Spoiler: Han er stadig cool og kan det hele! Bum.

Stadig cool // Coolcat123450? på SUPERPOWERwiki
Stadig cool // Coolcat123450? på SUPERPOWERwiki

Divine skybrud

På søndag er der kammerorkesterkoncert i Vor Frue Kirke. Vel er det toner, der regner fra himlen, men det er ikke englenes, der denne gang får det høje loft til at briste. Signe Madsen er koncertmester, når Aarhus Bach Selskab inviterer aarhusianerne og ikke mindst Bachs tunge ånd i kirke. Her vil hun stryge hans musik frem på sin violin i selskab med Aarhus Bach Orkesteret, der tæller yderligere tretten af Danmarks mest habile Bach-musikere, som udover violin, spiller på obo og orgel. “Bach-menigheden” vil kunne nyde dem spille to af Bachs tre violinkoncerter. Herunder en koncert i E-dur og en dobbeltkoncert for violiner og andre strygere. Koncerten vil også byde på en dobbeltkoncert for obo og violin, 3. Brandenburgkoncert og en italiensk arie på orgel.
 

VINK har talt med Thorkild Dalsgaard, som er formand for Aarhus Bach Selskab, i et dedikeret ærinde om at blive klogere på Bach og om, hvorfor han stadig er værd at lægge øre til. Hvem bedre at forhøre sig hos end en selverklæret, aktiv bachofil?!

 

Hvem var Bach?
Til dette spørgsmål får jeg at vide, at Johan Sebastian Bach levede fra 1685-1750, i hvilken periode han nåede at komponere over 1000 forskellige musikværker, blive gift to gange og få 20 børn. Manden var produktiv! Han var også én af sin tids største orgelvirtuoser, hvilket vil sige en organist, der har opnået stor teknisk færdighed i sit orgelspil. Hans spil sluttede ikke i 1750, men spiller videre den dag i dag over hele verden, og altså specifikt i Vor Frue Kirke på søndag. Thorkild siger ydermere:

Han var først og fremmest kirkemusiker, ansat som kantor (kirkelig korleder) ved Thomasskolen i Leipzig, og derfor spilles hans musik ofte i kirker. Det gælder både underholdningsmusikken, som han skrev for konger og fyrster, samt musikken, han skrev til sit eget orkester, som dengang havde en stamsalon blandt byens mange kaffesaloner.

 

Hvad kan Bach?
Meget pragmatisk jovist, men jeg vil vide det. Hvad er det, han kan? Hvis Thorkild ikke havde pli nok til at beherske sig, ville han tage sig til hovedet og udstøde nej, nej, nej. Hvor kan du spørge?! Men han er cool og har pli, hvorfor han svarer cool og med pli:

Bach kan det hele! Han kan skabe iørefaldende melodier, rytmisk drive og dramatisk kirkemusik. Bach kan give os utrolig mange og varierede musikoplevelser. 

Koncertmesteren Signe giver sit besyv med:

Bach bliver aldrig umoderne. Mesterværker går aldrig af mode. Han var et geni i hans tid og yderst eksperimenterende. Flere har studeret og forsket i hans musik og fundet ud af, at det hele passer sammen matematisk i hans værker. Det er helt fantastisk, og han er klart den største barokkomponist, vi har.

Leipzigs moderne skyline, engang Bachs hjemby. // MathiasX1
Leipzigs moderne skyline, engang Bachs hjemby. // MathiasX1

 

 

Hvorfor skal Bach opleves i en kirke?
“På grund af lyden,” siger Thorkild. “Der er en rigtig god akustik i Vor Frue Kirke.” Akustikken til side, giver det god mening at høre ham i en kirke, da meget af hans musik netop er tiltænkt den kontekst. Det bliver dog ikke Bachs kirkemusik, der vil blive spillet på søndag.

 
Hvorfor har du dedikeret dig Bachs kompositioner?
Thorkild danner, sammen med 69 andre Bach-entusiaster, foreningen Aarhus Bach-Selskab, som kæmper for at udbrede kendskabet til Bach i Aarhus.

Jeg var meget fascineret af hans musik for fløjte i forskellige sammenhæng: Sonater, koncerter (Brandenburgkoncerterne 2, 4 og 5). I hans kirkemusik finder man nogle af de allerskønneste soloer for fløjte. Jeg har også via Aarhus Symfoniorkester været med til at spille nogle af hans store værker for kor, sangsolister og orkester.

Brandenburgkoncerterne tæller seks musikalske værker, som Bach præsenterede for greven af Brandenburg-Schwedt, Christian Ludwig, i 1751. Værkerne betragtes som blandt barokkens fornemmeste kompositioner.

 
Hvor skal man starte som Bach-noob?
Jeg uddyber mit spørgsmål og vil vide hvilken symfoni, han synes, man skal starte med. Jeg ved tydeligvis ikke nok om Bach, for han svarer:

Symfonier var ikke opfundet på Bachs tid. De første blev skrevet umiddelbart efter hans død i midt 1700-tallet. Men de største hits efter min mening er Bachs “Air” fra orkestersuite nr. 3, “Badinerie” fra orkestersuite nr. 2,
3. Brandenburgkoncert, og “Jesu, bleibet meine Freude” fra Kantate nr. 147. Men der er som sagt 1000 skønne kompositioner at gå i gang med!

Jeg ved tydeligvis stadig ikke nok. Men det glæder mig også, at jeg har noget helt nyt, jeg kan kaste mig ud i. Min plan starter på youtube og fortsætter måske videre på en kaffesalon i Leipzig en eller anden dag. I hvert fald skal jeg i kirke på søndag og bede til Johan Sebastian Bach om at tilgive mig min ignorance. Måske hans musik vil skylle ned over mig i en akt af underskøn syndsforladelse?

Violinist og koncertmester i Aarhus Bach-Selskab Signe Madsen // Pressefoto
Violinist og koncertmester i Aarhus Bach-Selskab Signe Madsen // Pressefoto

Hvad: Bachs Violinmesterværker med Signe Madsen som koncertmester
Hvor: 
Vor Frue Kirke, Vestergade 21, 8000 Aarhus C.
Hvornår:
19.30 Døren åbnes for billetsalg 18.30
Hvorfor: Fordi det Bach. Bum.
Mønt: 120 kr. (under 25 år 100 kr) Køb din billet i døren fra 18.30 eller via billetlugenMusikhuset og i Fona.