Inden Aarhus opsluges af dette års NorthSide-festivitas, vil vi fra VINKs litteraturredaktion gøre dig opmærksom på en anden festival, der løber af stablen i juni: LiteratureXchange. Den nystartede aarhusianske litteraturfestival har et imponerende og enormt alsidigt program, der strækker sig fra d. 14.-24. juni. Her er tale om et rent slaraffenland af talks med prominente forfattere fra hele verden, bogmarkeder, film og naturvandringer i selskab med litteraturen. Vi giver her et lille udsnit af særligt interessante arrangementer i forbindelse med festivalen og opfordrer desuden til, at du selv går på opdagelse i programmet her

 

Uge 24: 14.-17. juni

Fredag d. 15. juni vises filmen Dreaming Murakami på Dokk1 // Billede: LiteratureXchange

 

Dreaming Murakami på Dokk1 d. 15. juni

Sted: DOKK1, Store Sal. Kl.: 15.00-16.45. Mønt: 100/75 kr.

Fredag vises der film på Dokk1 om Mette Holms oversættelsesarbejde med Haruki Murakamis debutroman Hør Vinden Synge. Den svære proces udfoldes poetisk i dette filmværk af Nitesh Anjaan, som blev vist på årets CPH:DOX. Efter visningen vil Holm og Anjaan tale om arbejdet med filmen.

Der vises film med relation til det litterære på Dokk1 i løbet af festivalen – programmet offentliggøres på aakb.dk.

 

Literature as an antidote to fundamentalism d. 16. juni

Sted: Løves Bog- og VinCafé. Kl.: 15.00-16.30. Mønt: Gratis.

Den indisk-fødte forfatter og lektor ved Aarhus Universitet, Tabish Khair, vil lørdag udforske litteraturens muligheder og rolle i forhold til at forstå og bekæmpe fundamentalisme. Løves Bog- og VinCafé lægger lokaler til arrangementet, som utvivlsomt bliver et spændende indblik i litteraturens samfundspåvirkende potentialer. Og så er det gratis, så du har faktisk ingen grund til at blive hjemme.

D. 16. og 17. juni kan du komme til bogmesse på Godsbanen // Billede: Facebook

 

BogGods på Godsbanen d. 16.-17. juni

Sted: Godsbanen, Rå Hal. Kl.: 12.00-17.00. Mønt: Gratis.

Der er bogmesse i Rå Hal på Godsbanen i weekenden, hvor over 70 forlag, litterære tidsskrifter og grafiske projekter stiller op for at give et indblik i bøgernes verden. Der er fuldt program både lørdag og søndag med oplæsninger, musik og talks i Rå Hal og Kedlen. Kom og hør (kendte såvel som ukendte) forfattere læse op af deres nyeste værker eller lær noget nyt om f.eks. boghåndværk og tegneserietendenser. Der er gratis adgang til arrangementet, som du kan finde på Facebook her.

 

Fra husmoderidealer til #MeToo med Merete Pryds Helle og Kristina Sandberg d. 17. juni

Sted: Kvindemuseet. Kl.: 11.00-12.00. Mønt: 80/50 kr. (Inkl. boller og kaffe).

På kvindemuseet denne søndag formiddag kan du fordybe dig i litterær kønsdebat med den danske forfatter Merete Pryds Helle (Folkets Skønhed) og svenske Kristina Sandberg (Et Barn at Føde). De to forfattere, der begge har skrevet om kvinders liv gennem tiden, vil tale om, hvad der sker, når vi i dag konfronteres litterært med tidligere generationers kvindeliv.

 

Litteratur på Store Torv d. 17. juni

Sted: Store Torv. Kl.: 11.00-17.00. Mønt: Gratis (Alt efter hvor mange bøger du skal have med hjem).

Når du har været på kvindemuseet, kan du passende slå et smut forbi Store Torv, hvor der hele dagen er talks med prominente (danske) forfattere om deres nyeste udgivelser. Du kan f.eks. opleve Helle Helle, Leonora Christina Skov, Kim Leine og Theis Ørntoft. Der er lovet signeringer, gode tilbud og litteratur for enhver smag – det kan man da kalde et ægte søndags-scoop!

 

Uge 25: 18.-24. juni

Lone Aburas gæster festivalen for at fortælle om værket “Det er et jeg der taler (regnskabets time)” // Foto: forfatterweb

 

Mette Moestrup om tværæstetiske medier d. 18. juni

Sted: Sankt Markus Kirke. Kl.: 19.30-20.30. Mønt: Gratis.

Mette Moestrup (cand. phil. i litteraturhistorie) har i flere år arbejdet som fast lærer på Forfatterskolen og vandt i 2007 Montanas Litteraturpris for digtsamlingen Kingsize. Hun vil mandag aften læse op og vise audiovisuelle værker med fokus på det internationale aspekt i sit forfatterskab og i sine samarbejder med andre kunstnere. Arrangementet foregår i sognesalen.

 

Litteraturen i byen med Sissel-Jo Gazan d. 19. juni

Sted: Godsbanen, Åbne Scene. Kl.: 17.00-18.30. Mønt: 100/75 kr.

Sissel-Jo Gazan udgav sidste år romanen Blækhat, der bl.a. beskæftiger sig med (gade)kunst i det aarhusianske byrum. Hun vil denne tirsdag sammen med Maja Klausen (postdoc ved Syddansk Universitet) udforske og blotlægge ”byens kunstneriske subkulturer og udtryksformer med fokus på deres liv på sociale medier og deres funktion som litterært brændstof”(jf. literatureXchange.dk).

