NorthSide Festival, der d. 19. juni 2010 havde sin debut som endagsfestival med fem danske navne, er nu en af de mest hippe, eller rettere, hipster-venlige festivaler under sommerens sol. Bæredygtighed, økologi, kunst og kultur er, foruden en lækker lyd, nøgleordene bag NorthSide. Men hvad gør det ved festivaljargonen, som vi kender den? Og er der stadig plads til den 40-årige, skilsmisseramte med en fadøl i hånden, der i år kan få lov til at synge med, når Thomas Helmig går på scenen?

 

Her er ingen GODIK-toiletter, ingen menneskelige ekskrementer, intet affald, ingen lugt af urin, ingen nøgne mennesker og ingen (i hvert fald ikke særligt iøjenfaldende) opkast og tykke maver. Herre Gud, folk ligner ikke engang nogen, der lugter. Til gengæld kan man lære at lave sin egen kimchi, dyrke yoga og mindfullness, drikke grøn øko-juice, spise gourmet hotdogs og drikke fancy gin – alt imens kunstnere, der alle hører hjemme i Soundvenue, lægger lyd til. Festivalen er nemlig næppe overladt til tilfældighederne. Det er ikke længere et frirum, ikke længere uden tøjler, hvor man bare kan te sig. Er det fremtidens festival? Og hvor skal vi så begive os hen, når vi trænger til at være lidt klamme og give os hen til kroppen og kødets lyster?

 

//Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Den finkulturelle festival

Sammen med Heartland Festival, der fandt sted ved Egeskov på Fyn i forrige weekend, baner NorthSide vejen for en ny form for festivalgenre – den finkulturelle festival. Denne nye genre afspejler en tydelig tendens i samfundet: kulturkrigen. For det er kulturen, der er i fokus. Om hvorvidt man er på festival for kunsten og kulturen (her er det nøje udvalgte line-up selvfølgelig taget i betragtning), eller blot for sin egen selviscenesættelse, har kulturkrigen i hvert fald bidraget med én positiv udvikling til festivalsgenren: bæredygtighed.

 

//Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Den bæredygtige festival


For uanset om man er ligeglad med vindmøller og buræg, kan man ikke komme uden om, at vi før eller siden må til ansvar for menneskeheden – såfremt vi forsat ønsker, at vores største problemer i tilværelsen er hvilke slags outfits, der er mest passende på festivalen, samt hvorvidt vi skal have pommes frites med parmesan eller gourmet hotdogs? Bæredygtigheden er, som NorthSide selv skriver, en af kerneværdierne i festivalens vision. Der er fokus på genbrug, energiforbrug og økologi i alle aspekter af festivalen.

Ligeledes udtaler Anne Jensen, ansvarlig for bæredygtighed på NorthSide: ”Vores ambition er at skubbe til grænserne for, hvordan man laver en festival i dag. Alle må tage ansvaret på sig, hvis vi som samfund og verden skal eksistere i det lange løb – derfor forsøger vi at gå forrest og sende et signal om, hvordan det kan gøres.”(kilde)

Man kan da næsten heller ikke andet end at støtte op om projektet. Festivalen formåede sidste år, i samarbejde med Trash Talkers, at sortere og genanvende hele 76% af affaldet fra festivalen. Med en målsætning om at nå 77% i år, og en dag at blive 100% affaldsfri, kan man ligeledes håbe på, at det er en udvikling, der vil inspirere lignende store events, koncerter og festivaler rundt omkring i verden. For der er meget affald under sådanne foretagender, og selvfølgelig skal vi have det sjovt, men ligesom i alle andre aspekter af livets sjov, må vi også nogle gange stå til ansvar for det.

Alle materialer, der er blevet brugt i forbindelse med festivalen, er udarbejdet bæredygtigt. Endda også plakater og flyers, der er lavet af stenpapir, som bruger den halve mængde energi i produktionen sammenlignet med almindeligt papir. Alle boder og barer er lavet af træ. For at kompensere for det knap så bæredygtige projekt, satte NorthSide i 2013 en indsamling til Verdens Skove igang, hvilket resulterede i en genetablering af en hel regnskov tilsvarende NorthSide Festivals størrelse. Derudover udleder festivalen ikke meget CO2, da der ingen parkeringsmuligheder er – gæsterne må hoppe på cyklen og lade bilen stå. Det er selvfølgelig også værd at nævne festivalens økologiske og lokale madboder. Det hele løber jo op, og det hele indgår i et kredsløb i kampen for miljø og klima.

 

Fremtidens festival

NorthSide Festival er dermed lidt mindre en fest, og til tider mere en catwalk, end andre festivaler før i tiden. Og med en festivalhistorik med kendetegn som øl, fisse og hornmusik, vil lidt kunst og kultur heller ikke gøre nogen skade – heller ikke for vores repræsentative ydre. Måske det ligefrem er en kanon kombination, idet både fest og kultur i for store mængder kan føre til et kvalmepunkt – den ene i mere bogstavelig forstand end den anden. Men uanset om man er til den slags eller ej, uanset om der med festivaler som NorthSide og Heartland er tale om en ny festivalgenre, og uanset om de er kommet for at erstatte vores nuværende forståelse af en festival, som værende udelukkende en pøl af druk, så er det fremtidens festival.

 

//Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

//Thea Egestrand