En moderne syndefaldsmyte som igennem dans, videoprojektioner og elektronisk musik formidler tilstande, som mennesket gennemlever, når det bliver bevidst om og dermed klar over muligheden for at synde. Faldet er en fortælling om overgangen mellem barn og voksen og om ungdommens behov for at slippe kontrollen med en stram og iscenesat tilværelse. Forestillingen turnerer mellem danske kirker, og i morgen skal du tage til Hadsund.

 

Troels Primdahl og Kristian Schwarz er makkerparret bag opsætningen Faldet, som nu skal opsættes for 6. gang d. 23. september i Als Kirke ved Hadsund.

De mødte hinanden på indvandrerrådgivningen i Aarhus under et praktikophold i efteråret 2010. Med udgangspunkt i indvandrerdebatten udviklede Troels og Kristian værket Fordommens Carnivalesque, som skulle inddrage publikum i en række scenarier af fremmedhad. Værket blev opsat over to omgange på Bispetorv i 2010 og Mølleparken i 2011. Værket blev desuden suppleret af en større offentlig kampagne om indvandrerdebatten i Aarhus midtby.

Aarhus blev på mange måder en vugge for de to spirerende teaterskabere. Efter samarbejdet på deres første værk Fordommens Carnivalesque begyndte de nu at undersøge, hvilke støttemuligheder byen kunne tilbyde dem på deres vej mod en karriere i teaterbranchen. Inden længe havde de stiftet bekendtskab med kulturinstitutionen Pappa Gallo, Scenekunstcentret på Godsbanen og DATS (Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed) som på forskellig vis viste sig at få afgørende betydning for duoens næste opsætning.

Efter en længere pause og undersøgelser af det aarhusianske teatervækstlag besluttede Troels og Kristian sig for at gå nye veje og dykke ned i den rene performance uden konkrete politiske dagsordner, som det havde været tilfældet med Fordommens Carnivalesque. Dog skulle fortællingen stadig have eksistentiel karakter. Hvor det tidligere havde handlet om ondskab, kom turen nu til angsten, som blev manifesteret i værket Faldet. I tidligere produktioner havde der været mange skuespillere involveret, men i Faldet skulle der kun være én enkelt. En kvinde, som over 40 minutter gennemlever forskellige tilstande af angst og kontroltab.

Undervejs i udviklingsforløbet opdagede de lighederne mellem Søren Kierkegaard og hans udlægning af bibelens syndefaldsmyte. Scenen var derfor sat – første opsætning skulle foregå i Lukas Kirke i Aarhus.

I juni 2014 vandt Troels Primdahl og Kristian Schwarz scenekunstens publikumspris for Faldet og er nu gået i gang med at etablere en større turné i danske kirker i 2014- og 15. Sammen håber de på at kunne udvikle nye måder at lave teater på, bidrage til samfundsdebatten samt åbne mulighederne for alternative fremvisningssteder i Danmark.

//Foto: Palle Schultz
//Foto: Palle Schultz

 

Hvad: Teaterstykket Faldet

Hvor: Als Kike, Kirkevej 41, Als, 9590 Hadsund. Lån en bil og fyld den med gode folk eller snup bussen og lav en udflugt ud af det

Hvornår: Tirsdag den 23. september kl. 20 (varighed: cirka 45 minutter)

Hvorfor: Fordi anderledes teateroplevelser er guld værd – og fordi det er ærgerligt at gå glip af den form for udfordrende og intelligent teater

Mønt: Gratis

Links: Følg med her og se, hvor forestillingen ellers bliver vist i 2014 og -15