 

Flygtningestrømme og kultursammenstød med Lone Aburas d. 20. juni

Sted: Sankt Markus Kirke. Kl.: 19.30-20.30. Mønt: Gratis.

Lone Aburas læser op af sin roman Det er et jeg der taler (regnskabets time), der behandler mødet mellem kulturer og vores evne til sameksistens. Det fysisk beskedne men litterært og politisk slagkraftige værk (kun 22 siders tekst) er illustreret af Mo Maja Moesgaard og er blevet beskrevet som ”en poetisk oprørsmonolog fyldt med social indignation og hårde sandheder”. Efter oplæsningen er der mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren.

Til NorthLit kan du høre Halfdan Pisket tale om Graphic Novels på ARoS // Billede: forsideillustration til Halfdan Piskets “Dansker”

 

Graphic Novels med Halfdan Pisket og Joseph Kai d. 21. juni

Sted: ARoS. Kl.: 14.30-15.30. Mønt: Gratis med NorthLit Armbånd/50 kr. ekskl. entré til ARoS.

NorthLit er en selvstændig del af LiteratureXchange, der forløber fra d. 20.-24. juni. Festivalen er arrangeret af Testrup Højskole, Litteratur på Scenen og Aarhus Litteraturcenter. I år er fokus på nordisk og arabisk litteratur, og programmet rummer mange spændende arrangementer (se her og her). Et af disse er en samtale mellem Halfdan Pisket og Joseph Kai, der med udgangspunkt i deres samarbejde vil tale om bl.a. forskellen på at arbejde med tegneserier i Danmark og Libanon. Arrangementet foregår på engelsk.

 

Sara Omar og Dødevaskeren d. 22. juni

Sted: DOKK1, Store Sal. Kl.: 19.00-20.30. Mønt: 60/40 kr.

Julie Rokkær Birch, der er museumsinspektør på kvindemuseet, taler med Sara Omar om hendes nyeste roman, Dødevaskeren, der udkom i december sidste år. Romanen skildrer en tumultarisk barndom i et krisepræget Kurdistan, hvor hovedpersonen, som er uønsket af sin far, vokser op hos mormoren, der er dødevasker. Som dødevasker må hun tage sig af kvinder dræbt i vanære og skam. Samtalen på Dokk1 kommer til at omhandle romanen såvel som baggrunden for dens udarbejdelse.

 

Koncert med El Dor El Awal og Peter Laugesen d. 22. juni

Sted: Atlas. Kl.: 21.00-22.00. Mønt: Gratis med NorthLit Armbånd/80 kr.

Endnu et NorthLit-arrangement, der skal have en anbefaling med på vejen, er denne koncert med El Dor El Awal og digteren Peter Laugesen på Atlas fredag aften. Når det egyptiske seksmandsband spiller op, kan du forvente dig en blanding af elektronisk musik, jazz og egyptisk folkemusik. Musik og poesi forenes på spillestedet Atlas til en litterær oplevelse udover det sædvanlige, som du absolut ikke må snyde dig selv for.

Svend Åge Madsen kan høres lørdag formiddag på Dokk1 // Foto: Ida Marie Odgaard for Berlingske

 

Y Poetry Club til søs! d. 22. juni

Sted: Aarhus Havn. Kl.: 14.00-16.00. Mønt: Gratis.

Tag med til Ocean Race når Y Aarhus Poetry Club opfører poesi og musik skrevet til og om det store blå. Hele spektaklet foregår på den lille scene ved havnen og er ganske gratis. Der vil blive læst op på flere forskellige sprog, og det er næsten garanteret, at du kommer til at opleve noget, du ikke havde forventet. Så tag en kær under armen og nyd en eftermiddag ved den smukke havnebred i poetisk selskab!

 

Hvad sker der, når mennesket starter forfra? Med Svend Åge Madsen d. 23. juni

Sted: DOKK1, Store Sal. Kl.: 11.00-12.00. Mønt: 60/40 kr.

Aarhusianske Svend Åge Madsen er efterhånden en af de mest hyldede danske samtidsforfattere. Han har skrevet adskillige romaner, der beskæftiger sig med konstruktion af identitet og fællesskab i en teknologi-præget tid. I hans nyeste roman, Af Den Anden Verden (2017), er den menneskelige eksistens ligeledes i centrum. Madsen vil i samtale med Dan Ringgaard (Professor ved Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet) udfolde nogle af de tilhørende problematikker, og det kan næsten kun blive interessant. Ses vi?

 

Tidsrejsen – en poetisk tidsrejse i naturen og litteraturen d. 24. juni

Sted: Moesgård Herregård, Hovedtrappen. Kl.: 10.00-12.00. Mønt: 60/40 kr.

Som afslutning på strabadserne vil vi her fra redaktionen anbefale et lidt alternativt litteraturarrangement: en naturvandring ved Moesgård, der tager dig med på en rejse fra nordisk mytologi til klimadystopi. Det bliver til en gåtur på ca. tre km med oplæsninger og skulpturer – ledsaget af en naturguide. Du har chancen for at deltage på tre forskellige tidspunkter denne søndag, hvor hver vandring har en varighed på ca. to timer (Se literaturexchange.dk).

 

 

Litteraturen byder sig altså til på mange måder i løbet af festivalen, og en skøn litterær oplevelse kan vente dig lige om hjørnet – ved du allerede, hvad du skal vælge? Vil du gå på opdagelse i ny litteratur eller benytte chancen til at få signeret din yndlingsbog? Mulighederne er mange. Det er bare med at komme afsted.