Mikuna matata!
Mad

Mikuna matata!

MADANMELDELSE: En kød- og snaskelskendes skruppelløse synsvinkel. Mikuna matata refererer til hakuna matata fra Løvernes Konge som betyder ”slap af” på swahili. Læs hvorfor, du skal slappe af, og hvad det har med veganer-takeaway-caféen Mikuna at gøre.

 

Veganermad er for mange både ikke-veganere og veganere, forbundet med ultra-sunde retter, måske lidt på den kedelige side, med en filens masse rug, linser og nærmest ingen fedt… Vel smager de ofte fortrinlige, men de kræver ligesom et overskud at gå til, hvis ikke man vil nøjes med det sunde og også rumler efter noget snask. Selv er jeg en ambivalent ikke-veganer, som dyrker det sunde og forfalder til det snaskede – ikke mindst kød, og det er derfor min store glæde at dele mit seneste fund mellem Aarhus’ madcaféer, hvor snask, sundhed og veganerfilosofi mødes og laver elskov på din tunge (ulækker metafor, lækker virkelighed); tillad mig at introducere dig for: Mikuna.

Alle fotos: Emilie Garbrecht Brodersen

Alle fotos: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Et frø fra junglen

Mikuna ligger på Frederiks Allé og er et sydamerikansk jungleord for måltid og mad. Det var dér – langt ude og dybt inde i junglen, at de tre damer, som ejer og driver caféen i dag, fandt hinanden og det frø, som de senere ville så i Aarhus’ metaforiske caféjungle. I junglen – den bogstavelige  – arbejdede de på et rehabiliteringscenter for dyr, hvilket uden tvivl har medvirket til at inspirere deres dyreetiske udgangspunkt. Veganere, som man kan læse på deres hjemmeside, spiser hverken kød eller andre produkter der kommer fra eller indeholder dyr, f.eks. mælk og vingummier. Mikunas mad er 100% i overensstemmelse hermed; den indeholder hverken mælk, vingummier eller dyrelegeme af nogen slags.

Sammen med dette dyreetiske hensyn er også bæredygtighed, økologi og glutenfrie valg en integreret del af deres filosofi. Det lyder alt sammen meget fint og ikke mindst ambitiøst (læs: sundt på den der måde, hvor det ligefrem smager af helse). Men maden er for alle  – som de selv formulerer det på skrift og i praksis, også for de, der ikke ved en dyt om deres etiske bevæggrunde eller for den sags skyld er enige. Den er skabt med kærlighed og tilsmagt af familie og venner, inden den kommer på menuen. Altså er det først og fremmest lækker mad, der er lavet med omsorg for dyr OG mennesker; de gør alt det rigtige, uden at det smager af det (Jubii)!

 

2

3

 

Mikuna-smagsprøver vs. mave-clutches

Vi, tre sultne piger fra VINK, mødes klokken fem på Mikuna, fordi de allerede lukker klokken 19 og sætter os ved vinduet langs den aflange disk med en Fritz Kola*. Som en slags forret får vi lune nachos, begravet i smeltet fake ost, som på ingen måder smager fake, iblandet noget der hedder seitan, som er hvedegluten, de har marineret, så det smager af bacon (uden pis). Der er også ananas i, som givetvis lyder lidt mærkeligt, men smager vildt lækkert i sammenhæng med resten. Og dippen bliver jeg ved med at rage ting ned i gennem hele måltidet!

Til hovedret smager vi lidt forskelligt, blandt andet deres smørrebrød, chiligryde, burgers, sandwichs og indiske gryde.

De 4-5 borde i caféen er alle optagede og der er en hyggelig stemning af lavmælt snak og latter, der blander sig med de mange dufte fra det åbne køkken. Vi smager på livet løs af hinandens tallerkener, og jeg forelsker mig især i den indiske gryderet og burgeren. Hønsesalaten, som selvfølgelig ikke er rigtig kylling, uden dog at smagen afslører noget, skulle være én af deres mest populære food-items, men jeg er nu mere hooked på det andet; snasket!

Desværre er der ikke meget sæk over vores maver og tilsidst må vi smide det hvide flag på bordet. Vores maver er nogle sølle clutches (drenge: det er en lille taske som man bærer i sin hånd, please læs videre), der slet ikke er rummelige nok til alt det, vi gerne ville fylde i dem. F.eks. hindbærsnitterne, som blinker til os fra montren. Vi får dem to go.

Bagefter tager vi hen på Café Frida for at drikke en ginger ale og mangojuice, hvor en gruppe damer henvender sig til os og spørger sukkende, om vores snitter er dem fra Mikuna. Tænk sig, at man kan identificere en hindbærsnit… Det er eddermame en kompliment der batter! Og jeg kan kun bekræfte berettigelsen af snitternes tilsyneladende renommé.

4

5

 

Derfor skal du slappe af

Fordi du her kan spise med smagvittighed – her hænger etik og snask og helbred sammen, og hvorfor skal ikke også veganere og “madetikere” kunne have lyst til at smovse? Hvorfor skal pølsebrødet i veganer-hotdogen henne i pølseboden på Trøjborg være i groft brød?? Bare fordi man har nogle gode holdninger til dyr og miljø, betyder det ikke, at man ikke også sætter pris på snask. Så slap af – NU er der et sted, der kan lægge to og to sammen og fylde din clutch eller dunk (var det bedre drenge?).


Hvem: 
Sigrid, Mette og Line
Hvad: 
Vegansk takeaway-café (også borde til blivende gæster – først til mølle – ingen reservationer)
Hvor: 
Frederiks Allé 96, Aarhus C
Hvornår:
 Tirs-fre 13-19. Lør 11-16. søn & man lukket
Mønt: 
55-80 kr. for mad, derudover drikkevarer
Hvorfor: 
Fordi maden både er sund og snasket på den gode måde – og mig bekendt er Mikuna den eneste veganer-snask-udbyder i Aarhus
Links: 
Mikunas hjemmeside, find dem på Facebook her. På deres hjemmeside er der links til veganer-sites, hvor du kan læse lidt om baggrunden for at blive veganer – det finder du her. Fritz Kola er for nice, se hvorfor her

 

*VINK vil gerne gøre opmærksom på, at vi ofte får mad gratis i forbindelse med vores madanmeldelser, men ALTID under den forudsætning, at vi skriver og kritiserer den pågældende oplevelse som vi vil. Så dealen er: Anmeldelse på spisestedernes eget ansvar. Anmeldelserne er desuden udtryk for den pågældende skribents egen subjektive holdning.

 

6

7

8

Et udsnit af nogle skuespillere, de har hængende. Skuespillerne er naturligvis veganere.

 

Medejer Line Tscherning Damsgaard i aktion // Alle fotos: Emilie Garbrecht Brodersen

Medejer Line Tscherning Damsgaard i aktion // Alle fotos: Emilie Garbrecht Brodersen

Skriv en kommentar