Litteraturmuseet, Contemporary Museum of Literature, har i morgen fernisering på deres kritiske/kærlige udstilling, RETHINK RETHINK, der belyser kulturhovedstadsprojektet, Aarhus 2017’s tema: Rethink.

 

Nytænkning 1

 

Et foto af et billede på en computerskærm. Dobbeltheden – nytænkning af gentænkningen vidner om et særegent engagement, der indbyder til dialog og kommenterer på Aarhus’ kulturpolitik. Kulturpolitikken gøres til en mangfoldig disciplin, når den rammesættes af et litteraturmuseum og ikke af 2017-sekretariatet selv, og det må da til hver en tid gøre emnet yderligere opdateret.

Udstillingen RETHINK RETHINK byder lederne af Aarhus 2017 velkomne til byen. Den varer en måned og åbnes fredag d. 2. august. Leder af museet Nikolaj Sørensen udtaler sig om stedet, hvor man kan opleve det skrevne ord på en ny måde og om, hvorfor det er vigtigt at bearbejde 2017-projektet i en kritisk udstilling om kulturhovedstadsprojektets etiske fordringer.

T i d s s v a r e n d e

»Contemporary Museum of Literature har fået sit navn, fordi vi gerne vil lave mere nærværende litteraturformidling. Bruge litteraturen til at præge den verden, vi lever i – for det er vel hvad litteraturen kan?«

»Denne udstilling skal vise, om det med “contemporary” kan holde. Kan vi virkelig præge noget? Kan man bruge litteraturen til at skabe debat? Kan vi gøre en forskel med vores lillebitte projekt?«

G e n t æ n k e n d e

»Udstillingen hedder RETHINK RETHINK, fordi den handler om Aarhus 2017. Jeg har selv været ansat i projektet, inden jeg blev selvstændig, og jeg synes selvfølgelig, at det er helt vildt vigtigt, at projektet bliver en succes. Men det er også vigtigt, at der bliver en velfungerende og levende diskussion omkring projektet. Og det er altså ikke nok, at der i ny og næ kommer et debatindlæg i avisen om, at vi hellere skulle bruge pengene på noget andet. Udstillingen her er vores måde at vise, at vi mener noget om projektet. Og jeg håber virkelig, at andre kulturinstitutioner sætter lignende projekter i søen – projekter, som ikke kun er en del af 2017-projektet, men som også forholder sig til det. Gerne kritisk.«

»Udstillingen handler om rethink-begrebet, som er temaet for Aarhus 2017. Idéen var at 2017 skulle blive pejlemærke for en række radikale og eksperimenterende projekter, som kan hjælpe os forbi store kriser som klimakrisen, finanskrisen eller karikaturkrisen. Men hvis sådan et projekt skal lykkes, bliver vi altså nødt til at stille nogle krav til hvad rethink eller gentænk skal stå for. Det går ikke, at alle projekter der rummer noget nyt, får prædikatet ‘rethink’. Så bliver det bare et gummistempel, og det vil virkelig være en skidt fortælling at have hængende over byen i 2018.«

 

F u n d e r e n d e

»Vi har fundet tre begreber, som tilsammen er nødvendige, for at rethink hænger sammen som idé: problematisere, strukturere og omsætte. Hvis det enkelte projekt under Aarhus 2017 fx ikke problematiserer ét eller andet – og på en klar måde – mister Aarhus 2017 meget af sin berettigelse. Vi har fundet ni litterære uddrag, som tilsammen skal pege på en mere metodisk tilgang til ‘rethink’-begrebet. Vi kan jo tage fejl. Vi kan jo være naive. Men vi synes noget om Aarhus 2017, og vi gør noget ved det. Og det er der ærligt talt ikke så meget af i forvejen.«

Kom og se og læs en nytænkning af gentænkningen – drik en glas hvidvin – nyd det er fredag.

 

Hvad: Fernisering på udstillingen RETHINK RETHINK

Hvor: Udstillingslokalet Mellemrummet, Godsbanen, Skovgaardsgade 3

Hvornår: Fredag den 2. august kl. 14.30-17.00

Hvorfor: Udstillingen åbner med litteraturen kulturpolitikken op for den brede befolkning ved at iscenesætte i et nyt rum.

Mønt: Gratis

Links: Meld dig til ferniseringen her, læs mere om museet her og her og mere om Aarhus 2017-temaet ‘rethink’ her.

Senere på dagen holdes der afterparty i kontorfællesskabet Palmehaven, Graven 16B. Læs mere og meld dig til her.