På Nørre Allé står det majestætiske Hotel Carmel, der fører en tilbage til Fitzgeralds Historier fra en jazztid. Her vil Carmel Nordic fremover invitere til litterære saloner, hvor store danske digtere vil deltage i en samtale om litteraturen og samtiden. D. 22. marts blev Naja Marie Aidt invitereret til en snak om hendes forfatterskab og nyeste bog Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Selvom sceneriet måtte rykke til Dokk1, blev det ikke mindre vellykket af det. 

 

Naja Marie Aidt er en af Danmarks mest markante digtere, sammenlignet med Tove Ditlevsen og Vita Andersen. Siden hun i Spice Girls-tiden debuterede med digtsamlinger og kommentarer til 90’ernes og 00’ernes spirende kropsfiksering, perfektionisme, materialisme og ‘mig’-samfundet, har hun floreret rundt i hele min folkeskoletid. Dette var ligeledes at spotte til torsdagens arrangement med et stærkt fremmøde af piger i alle tyvernes tidsaldre, hvad end man bar brune genbrugstasker eller hvide ‘sneaks’ og kunststofskjorter – samt skolelærer par med gråt hår og windbreakers.

Naja Marie Aidts popularitet er hverken uden grund eller forgæves. Gennem hendes forfatterskab har hun skabt et særligt fokus på kvinder, i og uden for litteraturen, bl.a. med fællesbogen Frit Flet skrevet i samarbejde med Mette Moestrup og Line Knutzon. Derudover har hun siden sin debut brudt med former, stil, genrer og indhold, hvilket også hendes seneste bog Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er et mesterværk af et eksempel på. Her fremstilles den sønderrivende sorg i fragmenter som aldrig før. Bogen, Carls bog, som undertitlen hedder, vandt ligeledes Weekendavisens Litteraturpris i 2017.

Litteraturen som et lys i mørket 
Med Dan Ringaard, lektor i Nordisk sprog og litteratur, som moderater førte de os igennem bogens mange facetter og sammenfattede en mening med bogen og litteraturen, selvom det ikke altid er lige til i livet. For Naja Marie Aidt, der i marts 2015 mistede sin søn, Carl, i en ulykke, føltes alt menings- og magtesløst, hvilket også bogens form er et udtryk for. Ikke engang digtningen gav mening, når Carl ikke var der. Men samtidig var det, for Naja Marie Aidt, digtningen og litteraturen, hendes egen såvel som andres, der førte hende tilbage. Carls bog lærer os, hvordan litteraturen kan være et lys i sorgens dybe mørke, og hvordan den kan føre os tilbage til lyset – op til overfladen.

Med det giver Naja Marie Aidt læseren noget tilbage. Hun giver os litteraturen tilbage, både i en lille blå fysisk form med et rødeligt motiv – og forhåbentlig mere fremover, men samtidig viser hun os kunstens kraftfulde evner og et sorgens sprog, der umuligt kan være mere smertefuldt. Samtidig er titlen en del af et tidligere digt af Naja Marie Aidt, som hun skrev, før hun, ifølge hende selv, rigtigt forstod døden, hvori næste strofe lyder “giv det tilbage du fik af den døde”.

Sammen i sorg
Med stolthed og ære fortæller Naja Marie Aidt, hvordan fællesskabet var det, der betød allermest for Carl. Dermed giver Naja Marie Aidt fællesskabet tilbage til Carl, et fællesskab i et sprog og en sorg – og et fællesskab samlet i en sal fuld af kvinder med en klump i halsen. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er derfor en nødvendig bog for os alle. Den giver os et sorgens sprog at samle os i, som vi alle igennem livet vil få, måske ikke glæde, men gavn af.