NORTHSIDE 2018: EN FAN ANMELDER #1

NORTHSIDE 2018: EN FAN ANMELDER #1

Festivaller er højsæson for enhver musikredaktion – og det betyder også højsæson for musikanmeldelser. På dette års NorthSide har vi hos VINK sendt stafetten videre. Vi har hentet hjælp ind udefra. Derfor vil du i de kommende dage kunne læse en række helt særlige anmeldelser fra festivallen. Læs med når en fan anmelder!

// Alle illustrationer: Iris Bakker

 

På dette års NorthSide vil du hver dag kunne læse med, når en superfan anmelder koncerten med deres yndlings artist. VINK har været helt oppe på første række, hvor de forventningsfulde fans venter i spænding for at se deres idoler, nej nærmest ikoner, spille koncert. Vi sender derfor stafetten videre til mennesker, som har et enormt kendskab til kunstnernes bagkatalog – og som har købt sin NorthSide billet af én eneste årsag. Ventet. Glædet sig. Og nu skal de endelig se koncerten.

 

 

Torsdag aften, som solen netop begynder at forsvinde bag de store NorthSide-scener, møder jeg Laura og hendes gode venner Sandra og Mathias. De sidder alle tre op af hegnet på blå scene og venter i spænding. For på denne aften skal Laura for første gang se sit store musikidol Björk spille live – og det skal selvfølgelig være fra allerførste parket. Jeg spørger Laura, om hun kan sætte ord på, hvor stor en Björk-fan hun er. Og på en skala fra 1 til 10 er dette en klar 10’er – dog indskyder veninden Sandra, at det altså nok nærmere er en 12’er. Vi bryder altså skalaen her.

 

Om det at føle sig forstået

På den lune sommeraften taler jeg med Laura om, hvorfor hun er så stor fan af Björk og om, hvad hun forventer af hendes første koncertoplevelse med ikonet Björk. Det er klart, at der her er tale om en superfan. Med sine 21 år, er Laura født i samme år som albummet Homogenic, og måske er det derfor, at Laura netop ikke indgår i den homogene festival-masse med denimjakker og blomstrede slå-om-nederdele. Laura er som person, og i sin påklædning, farverig – og fortæller så smukt, at hos Björk kan man føle sig forstået, hvis man engang i mellem går rundt og føler sig lidt anderledes. Hvilket de fleste nok kan gøre nogle gange.

 

 

Björk er ifølge Laura (og mig) “inspirerende som sanger, som kvinde og som menneske. Hun rammer bredt – og er meget mangfoldig.” Dette er vigtigt – men det, som her er aller vigtigst er, at hendes musik er smuk. Laura kalder den endda for ‘naturlig’, hvilket om noget må være et bevis på, at der her er en fan, der forstår Björk – og som føler sig forstået i musikken.

Inden koncerten har Laura lidt svært ved at sætte ord på sine forventninger. Men jeg får hevet noget ud om, at hun forventer en fed koncert og et fedt sceneshow. Det er måske også en smule hårdt, at spørge om, hvad man forventer af en Björk-koncert. For det eneste man vel kan forvente er, at det bliver vildt – og at man ikke i sin vildeste fantasi vil kunne forestille sig præcist, hvad det er, man skal til at opleve. Jeg efterlader nu Laura, Sandra og Mathias til Björk – og krydser fingre for, at Lauras første Björk-koncert bliver en stor oplevelse.

 

Om det magiske Utopia

Da jeg møder Laura igen efter koncerten, er det første jeg spotter et stort smil. Og de første ord, der bliver sat på koncertoplevelsen er “Det var fucking vildt! Det var et magisk utopia. Der var bare fyldt med fløjtefeer og skeder!” Det var altså en glad og en lille smule overvældet Laura, som jeg fik tilbage efter koncerten. En Laura, der havde haft en helt vild oplevelse – og som havde haft en koncertoplevelse fyldt med girlpower. I samme øjeblik indskyder Lauras veninde Sandra da også, at “Man glemte helt, at man stod på en græsplæne i Aarhus” – og det kan jeg sådan set kun være enig i. For Björk tog os virkelig med til en anden verden, til sin magiske verden, hvor det er nice at være anderledes – hvor det homogene ikke er fedt.

 

Da den lidt overvældede Laura skulle tage anmelderhatten på, var det lidt svært at sætte ord på oplevelsen. For den havde været stor! Men om Björks vokalpræstation blev det dog sagt, at “Hun føler den så meget, når hun synger. Hun synger så vildt!” – og det kan jeg sådan set kun være enig i på denne sene fredag aften. For Björk synger virkelig vildt – og hun er virkelig vild.

Men grundlæggende synes Laura, at det hele havde stemt enormt godt overens. Med sang, kostumer, visuals og det generelle lydbillede. Og forventningerne om en fed koncert med et fedt sceneshow blev i høj grad indfriet – selv om det hele måske var lidt svært at rumme lige efter koncerten.

Fra koncerten vil Laura og vennerne især huske den røde dragt, som Björk var iført under koncerten. Det var faktisk hele outfittet, hvor det var selvfølgelig ikke fuldendt uden den dertilhørende maske. Da vi talte om, hvad de især ville huske, indskød Sandra, at hun især ville huske Lauras store smil under hele koncerten. Og det var da også en storsmilende Laura, der i minutterne efter koncerten sad på en kold græsplæne og talte om Björk – og om hvordan helhedsindtrykket havde været det største. For det var en hel verden vi blev taget med ind i. Og det var “en stor fed verden”!

Björk koncerten på dette års NorthSide får derfor 6 store stjerner af Laura. Fuld plade.


Tusind tak for hjælpen til Laura, Sandra og Mathias. Må i få et liv fyldt med magiske Björk-koncerter!

Fortsat god festival!

// Anne

Skriv en kommentar