GÆSTEINDLÆG – FOROMTALE: Snart river litteraturen nogle dage ud af din kalender

 

Forfatter Sune Reitz // Foto: Daniel Boysen
Forfatter Sune Reitz // Foto: Daniel Boysen

 

Hver dag en litteraturfest

Heldigvis sker der en del tiltag i den aarhusianske undergrund, når det gælder det skrevne ord. Der er den tilbagevendende begivenhed Litteratur på Scenen i Øst for Paradis, Litteraturcenterets Art Writing og øvrige oplæsningsarrangementer på Godsbanen, foruden Northside, som bød en spritny oplæsningsseance velkommen dette år – for første og forhåbentligt ikke sidste gang kunne man pryde sine øregange med poesi mellem Nick Cave og White Lies. Og lad os få (næsten) det hele med: HAPSFortællecaféPoetklub ÅrhusBookTalks på Hovedbiblioteket og alt det, jeg naturligvis har glemt, fordi litteraturen nogle gange gemmer sig lidt i krogene.

Løve’s BogCafé har året rundt taget patent på den første torsdag i hver måned. Konceptet er klart, en oplæsningsaften der lægger vægt på det rå materiale, gerne uudgivet, uslebne diamanter. Caféen har fået besøg af adskillige både lokale og københavnske forfattere, der har stået med deres vuggestuebarn i hånden, et lettere krøllet stykke papir hentet fra gemmerne, eller måske et lille mesterværk snart i trykken. En vaskeægte urpremiere. Disse aftener, der er gået under navnet Litterære Aftener, har nu fået sin egen festival, og den kan opleves i caféen 21-23. november.

Publikum // Foto: Daniel Boysen
Publikum // Foto: Daniel Boysen

 

Gladiator-litteratur kommer til Aarhus

Der er mange grunde til at være stolt af den nye festival, og arrangørerne ligger da heller ikke skjul på, at de har armene i vejret efter at kunne byde på et bredt litterært program med både etablerede forfattere og endnu ikke udgivne skrivekræfter i den aarhusianske mul. De vil især fremhæve Gladiator-forfattere, der kommer forbi om lørdagen. Alle aktuelle med nye værker på forlaget dette år.

På gladiators hjemmeside kan man læse en stærk profil, et forlag der vil noget med litteraturen:

 

MANIFEST:

Gladiator er et politisk og poetologisk foretagende, et forlag med holdninger. Vi vil derfor kun udgive litteratur, som er sig selv bevidst og orienteret i samfundet. Vi tror, skønhed nytter. Og vi tror, social indignation nytter. Vi tror, det nytter at gøre op med enhver form for autoritative løsninger, at gøre op med enhver rigid institution.

 

Tankerne bag forlaget vil blive introduceret af Hans Otto Jørgensen, manden der startede forlaget for nogle år tilbage. Hans Otto, tidligere forstander for Forfatterskolen, nu underviser på Vestjyllands Højskole og forlægger, samt naturligvis forfatter bag et hav af bøger gennem mange årtier, vil blandt andet introducere Maja Lee Langvad og Kristina Nya Glaffey.

 

Digter Poul Damgaard // Foto: Daniel Boysen
Digter Poul Damgaard // Foto: Daniel Boysen


Gerne råmateriale

Der lægges vægt på råmaterialet, alle forfattere er blevet bedt om at tage noget litteratur med, der ikke er udgivet. Konceptet har også trukket de lokale poetryslammere ind i rammerne, og givet foreningen HAPS en hel søndag til at arbejde med workshops og oplæsninger. Du kan deltage som aktør eller publikum, denne dag må du selv træffe valget, om du er lytter eller skriver. Et work-in-progress-arrangement, der ender op i oplæsninger, som de nysgerrige publikummer kan komme forbi og opleve om eftermiddagen.

Det er ikke et krav, men et ønske fra arrangørernes side, at det bliver litterære aftener, der ikke kun byder på det forventelige, men som også bryder rammer for det etablerede og det forventelige. Gladiator er kendt for at bryde sådanne rammer og arbejde mod strømmen, hvilket man også kan sige om den lokale forfatter Bjørn Rasmussen (Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet). Hans litteratur bærer præg af det groteske, uskønne og billedmættede. Han har opnået stor anerkendelse for sin originalitet og ærlige stemme, der ikke kun bevæger sig i det litterære miljø i byen, men som også høres i hele landet, og han passer godt ind som det lokale islæt under en festival, der både vil det nationale og det lokale, og som først og fremmest vil udforske og underholde med det skrevne ord, læst op i hyggelige rammer.

 

Løvestemning // Foto: Daniel Boysen
Løvestemning // Foto: Daniel Boysen


Hvad: Festival der vender den litterære muld og udforsker vækstlaget og ormehullerne
Hvor: Løve’s Bog- og VinCafé, Nørregade 32, 8000 Aarhus C
Hvornår: 21-23 november
Hvorfor: Fordi du elsker ord og gerne vil være med, hvor de er friske og eksperimenterende
Mønt: Gratis arrangement, men drikke og mad er for egen regning
Links: Se programmet her og tilmeld dig eventet på Facebook her