Mød en ung fyr med skaberlyst, der kan lide at sætte ting i værk, som har musikken i centrum og omgivelserne medtænkt fra start.

Malte Sanggaard Dideriksen har levet alle sine 20 år i midten af Aarhus. Han er en Aarhus-dreng med skaberlyst, tidligere frontløber, står bag Kulturlyd og har som sit seneste projekt skabt Odessa: Seks forskelligartede musikarrangementer i Dome of Visions ved Aarhus havn. Men det stod ikke skrevet i Maltes kort, at kombinationen af musik og iværksætteri skulle blive hans ting.

Odessa, 1

 

Med fodbold som hovedinteresse var det lidt af en overraskelse, at Malte skulle ledes ad musikkens vej. I 2010 startede han på Mellerup Efterskole – en skole med musikken i fokus. Her kan man godt sige at musikken var uundgåelig, og Malte blev tvunget til at lytte til musik (af meget svingende kvalitet). En udvikling både på det personlige plan, men især rent musikalsk, der skabte sans og kritisk udsyn, førte ham videre ad en vej, hvor dørene åbner sig i takt med, at han bevæger sig frem, og hvor mulighederne synes uudtømmelige.

I 2011 startede Malte på Frontløbernes undervisningshold F-16, hvor projektarbejde fra A-Z var på dagsordenen, og hvor det første projekt var udsmykning af toiletvogne som led i Aarhus Festuge. “Måske var det i virkeligheden her det startede, dét med at lave ting i nye omgivelser og lysten til at overraske folk,” forklarer Malte om baggrunden for alt det, der senere skulle vise sig at følge. Og noget af det, der fulgte var blandt andet et succesfuldt støttearrangement for Børnecancerfonden med over 400 gæster, 8 musikalske acts og overskud i sidste ende. “Siden da har jeg været grebet af at lave events med hovedfokus på musikken,” fortæller Malte og forklarer i forlængelse heraf, hvordan man hurtigt udvikler en vis afhængighed af de adrenalinkick og kuldegys, der fører med det at skabe kulturprojekter.

 

Odessa, 2

 

Selvom Malte altid godt har kunnet lide arbejdet med andre, at tage del i gruppedynamikker, der skaber energi i forløbet, har han samtidig brændt for udfordringen ved at lave noget på egen hånd. I maj måned blev Malte kontaktet af programansvarlig i Dome Of Visions, Gry Worre, der indbød ham til at lave seks arrangementer med domen som hovedsæde. Chancen bød sig, og han tøvede ikke et sekund. Her startede Odessa.

“Jeg synes at Dome of Visions er et fantastisk rum at få lov at lave arrangementer i, og med mange muligheder som passer rigtig godt til det, jeg gerne vil med Odessa.” Navnet Odessa betyder rejse, og arrangementerne afspejler hver især, at Malte ikke lader sig fastlåse i sine musikalske valg, men derimod kan vælge frit mellem house og techno den ene gang og blød indie/pop den anden. På den måde er Odessa ultra velovervejet og eksperimenterende på én og samme tid.

Indtil nu er to ud af seks Odessa-events veloverståede, og på lørdag den 10. august sker det igen. Denne gang med det arrangement, Malte selv har glædet sig mest til. Odessa #3 åbner dørene op til hårdtpumpende house og techno leveret af blandt andre Kasper Marott, Ludvig Poll og Søren Kinch. “Domen bliver fyldt op af røg, laser og mennesker,” forklarer en forventningsfuld bagmand.

Selvom Malte Sanggaard Dideriksen starter på HF i slutningen af august, har han ingen intentioner om at lægge arbejdet med kulturprojekterne på hylden. Startskuddet har for alvor først lige lydt. Og det runger stadig i Aarhus Ø.

 

Odessa, 3