I de sidste fem år har Litterær Lounge været en del af Aarhus’ litterære miljø. Det har de igennem deres mange forfatterarrangementer. Torsdag d. 29. november afholdes Litterær Lounge for sidste gang. På programmet er forfatterne Bjørn Rasmussen, Shosha Raymond og Liv Sejrbo Lidegaard. VINK bringer hermed sin anbefaling krydret med en alternativ guide til dit litterære arrangement.

 

Udenfor raser november uendeligt og mekanisk: klemmer, kvæler træerne flammende gule og røde. Du pakker dig ind i vattæpper og i mursten som et værn mod kulden og åbner en nøje udvalgt bog. Inden længe er du her ikke mere. I stedet er du fortabt i sprogets labyrint; hvidmalede vægge med plamager af sort sne. Alt andet glemmes for et øjeblik: tæppet om dine ben, mørket udenfor; sulten.

I sådanne hyggestunder er bogen central. Det er den, vi samler os om. Og i bogen er det ordet, der forvandler den blanke side til litteratur. Sproget udgør værket, hvorfor vores forståelse af denne må hentes i ordet og ikke alle mulige andre steder. I de sidste fem år har Litterær Lounge udvidet læseoplevelsen. Igennem deres arrangementer levendegøres litteraturen ved oplæsning og i samspillet med musikken; i det fællesskab, litteraturen opleves i, og i de fysiske rammer, den sættes i. Den litterære oplevelse er ikke begrænset til ordene på papiret.

 

Sidste omgang litterær lounge

Det betyder dog ikke, at det ikke stadig er litteraturen, der er i centrum for Litterær Lounges arrangementer. Det betyder blot, at den i højere grad bliver en sanselig helhedsoplevelse, vi deler med andre. Den hives ud af privaten og frem på scenen. Denne intention ligger også i navnet Litterær Lounge. Litteraturen beskriver loungen som værende litterær. Bøgerne står i forgrunden, mens loungestemningen danner baggrund for oplevelsen.

Til sidste gang er det Street Coffee (Bassin 7), der er rammen om Litterær Lounge. Aftenens ord leveres af forfatterne Bjørn Rasmussen, Shosha Raymond og Liv Sejrbo Lidegaard suppleret af musik fra kiosk. Der kan uden tvivl drages paralleller mellem de tre forfatteres værker, og det er netop dialogen mellem kunstværkerne, som er interessant i denne sammenhæng.

 

En alternativ guide til dit litteraturarrangement

Litteraturen opleves anderledes til Litterær Lounge og andre lignende litterære arrangementer. Hvis det ikke var tilfældet, kunne vi ligeså godt blive hjemme. Vi lægger dog sjældent mærke til alt det, som eksisterer udenom den litterære oplevelse, men som samtidig er definerende for netop denne. VINK bringer derfor denne alternative guide til dit litterære arrangement, som uddyber og udbygger denne oplevelse:

  1. Lad være med at hænge dig for meget i hvert enkelt ord. Sandheden er, at du alligevel ikke kan huske det hele, når du kommer hjem.
  2. Læg i stedet mærke til oplæsningens rytmiske og klanglige indhold: Hvilken rytmik ligger der i læsningen? Hvornår holdes der pause? Hvilke ord lægges der vægt på?
  3. Læg mærke til talerens stemmeføring og fysiske fremtoning: Hvilken effekt har det på oplæsningen, at teksten får en fysisk krop?
  4. Hvordan påvirker omgivelserne oplevelsen af læsningen? Dufter det af kaffebønner? Sidder du godt i stolen? Larmer det udenfor? Er du træt i kroppen?
  5. Hvordan tilgår du litteraturen til arrangementerne? Har du læst det hele, eller er værkerne ukendte for dig? Har du taget din nice hipsternotesbog med, som du sidder og skribler i? Spacer du ud engang imellem?
  6. Hvordan taler aftenens forskellige elementer sammen? Det gælder både de forskellige oplæseres valg af passager fra deres bøger, såvel som musikken, selskabet og de fysiske rammer, som er definerende for aftenen.

Litteraturen til Litterær Lounge og lignende arrangementer er en begivenhed, der finder sted her og nu. De bøger, der leverer sit stof til aftenen, er derfor kun en lille del af denne oplevelse.

Guiden er lavet til Litterær Lounges sidste arrangement, men kan også anvendes til lignende litterære oplevelser. Litterær Lounge afholdes d. 29. november kl. 19.30 på Street Coffee (Bassin 7). Aftenens oplæsere er Bjørn Rasmussen, Shosha Raymond og Liv Sejrbo Lidegaard. Musik leveres af kiosk.

Gratis entré.

// Grafiker: Maria Munch Luckow