Mandag den 5. september 1977 udsendte NASA rumsonden Voyager 1. Fredag den 3. marts 2023 landede rumsonden i form af Jaden Castros andet album. På pladen leverer rapperen med sulten selvsikkerhed tekster spækket med skarpe, filosofiske og politiske budskaber. Alt sammen på toppen af bundsolide beats, producerede af en bred vifte af beatmakers fra Danmark, Holland, USA og UK. Læs med og lær mere om pladen og kunstneren bag, som jeg stærkt kan anbefale at holde øje med.

Hvem er Jaden Castro?

Foto // Amelia Ingraham
Fra Hartford, Connecticut til Aarhus, Danmark

Gennem en pressemeddelse har vi, på VINK, fået indblik i Castros opvækst og musikalske baggrund. 

Jaden er opvokset i Hartford i et meget musikalsk hjem, omgivet af gospelmusik. I en tidlig alder lærte Jaden, hvordan han kunne bruge musikken, og særligt hip hop, som en ventil for sin kreativitet, følelser og reflektioner over livet og samfundet.

Blandt Jadens inspirationer er bl.a. rapgrupperne Pro Era, Hieroglyphics og WuTang Clan. Hans beundring af disse grupper har medvirket til, at han selv har involveret sig i forskellige rap-grupper. Én af disse var The Voyagers som i 2010 kom i kontakt online med den Aarhus-baserede producer Hans SOLO, der bl.a. har produceret for Pro Era.

Ni år senere, i 2019, inviterede Hans SOLO Jaden til at optræde på SPOT Festival. Uden før at have forladt USA hoppede Jaden på et fly og rejste til Danmark. Her leverede han et formidabelt, højenergisk og anmelderrost show – og havde også en gæsteoptræden til en koncert med det Aarhus-baserede hiphop-band MONTI. 

Jaden forelskede sig i Aarhus og særligt det kreative miljø omkring Godsbanen. Hvad der skulle have været et besøg på en måned, blev til et næsten 2-årigt langt ophold. Under sit ophold har Jaden arbejdet sammen med kunstnere som Rune Lak, Jeremy Troy, Athletic Progression, Yellowspoon, MONTI og Ahead. Jaden har med sidstnævnte band lavet en live-version af den første single fra Voyager 1, “Starz”, som du kan høre her.

Fyldt med nye oplevelser, kreativitet og inspiration gik han sammen med Hans SOLO om at lave hans imponerende debutalbum, The Gengis LP (2020), der bestemt også er et lyt værd. 

Voyager 1

På Voyager 1 står det soleklart, at kreativitet og alsidighed er særligt kendetegnende for Jadens musikalitet.

For Jaden er musikken en kanal til at sprede et budskab om positivitet og åbenhed. Den er et middel til at udbrede dét gå-på-mod og den spontanitet, der karakteriserer hans egen fortælling om at kaste sig ud på dybt vand og følge sine drømme. Det kan man høre på numre som “Starz”, hvor han også beviser, at han mestrer kunsten at toppe laidback, Lo-Fi-vibende beats med selvsikker eftertænksomhed.

Men det er ikke kun individet, der fylder i Jadens tekstunivers. På Voyager 1 stiller han sig også kritisk over for magtstrukturer, udstiller uretfærdigheder og slår et slag for et mere empatisk samfund med respekt for mangfoldighed. Det hører man på numre som “LOCK”, hvor Jaden leverer knivskarp kritik af raceprofilering og strukturel racisme i fængsels-systemet med en dybfølt, og insisterende hungren.

Den personlige favorit

Fra første nummer formår Voyager 1 at sælge sig selv. På “As of Lately” rapper Jaden på et beat af Rasmus Meinert, der bl.a. producerer for MONTI. Beatet er af en kvalitet, der straks fik mig til at tænke, at det lige så godt kunne have endt som en single på Vince Staples Ramona Park Broke My Heart. 

Om nummerets tilblivelse skriver Rasmus: “Vi lavede hele tracket på en enkelt dag, én session. Super god stemning og bare hygge, så var faktisk ret overrasket over, at den bare lige pludseligt var på pladen 2 år senere”. Og det fede ved den gode stemning i studiet er, at det tydeligt kan høres på nummeret, og så smitter det som bare fanden.

Med én hånd på styret lander Jaden Castro selvsikkert sin rumsonde 2 centimeter fra dit fjæs, fyrer flydende gå-på-mod direkte i dine årer, smider dig ombord og sender dig målrettet mod dine drømme med en iskold brikjuice i hånden. Fuld fart på, stille og roligt: Voyager 1 er landet.

Foto // Amelia Ingraham

Coverbillede // Amelia Ingraham