Et sted. En skrivelyst. Et tidspunkt. Det er alt, hvad der skal til, for at skabe et skrivefællesskab. Og det er sker på Godsbanen, hvor 7 skrivegrupper og en international gruppe mødes en gang om ugen med røde tuscher, kaffe og smagen af gode fortællinger.

Foto: Petra K. Jensen // Poul Lynggaard Damgaard overvejer de refleksioner fra sin skrivegruppe, der går hans vej, efter han har læst en håndfuld digte op. SKRIV3 mødes hver tirsdag aften kl. 19.
Foto: Petra K. Jensen // Poul Lynggaard Damgaard overvejer de refleksioner fra sin skrivegruppe, der går hans vej, efter han har læst en håndfuld digte op. SKRIV3 mødes hver tirsdag aften kl. 19.

 

Rode rundt i fortællinger
På Godsbanen, nærmere bestemt i Litteraturcenterets lokaler, finder man skrivegrupperne. Der snakkes litteratur, læses højt af egne tekster, hvor kvaliteten er i fokus. For at lave god litteratur, må man have flere end to øjne til at se materialet igennem, og det har medlemmerne af de 7 skrivegrupper indset. Derfor mødes de. For at få nye øjne på teksterne. For at snakke løst og fast om litteratur. For at brokke sig lidt over cyklen, der punkterede dagen forinden. Der er ikke de emner, man ikke kan snakke om, når bare man ikke kan lade være med at snakke litteratur, og især ikke kan lade være med at skrive.
Der er lyrikere. Der er prosaister. Der er udgivne forfattere og dem, der har forlagskontrakten i vente. Alle er velkomne, dog vil dem med strikketøjet under armen blive guidet videre. Tiltaget er for dem, der vågner de fleste morgener og ikke kan lade være med at finde papiret eller worddokumentet frem, for at starte eller fortsætte et værk eller en idé – eller for at rode rundt i en fortælling eller et digt.
Glad for fællesskabet
“Når man skriver, har man behov for at sparre med andre om sine tekster, for på den måde at kunne udvikle sig og blive bedre til at læse sig selv kritisk, og så har man brug for et forum, hvor der er rum til at være ærlig og kritisk,” fortæller Camilla Engkjær Laursen, der er med i én af skrivegrupperne, og som er glad for fællesskabet. Hun læser Litteraturhistorie, men kan ikke nøjes med at have de akademiske briller på. Hun har selv historier at fortælle. Sit eget udtryk.
Camilla er desuden igangsætter af en antologi, der skal samle tekster fra et stort udvalg af medlemmerne af skrivegrupperne, og som udkommer i starten af det nye år.
“Med antologien har vi mulighed for at præsentere et færdigt produkt, og vi får mulighed for at arbejde koncentreret med en eller flere tekster, som skal bruges i en sammenhæng. Udover at det er en god motivation for de skrivende, så er antologien også et produkt af det seneste års arbejde i litteraturcenteret,” siger hun.
Foto: Petra K. Jensen // Her sidder Allan Lillelund Andersen og Malte Bülow Petersen fordybet i en af Allans noveller, der læses op og efterfølgende snakkes om. I skrivegrupperne snakker man både stil og indhold, og man går i dybden med sproget, karaktererne - og man snakker om anslag, slutning og hovedkonflikter.
Foto: Petra K. Jensen // Her sidder Allan Lillelund Andersen og Malte Bülow Petersen fordybet i en af Allans noveller, der læses op og efterfølgende snakkes om. I skrivegrupperne snakker man både stil og indhold, og man går i dybden med sproget, karaktererne – og man snakker om anslag, slutning og hovedkonflikter.
Mødet med ligesindede
At skrive er i stor udstrækning en ensom proces, og man kan blive lidt blind over for ens egne tekster, når man sidder med dem alene. Feedback kan man jo få fra mange folk og på mange måder, men som skribent er det unægteligt meget nemmere at tage kritik fra andre, som selv skriver – for de ved selv, hvor svært det kan være at styre et plot, finde et rim, konstruere en naturlig dialog, finde det rette adjektiv, o.s.v.
“Jeg oplever det som værdifuldt at mødes med ligesindede om en reelt set ganske personlig og sensitiv måde at udtrykke sig på. Det, jeg godt kan lide ved Godsbanens litteraturcenter, er, at vi bare får lov. Vi er ganske enkelt velkomne,” siger Karen Bek-Pedersen fra SKRIV4.
Trukkede gardiner i ét af møderummene // Foto: Petra Kirsten Jensen
Trukkede gardiner i ét af møderummene // Foto: Petra Kirsten Jensen

 

 

Eksterne projekter
Foruden at være et skrivefællesskab laver grupperne også eksterne projekter. I sommers samarbejdede nogle fra skrivegrupperne med et pop-up-galleri i Frederiksgade, Galleri F, hvor der blev arbejdet med tekster sideløbende, skrevet med inspiration fra kunstudstillingen. Hele arrangementet blev afsluttet med en oplæsningsseance på gågaden. Desuden bliver der afholdt sommerfester, julefrokoster og oplæsninger på flere kultursteder i Aarhus. Blandt andet kan man opleve skrivegrupperne læse op til Mejlgade for Mangfoldighed og på Løve’s BogCafé.
4
Hvad: Srivegrupperne på Litteraturcentret, Godsbanen
Hvor: Litteraturcentret på Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C.
Hvornår: Det afhænger af hvilken gruppe, du kommer i.
Hvorfor: Fordi du gerne vil have flere øjne og tanker på dine tekster.
Mønt: Ord
Links: Læs mere om skrivegrupperne her.