Orchestra blev det aarhusianske publikum for alvor rusket en smule op af de eksotiske stjernefrø; nærmere bekendt af vokalgruppen iComplete og danserinden Lulu Mlangeni.

 

Forventningens glæder og “South African Big Band Beer”

På en dejlig onsdag aften ankom man til en summende Officersplads, som emmede af liv og god stemning. Der kunne også anes en smule utålmodighed. Det var dog ikke til at sige, om dette var en forventningens glæde, eller om det blot var en meget dansk irritation over den lange kø til baren, hvor der i aftenens anledning var mulighed for at erhverve sig en “South African Big Band Beer”, som dog viste sig at være en meget dansk hvedeøl. Men uanset hvad, så var der ingen tvivl om, hvad de mange fremmødte var kommet for. Nok var det hyggeligt, at der på Officerspladsen var madboder fra Kødbyens Mad og Marked, men folk var der bestemt for at opleve den særlige orkesterkonstellation: South African Big Band Nights.

 

Sydafrikansk stolthed og bigbandjazzens håndværk

Da klokken slog 20.00, skete der da endelig også noget i det pakkede Ridehus, da programchef Rasmus Bøgelund bød velkommen og præsenterede aftenens aktører. Herefter indledte Aarhus Jazz Orchestra med et nummer alene – nærmest som om, at publikum lige langsomt skulle tilvænnes forud for det følgende festfyrværkeri af en koncert. Og festfyrværkeri, det blev der da også allerede i andet nummer, da både iComplete og Lulu Mlangeni stødte til på scenen. Publikum, inklusiv undertegnede, blev da også med ét nærmest tryllebundet af den sydafrikanske stolthed, musikalitet og storhed, som i skøn forening med tonerne fra Aarhus Jazz Orchestra nærmest virkede som noget, der efter mange års adskillelse nu engang var blevet genforenet – og gik op i en højere enhed.

 

Aarhus Jazz Orchestra og vokalgruppen iComplete skabte i forening en skøn jazzfest denne onsdag. // Foto: Anne Møller Christensen

 

iComplete – dine sydafrikanske rejseguider

Vokalgruppen iComplete var næsten hele oplevelsen værd i sig selv. Dette sagt uden at tage noget fra det dygtige Aarhus Jazz Orchestra, som samlet, og med deres solister, viste sit værd som en del af den store jazzscene. Men iComplete gav i høj grad det krydderi, som man som koncertgæst engang i mellem har brug for. Der var en gennemsyrende musikalitet til stede, et naturligt showmanship og masser af humor, hvilket bidrog til den fine koncertoplevelse, som var en af dem, man husker.

Dette var da heller ikke til at tage fejl af, da orkesterkonstellationen efter koncerten mødte et stående bifald fra det tætpakkede Ridehus. Det aarhusianske jazzpublikum var blevet taget med på en hæsblæsende tur til Sydafrika – og vi vil egentlig gerne en tur tilbage!

Heldigvis er det da stadig også muligt at nå at opleve (eller genopleve) South African Big Band Nights. Aarhus Jazz Orchestra, Lulu Mlangeni og iComplete vil nemlig for sidste gang, ført an af Julian Argüelles, gå på scenen i Ridehuset i aften klokken 20.00. Så det er bare om at komme afsted! For dette er en af de koncertoplevelser under årets jazzfestival, som man ikke bør misse – og så er det endda helt gratis.

VINK sender sine varmeste anbefalinger til South African Big Band Nights – og drømmer sig mod varmere himmelstrøg med den sydafrikanske musikkultur som fantastisk rejsemakker.

 

// Anne Møller Christensen

Skriv en kommentar