"Der bor noget inden i dig, som du ikke har lyst til at se i øjnene" // Interview med Førsteelsker

Af: Line Kjærgaard Hansen

Førsteelsker_cThereseVadum_FInal-3
Hvor tit har du set dig selv i øjnene? Sådan rigtig ind bag facaden? I debutsinglen "Ansigter" opfordrer aarhusianske Førsteelsker lytteren til at stille sig selv netop dét spørgsmål. VINK har mødt Førsteelskers forsanger Andrea Klausen og bassist Christian Trier til en snak om singlen. 

Der er stadig et strejf af sommer i luften, da jeg møder forsanger i Førsteelsker Andrea Klausen og bandets bassist Christian Trier på Lynfabrikken i Aarhus. Men da vi bevæger os op på stedets tagterrasse i ro for caféstøj, har mørke og tunge skyer overtaget himlen. Og snart trommer det stille på halvtaget over os. Det danske sommervejr er fyldt med kontraster. Det samme kan siges om Førsteelskers debutsingle “Ansigter”, som både sætter lyd til det sårbare indre og samtidig udfolder sindets til tider larmende kaos. Det er Andrea Klausen, der har skrevet nummeret. Hun fortæller, at det udspringer af et digt, hun engang faldt over. Hun kan hverken huske, hvad det er for et digt, eller hvem der har skrevet det. Men digtet havde en sætning om et ansigt badet i både lys og skygge, som tiltrak hende og blev inspirationskilde til sangen: 

 

"I mit hoved havde jeg sådan et billede af et menneske, der står og ser sig selv virkelig indgående i spejlet, men som bare ikke kan møde sit blik. Det er den her erkendelse af, at der bor noget inden i dig, som du ikke har lyst til at se i øjnene," uddyber hun.

Det er ikke nogen let opgave at konfrontere og ransage sig selv på den måde. Faktisk er det utrolig trættende, som det også lyder i omkvædslinjen ‘Du orker ikke at starte forfra’. Andrea Klausen forklarer det som, at det ofte kan føles som et tilbageslag, når der er noget, man skal finde ud af inden i sig selv, inden man kan bevæge sig fremad i det. Christian Trier supplerer: “Det er udmattende, når man bliver nødt til at kigge sig selv i øjnene og finde ud af, hvem man egentlig er i den her verden. Det kan fandme godt være lidt af et projekt.” Derfor håber de begge, at sangen kan hjælpe lytterne med at føle sig sete og med at sætte ord på noget, de måske har mærket i sig selv.

Førsteelsker_cThereseVadum-47
// Foto: Therese Vadum

En rundrejse i lyduniverset

“Ansigter” har været længe undervejs. Nummeret blev faktisk allerede indspillet, inden corona tog over og satte en kæp i hjulet på udgivelsen. I den kreative proces har der været plads til at lege og eksperimentere med sangens musikalske udtryk. For bandet blev det en spændende, men også udfordrende proces: 

"Vi blev ved med at putte flere lag på, og til sidst blev det en helt anden sang, end vi ønskede. Så vi blev nødt til at skrælle det af igen og finde tilbage til kernen af sangen og den skrøbelighed, den indeholder."

I den færdige version er der stadig store kontraster. Som når distortede guitarer fylder lydbilledet ud og gør det både larmende og vildt for så at forsvinde tilbage igen og efterlade vokalen stille og intim tilbage. Christian Trier uddyber: “Der er en vokal, og så sker der selvfølgelig en hel masse ting uden om den. Men det er hele tiden vokalen, som er i centrum, og bærer sangens udtryk og budskab.”

Det dynamiske lydbillede er for begge bandmedlemmer et billede på den spejlmetafor, som sangen kredser om. På den måde kommer sindets indre dialog til syne gennem kontrasterne mellem det sårbare og det pompøse. 

Musikken som ledestjerne

Efter lang tids venten er singlen nu endelig landet ude hos lytterne. En kæmpe forløsning, lyder det fra både Andrea Klausen og Christian Trier. For debutsinglen er ikke kun en milepæl i sig selv. Den er også en motivationsfaktor til at producere endnu mere musik til de hungrende musikelskere. Allerførst venter der dog en koncert på Cluster Square til Aarhus Festuge. Og så udgiver Førsteelsker sin anden single efter sommeren: “Den [sangen, red.] udspringer af den samme lyst til at eksperimentere. Det er også et nummer, der har været mange steder henne, og som ikke passer ind i en popformel. Den er undersøgende og anderledes,” afslører Andrea Klausen og tilføjer, at de er meget spændte på, hvordan sangen bliver modtaget af lytterne. 

Men ellers vil de ikke sige for meget om det kommende nummer. Her må lytterne altså bare vente tålmodigt og glæde sig til at blive dybere indviet i Førsteelskers univers.

Førsteelsker består af sanger Andrea Klausen, bassist Christian Trier, trommeslager Lars Asger Nørby og guitaristerne Thor Arnarsson og Ólavur Gaard. Og du kan selvfølgelig lytte til debutsinglen “Ansigter” på Spotify.

Coverbillede // Therese Vadum