INTERVIEW: I morgen spiller Liima på Atlas. Jeg tror, der venter en super interessant koncert i spændfeltet mellem det spinkle og det storladne, det elektroniske og det poppede, det stringente og det uforudsigelige.  

 

Liima består af de tre Efterklang-fyre Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg, samt den finske trommeslager og slagtøjsspiller Tatu Rönkkö // Alle fotos: Fra bandets Facebook side
Liima består af de tre Efterklang-fyre Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg, samt den finske trommeslager og slagtøjsspiller Tatu Rönkkö // Alle fotos: Fra bandets Facebook side


Hurra for modet til at gå nye veje
Pardon my French, men for fanden hvor er det dog fedt og inspirerende, når bands og musikere tør blive ved med at udfordre sig selv og gå nye veje. Når de vover at lade nysgerrigheden råde og springer ud i det ukendte, også selvom de har haft stor succes med et bestemt projekt, en bestemt lyd eller en bestemt arbejdsform. Ikke fordi jeg mener, at musikere – eller kunstnere mere bredt betragtet – nødvendigvis skal genopfinde sig selv eller den dybe tallerken konstant. Men når vi snakker bands med årelange karrierer bag sig, synes der at være en vis fare for gentagelser og sikre valg – og dermed for ligegyldig, uinspireret musik – hvis den hidtidige succes og angsten for at fejle får lov til at styre.

Fra Efterklang til Liima
Efterklang er i den grad et af de danske bands, der har turdet gå andre veje og bryde med forventningerne. Dem har der givetvis været mange af; bandet har haft virkelig stor succes både her i Danmark og internationalt i de seneste ca. 10 år. Det er blandt andet blevet til 4 fuldlængde-albums, 2 ep’er, 2 film og et væld af koncerter verden over. I juli sidste år kastede de sig imidlertid over et helt nyt projekt, nemlig bandet Liima.

Forud for koncerten på Atlas interviewer jeg bassist og manager Rasmus Stolberg. Han fortæller, at Liima opstod, efter at Tatu Rönkkö var blevet hyret som trommeslager i forbindelse med live-opførslen af Efterklang-albummet Piramida. Parterne kendte ikke hinanden forinden, men samarbejdet gav både anledning til et venskab og et musikalsk bånd. På et tidspunkt begyndte de derfor at snakke om, at det kunne være interessant at skrive noget musik sammen, helt fra bunden.

Liima er det finske ord for lim. Fint, poetisk og kuriøst, ligesom musikken Liima er det finske ord for lim. Fint, poetisk og kuriøst, ligesom musikken

Nye arbejdsrutiner, ny inspiration
Det nyetablerede band fik en fantastisk mulighed for at afprøve samarbejdet, da en finsk musikfestival inviterede dem på et to ugers arbejdsophold. De numre, bandet komponerede, blev efterfølgende opført på festivalen. Denne arbejdsform viste sig at være både inspirerende og produktiv og bandet har sidenhen valgt udelukkende at arbejde på denne mere intensive, projektbaserede måde.

Efter Finland har de således dels været i Istanbul, dels i Berlin for at komponere ny musik. Rasmus Stolberg fortæller, hvordan både det nye samarbejde og den nye arbejdsform har skabt ny energi og har betydet, at de tre Efterklang-folk har fået øje på nye sider hos hinanden og i musikken, efter at have spillet sammen i godt og vel 20 år. For en god ordens skyld skal det dog måske indskyldes, at selvom Efterklang sidste år spillede en koncert med titlen “The Last concert”, er Liima ikke en erstatning for Efterklang, men derimod et sideprojekt. Efterklang lever videre som band, men søger også at gå nye veje, bl.a. med musik til forskellige danseforestillinger.

At skabe fantastisk musik, kræver ifølge Rasmus Stolberg, at en masse ting går op i en højere enhed: Groove, følelser, kant og produktion
At skabe fantastisk musik, kræver ifølge Rasmus Stolberg, at en masse ting går op i en højere enhed: Groove, følelser, kant og produktion

Debutkoncert på dansk jord
Fraregnet en enkel koncert på en mindre festival, bliver koncerten på fredag den første ‘egentlige’ Liima-koncert på dansk jord. Ifølge Rasmus Stolberg vil koncerten både bestå af numre, som er landet i en forholdsvist fast form og af numre, som i højere grad vil være præget af improvisationer og som altså bliver formet af, hvad der måtte opstå mellem band og publikum på aftenen. Hvilket også kan udtrykkes sådan, at publikum bliver inviteret med på en rejse. Et ordvalg, der synes at passe meget godt med bandets filosofi om ikke at vælge de sikre veje. Med risikoen for at falde igennem opstår også muligheden for at skabe noget, der minder om magi. Jeg tror, det er en rejse, der er værd at tage med på.

Tro mod ønsket om at gå nye veje, har Liima indtil videre afholdt sig fra at lægge musik ud på de gængse musikstreamningtjenester og sociale medier. Vil man høre, hvad der er i vente på fredag, kan man i stedet finde optagelser fra tidligere koncerter på deres soundcloudside.

Hvad: Koncert
Hvem: Liima
Hvor: Atlas, Vester Allé 15, 8000 Aarhus
Hvornår: Fredag d.30/1 kl.21
Hvorfor: Fordi der er lagt op til en smuk, storladen og eksperimenterende koncert
Mønt: 150 kr.
Links: Find Liimas Facebook side her og find arrangementet på Atlas’ hjemmeside her.