Food Maker er et projekt i samarbejde med Nordea Fonden, som har fokus på, at unge i fællesskab skal lave mad fra bunden. Hver tirsdag kan man for en sølle sum af 30 kr. lære at lave alt fra tømmermændsmorgenmad til stegte sardiner og blæksprutteringe. Jeg har haft fornøjelsen af at undervise et par gange, og det eneste negative at sige er, at der kun er plads til 24 elever i køkkenet.

 

Alt godt fra havet 

Klokken 17:00 kommer en flok unge mellem 16 og 28 år vrimlende op i det intime FOF-køkken i Hans Hartvig Seedorffs Stræde, hvor Food Maker har lejet sig ind. De hilser genert og stiller sig rundt om den første kogeø. I dag står den på alt godt fra havet. Jeg har taget rødfisk, søpindsvin, muslinger, laks, sardiner, kulmule, stenbiderrogn og blæksprutter med. De kigger spændte med åbne munde, mens jeg forklarer om de forskellige fisk og skalddyr og fremviser, hvordan de skal lave udskæringer, så de har så lidt svind som muligt. Jeg giver dem et fif eller to med på vejen, så de har en ide om, hvordan de forskellige fisk kan tilberedes. De er interesserede, og det er dejligt at se. Det ser ud som om, at de glæder sig til at lave mad. Når de er blevet introduceret, bliver de delt op i grupper. Der er få, som er kommet sammen. De fleste kender ikke hinanden, og i starten snakker de lavt og tør endnu ikke komme med ideer til madlavningen.

 

1471432_202404890124029_909686548_o (1)
Der bliver fortalt om fisk og udskæringer, mens de unge spændt følger med. // Alle fotos: Food Maker

 

Det handler om at bruge sin fantasi

Alle grupperne får en fisk efter først-til-mølle-princippet. Drengene er først oppe og hente søpindsvin og muslinger. De har en ide, og det stråler ud af øjnene på dem. Senere kommer pigerne og tager laks og kulmule – det sikre valg. Stemmerne bliver højere i køkkenet. Det generte smil er byttet ud med en høj latter. Frugt- og grøntsagsbordet bliver angrebet fra alle grupper – her er alt hvad de skal bruge, hverken mere eller mindre. Planen bliver lagt, maden skal laves. De spørger mig til råds hen ad vejen, men som udgangspunkt arbejder de selvstændigt i grupperne. De spørger ind til hinanden og finder fælles interesser. Gryderne koger og panderne steger, ovnen er tændt og knivene hakker livsglade i skærebrættet. Det er en fest, hvor de forlegne unge er blevet til en fælles rytme. Der bliver snakket om alt mellem himmel og jord. De spørger til hinanden, og sikrer sig, at de går rigtigt frem. Det er en symfoni af madglade ildsjæle. Køkkenet dufter af fennikel, hvidløg, fordampet hvidvin og fisk. Jeg glæder mig til at se, hvad de har lavet, og til at blive inspireret. For det er netop det, som Food Maker handler om. At folk, der ikke kender hinanden, skal arbejde sammen i en helhed, inspirere hinanden, slippe fantasien og dermed udrette store ting sammen. Selvom hver gruppe kun laver en enkelt ret, så er det netop det, der sker hver tirsdag fra 17–20: At den kollektive fantasi skaber et produkt, som man i fællesskab kan nyde.

 

12825110_202405170124001_1817897993_n
Der blev vist stor interesse for de råvarer, jeg havde med. Her bliver der åbnet søpindsvin, som de unge brugte i en aioli. Spændende og lækker ide.

 

Fællesskab i højsædet

En time før vi slutter, står maden færdig. Der er i alt 5 grupper, og de er klar til at fortælle, hvordan det færdige produkt er blevet til. Retterne præsenteres enkeltvis, og vi smager i fællesskab på de forskellige anretninger. Snakken går og humøret er højt. Vi griner og nyder hinandens selskab. Nyder at vi sammen har skabt noget så udsøgt, som kun kan forventes på en firestjernet restaurant. Når maden er indtaget, gøres køkkenet rent. Humøret er stadig højt, selvom tallerkenerne er fedtede og beskidte. Det er ikke som at gøre det derhjemme. Her er det sjovt, fordi det bliver gjort i fællesskab. Klokken bliver cirka 20, og vi er færdige. Grupperne takker for samarbejdet og giver hånd, kigger hinanden i øjnene og udveksler telefonnumre. De glæder sig til næste gang. Forklædet bliver lagt på bordet, og de forlader lokalet. Køkkenet står igen tomt, og Food Maker forbereder sig til næste tirsdag. Et nyt emne og nye mennesker. Det kan kun blive sjovt. 

 

12784691_10208003541582207_285200608_n
Det færdige resultat fra alle grupper. Der var bl.a. saltbagt makrel, røgede muslinger, langtidsbagt laks og rødfisk, friturestegte sardiner og blancheret blæksprutte.

 

Food Maker holder ”Vi leger med mad” hver tirsdag i FOF’s køkken på Hans Hartvig Seedorffs Stræde 7 fra klokken 17–20. Der er et nyt emne hver uge. Prisen er 30,- pr. mand. De holder også en masse andre arrangementer, som man kan følge med i på deres Facebookside.

 

Jeg takker og bukker, Jakob Clausen.