Vild med ORD hylder sårbarheden

Vild med ORD hylder sårbarheden

Over alt pibler det frem med litteratur, der åbner op for sårbarheden. Netop derfor er UDSAT årets tema, når Vild med ORD atter slår dørene op til litteraturfestival i Smilets By. VINK har talt med formanden for Vild med ORD, Michelle Lyngsdal, om litteraturens evne til at få hul på de svære emner, og om vigtigheden af at have en litteraturfestival, der ikke kun er for de få.

Siden 2008 har frivillige ildsjæle sørget for, at Vild med ORD har kunne skabe en nærværende og hyggelig litteraturfestival. ”VMO’s styrke er, at den er lokal forankret, og at det er en ikke-kommerciel festival. Vi synes, at gæsterne skal møde forfattere, illustratorer og andre ordmennesker i øjenhøjde og lige ud ad landevejen. Det lykkes vi ret godt med, synes jeg,” bemærker formand Michelle Lyngsdal.

I øvrigt konstaterer hun, at det langt fra kun er litteraturnørder, der besøger festivalen: ”Vi gør netop meget ud af at nå ud til dem, der ikke har en magistergrad i litterære fag. Vi vil gerne brede det mere ud og behandle ord lidt bredere end traditionelle forfatterforedrag.”

Vild med ORD er en forening, hvor alle med interesse for litteratur kan melde sig ind, og på den måde støtte litterære aktiviteter i Aarhus. // Foto: Facebook

Når tilværelsen gør nas

Festivalen handler altså ikke om at promovere de nyeste bestsellere, men om at bruge litteraturen til at tage hul på og debattere svære emner.

”Det er jo derfor, vi læser, og der skrives, for at ”snakke” om det svære og måske forbudte. Litteraturen bliver en fælles referenceramme for os som læsere, og dermed opleves det måske ikke helt så svært at nå ind til det, der kan gøre nas i vores tilværelse,” fortæller Michelle Lyngsdal.

Vild med ORD vælger hvert år et tema, som samtalerne og debatterne kan tage udgangspunkt i. I år er temaet UDSAT, og det er der flere grunde til, ifølge Michelle Lyngsdal. Dels udgives der enormt meget litteratur lige nu, der kredser om dét at være udsat, men der er også sket noget med måden, vi tør tale om det på. ”Det er ikke længere nær så tabubelagt at vise, at man er sårbar – uanset om det drejer sig om at være mor, lide af depressioner eller at have svært ved at finde sig til rette i tilværelsen.”,  påpeger Michelle Lyngsdal.

Line Jensen vil vise tegninger og i samtale med Camilla Pejtersen vil hun fortælle om skiftet fra instagram til bog og om at holde balancen i en travl hverdag. // Foto: Facebook

På festivalen kan du bl.a. møde Line Jensen, der er grafisk designer og forfatter. Hun vil vise tegninger, og i samtale med Camilla Pejtersen vil hun fortælle om skiftet fra instagram til bog, om at finde sig selv og holde balancen i familielivet. // Foto: Facebook

Det må du ikke gå glip af 

Er du blevet hooked på en dag fyldt med spændende, svære eller sjove samtaler, så giver Michelle Lyngsdal dig her en smagsprøve på, hvad hun selv skal se. Arrangementet med Karen Fastrup, Anne Lindhardt og Jesper Vaczy Kragh sætter to fagpersoner sammen med en kunstner og vil kredse om psykiatrien i kunsten. Er du mere til en humoristisk og ærlig tilgang til moderskabet, så skal du kigge forbi, når illustrator og instagrammer Line Jensen kommer besøg. Ellers glæd dig til en blanding mellem standup og litteratur, når Mette Frobenius og Thomas Wivel slutter festivalen af lørdag aften. Vel mødt!

Vild med ORD afholdes d. 22. februar på Godsbanen. Læs mere om Vild med ORD her.

Skriv en kommentar