I september var jeg for første gang med til et arrangement afholdt af Litteraturen på scenen. Da begivenheden dukkede op på Facebook, og jeg så, at det drejede sig om oplæsning med Olga Ravn, Caspar Eric og Pejk Malinovski, måtte jeg afsted.

 

Der var mange, der måtte afsted – lokalet på Lynfabrikken blev fyldt op, flere og flere bænke blev slæbt ind, og til sidst stod folk på gangen og kiggede ind. Bare for at høre. Bare for at være med. Det var intenst, det var smukt, og det fik mig til at undre mig over, hvem Litteraturen på scenen – også kendt som LIPS – egentligt er.

Derfor har vi i VINK talt med formand Mads Mygind om, hvem LIPS er, hvad de tilbyder både publikum og forfattere, og hvorfor litterære oplevelser kan have brug for at blive sat i en social sammenhæng.

 

Hvem er LIPS?

Litteraturen på scenen har eksisteret siden 1996, hvor ambitionen altid har været at formidle litteratur på nye måder. LIPS skaber gang på gang gennem deres arrangementer alternativer til den gængse læsning af en bog – de trækker læserne med ind i oplevelsen af bøgerne, digtene og teksterne.

”Da vi startede denne her oplæsningsrække for mange år siden, blev der ikke præsenteret ret meget litteratur, og især ikke professionel litteratur, her i Aarhus. Det var også derfor, vi sagde: ‘Hey – lad os lave en aften, hvor det svarer til, at man tager til koncert’. Man tager med nogle venner, man køber nogle øl, og man snakker om oplæsningerne undervejs i pauserne. Man behøver ikke sidde ærbødigt og kigge ned i gulvet og sige: ’Sikke en stor digter’. Man må gerne sige til sin ven: ’Hold kæft, det er fedt, det her – skal du have en bajer med?’. Det var i hvert fald ambitionen for os i lang tid.”

Ved siden af den klassiske oplæsningsaften, som består af tre bogaktuelle forfattere, har LIPS været med til at arrangere et hav af begivenheder herunder “Verbale Pupiller”, “Sommerstemmer”, “Lyd+Litteraturfestival” og “Oversatte Aftener”, bare for at nævne nogle stykker.

 

Møder forfatterne som kollegaer

Men hvem er det egentlig, LIPS præsenterer, og hvordan vælges de respektive forfattere til arrangementerne?

”Jeg er selv digter og uddannet cand. mag. i Nordisk Sprog og Litteratur, og Christian Djurhuus er fra litteraturhistorie og er leder af Skrivekunstskolen. Vi har også Emma Bess med i bestyrelsen – hun har gået på Forfatterskolen og vandt for nylig debutantprisen for sin debutbog. Det betyder også, at vi i foreningen er folk med en høj faglighed, og som automatisk følger med i aktuel litteratur. Den faglighed er helt klart med, når vi vælger ud og inviterer forfattere til at komme. Vi vil gerne præsentere det, som vi synes, har højest kvalitet inden for de respektive genrer.”

”Vi som arrangører har alle sammen selv et mellemværende med litteraturen og møder derfor ikke bare forfatterne som læsere men som kollegaer. Det tror jeg også, er ret vigtigt at sige om LIPS – vi tænker meget på forfatterne. Vi laver det faktisk også for dem. Vi vil gerne give dem nogle lyttere og potentielle læsere. Derudover honorerer vi altid vores forfattere. Vi beder ikke nogen om at stille op gratis. Vi ved godt, hvilken værdi de har.”

 

Oplevelsen ved oplæsninger

Arrangementerne bliver et møde med litteraturen, der går udover bøgerne. Det er et møde forfatteren bag, et møde med en fælles interesse, man kan samle sig om.

”I dag handler det jo rigtig meget om det der med at, ja, der findes nogle bøger, det er fint – men hvordan kan vi sætte dem i spil, hvordan kan vi formidle det, hvordan kan vi få folk til at træde ind i dem? Det at læse en bog er jo i sagens natur noget, man gør selv, og det er ensomt. Det er i hvert fald tavst, hvis det ikke er ensomt. Og derfor er det jo fedt netop at snakke med folk om litteraturoplevelser og være sammen om det. Det er det, der er det fede ved oplæsninger.”

”Og så er der jo en helt konkret performativ del af det. Nogle forfattere er jo sindssygt dygtige til oplæsninger. De laver stemmer, de leger med tempo og med udtale, og jeg ved ikke hvad. Det kan jo give et helt andet blik på en bog at høre forfatteren læse op.”

 

Hvis du har lyst til at opleve et af LIPS’ arrangementer, afholdes LIPS på LYN igen i morgen d. 17/10 med forfatterne Jonas Eika Rasmussen, Knud Romer og Morten Pape. Det foregår på Lynfabrikken fra kl. 20.00-22.00 og koster 30 kroner.

 

// Grafiker: Nana Bisgaard Fredberg