Normalt forbinder man ikke en fyldt biograf med et tomt lærred. Men lærredet var tomt, og stemmer, lyde og indre billeder var i fokus i mandags i Øst for Paradis. Her var der radiobiograf på programmet, og det handlede om at komme helt tæt på et menneske.

Bjarke Stender holder om sin mikrofon i introen. Lyden bliver anderledes intens. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen
Bjarke Stender holder om sin mikrofon i introen. Lyden bliver anderledes intens. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

”Er du helt tæt på mig? Ikke fysisk, men helt tæt på min stemme. Vi er helt alene. Det tror du i hvert fald, for det er jo bare dig og din radio. Dig og en stemme. Men faktisk er vi mange. Ikke bare ude ved radioerne, men også her i Radiobiografen, hvor der faktisk sidder en stopfyldt sal og kigger, mens de lytter. Alle sidder og kigger på et tomt lærred. Og du ved ikke, at de er der. Medmindre at jeg gør sådan her.”

 

Knipser. Det er det, han gør. Bjarke Stender, som er vært for Radiobiografen i aften. Kontrolleret, bestemt og sikkert. Som var det knips den eneste lyd i byen lige i det øjeblik. Den rolige biografsal reagerer i klapsalve og et ”indianer-huj” eller to.

 

Sådan begyndte det, da Radiobiografen for første gang kom til Aarhus. Det skete i Øst for Paradis i mandags, hvor et samarbejde mellem P1, Øst for Paradis og Aarhus Radiobiograf, der består af en samling radioglade studerende, lod radiolyd indtage biografen. Lærredet var tomt, og alle biletter udsolgt.

 

”Idéen er at skabe et rum, hvor folk kan høre radio mere koncentreret, end de gør i hverdagen. Her kan man sætte sig ned og virkelig lytte efter,” siger Maja Landgreen, som er en af de fem stiftere af Aarhus Radiobiograf.

 

Billeder af barneleg og kærlighedstabu 

I aftenens første indslag møder lytterne en lille fyr på seks år, der fortæller om sin politiklub. Her er de efter folk, der kører dårligt i bil. Han fortæller om pengekassen, som han betaler til for at være med i klubben, og han fortæller om føreren, der bestemmer det hele. Det er egentlig fint nok, siger han. Jeg synes, han lyder lyshåret.

 

”Vi synes, at radio kan skabe billeder i hovedet, som er lige så flotte, som man kan se på film eller måske endda flottere. Når man sidder her, så er der rum til, at billederne kan udfolde sig,” siger Maja Landgreen.

 

Normalt finder man ikke en P1 stander i Øst for Paradis, men lige i aften giver det mening. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen
Normalt finder man ikke en P1 stander i Øst for Paradis, men lige i aften giver det mening. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

I Radiobiografens længste indslag kommer man tæt på 63-årige Gitte. I udsendelsen ”Af hensyn til Harry” fortæller hun på en køretur tilbage til sin gamle hjemby, hvordan hun blev stemplet af sine naboer, da hun forelskede sig i Frede samtidig med, at hun måtte passe sin demente mand, Harry.  Bilens motor arbejder, blinklyset giver lyd, bildøre åbnes og lukkes. Resten af historien er båret af stemmer.

 

Begejstret biograf

Nogle lyttere lægger hovedet på skrå, støtter det med en hånd eller hviler på en vens skulder. Der en fokuseret ro i salen kun afbrudt af små hurtige bevægelser og enkelte, stille hvisk. Da sidste lyd fader ud, går bolden til publikum.

 

”Det var en super intens oplevelse,” lyder det fra en lytter på en af de bagerste rækker, og man fornemmer tilfredshed, da folk trisser ud af Paradis.

 

Alle gratis billetter var udsolgt. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen
Alle gratis billetter var udsolgt. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

”Det fungerede rigtig godt med et overordnet tema og små historier, der var med til at illustrere det. Det virkede ikke overfladisk, og jeg gik hjem med en følelse af ikke at have hørt noget halvt,” lyder det fra 20-årige Silke Baumann, der brugte sin mandag på at lytte i biografen.

 

23-årige  Sarah Mygind var også mødt op. Hun har tidligere været i radiobiograf i København og er begejstret for, at det nu også kan opleves i Aarhus. Hun er særligt glad for historiernes fulde længder.

 

”Initiativet er skide godt, og jeg håber, de vil blive ved med at udvikle på det, men jeg håber også, at de vil give mere plads til udsendelserne i fuld længde,” siger hun og fortæller, at aftenens live-optrædener, hvor Rune Skyum-Nielsen og Sissel-Jo Gazan fortalte om deres oplevelser med at komme tæt på mennesker, forstyrrede hendes oplevelse.

 

Silke Baumann synes i modsætning til Sarah Mygind, at skift på scenen hjalp hende med at holde fokus.

 

Let’s play it again

Både hos P1, Øst for Paradis og Aarhus Radiobiograf vækker aftenens arrangement glæde.
”Vi glæder os til komme videre herfra og se, hvad Radiobiografen kan udvikle sig til,” siger Maja Landgreen for Aarhus Radiobiograf og fortæller, at de gerne vil afholde et arrangement hver måned.

 

 // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen
// Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Bjarke Stender fortæller, at det er sjovt at høre folks reaktioner under udsendelsen og særligt sjovt, når de ikke kommer på de forventede tidspunkter. ”Det er fantastisk og angstprovokerende på samme tid. Jeg gør det gerne igen,” lyder det fra værten.

 

Det samme giver Øst for Paradis udtryk for. ”Kommer I igen?”, spørger én af medarrangørerne ud i salen. Det gør jeg. Og det burde du også gøre.

 

Hvem: P1, Øst for Paradis og Aarhus Radiobiograf

Hvad: Radiobiograf med temaet ”Lyden af et menneske” med fokus på at komme helt tæt på.

Hvor: Øst for Paradis, Paradisgade 7, Aarhus C

Hvorfor: Fordi det er rart at give sig selv tid til at lytte efter.

Hvornår: Næste arrangement løber af stablen i januar.

Mønt: Lyden var gratis denne gang.

Links:  Gik du glip af radiobiografen, så tune ind her

Aarhus Radiobiograf  er på facebook

Læs mere om Øst for Paradis på deres hjemmeside