Coverbilleder (17 von 22)

Mumitroldene og eksistentialisme på Århundredets Festival

Af Astrid Bølling-Ladegaard & Amanda Lorenzen
En mandag eftermiddag cyklede vi mod Dokken. Vi havde forinden læst programmet til Århundredets Festival, hvor et arrangement om “Mumitroldene og Eksistentialisme” fangede vores opmærksomhed. Vi var forventningsfulde om at blive klogere på Tove Janssons mystiske væsener.
En eksistentialistisk læsning af Mumitroldene

Vi var ikke de eneste nysgerrige fremmødte, da flere stolerækker allerede var optaget. De fremmødte afspejlede en bred aldersfordeling, unge såvel som ældre, hvilket er et billede på, at mumitroldenes univers er tidløs og ikke kun appellerer til en enkelt generation.

Mumi-karakteren kom til, da Tove Jansson tabte en diskussion om Kant til sin bror. For at ventilere sin frustration tegnede hun det grimmeste væsen, hun kunne forestille sig på toiletvæggen derhjemme. Den første bog om mumitroldene udkom i 1945 efterfulgt af flere udgivelser. I bøgerne følger man mumitroldenes liv i Mumidalen og andre mystiske væsener.

Arrangøren Folkeuniversitetet inviterede Dan Zahavi, professor i filosofi ved Københavns Universitet, til at holde et oplæg om mumi-bøgerne og karaktererne med en eksistentiel vinkel. Tove Jansson var interesseret i filosofiens verden, som hendes fortællinger også afspejler. Til arrangementet fortalte Dan Zahavi med udgangspunkt i eksistentialismen, hvordan de forskellige karakterer forholdt sig til verden. En af karaktererne er Hemulen, som går op i regler og i at klassificere verdenen. En anden karakter er Filijonken, som støtter sig til konventioner om verdenen, som vi allerede kender, og hun gør en dyd ud af at efterleve dem for at leve et respektabelt liv. De mere kendte karakterer, mumitroldene, tror på traditioner, men oftest findes der en underliggende mulighed for omvæltninger i Mumidalen. Dette har også rod i eksistentialismen. 

 

Illustration af Tove Jansson fra bogen “Mumitroldene og tilværelsens gåde”.

I en af fortællingerne, får Mumimor en åbenbaring om den absolutte frihed, der gør op med regler og traditioner. Historien udvikler sig dog til at mumitroldene oplever, at med friheden kommer en pris, som ikke nødvendigvis er positiv. Derfor er et tema i mumi-universet, at der findes en værdi i normaliteten. Dan Zahvi afrunder oplægget med en pointe – at ved en eksistentialistisk læsning af mumi-bøgerne, stilles der spørgsmål til, hvordan vi forstår andre, os selv og verdenen.

Efter Zahavis oplæg blev der vist to klip af mumi-serien. Sammen med publikum fulgte vi koncentreret med, og med flere latterudbrud viste det sig, at mumitroldene stadig har en aktuel underholdningsværdi. Mumi-universet med dets rørende og underholdende elementer spænder bredt mellem generationer.

 Århundredets Festival – NORDEN

Århundredets Festival præsenteres af Folkeuniversitetet i samarbejde med flere forskellige aktører inden for viden og kultur. I år er temaet NORDEN, og foregår den 8. til den 17. marts. Du kan opleve alt mellem poetry slam, udstillinger, debatter, byvandringer, koncerter og øl- og vinsmagning. Du kan finde programmet på Folkeuniversitetets hjemmeside.

Hvis du endnu ikke har oplevet nogle af de mange fantastiske tilbud, så vil vi varmt opfordre dig til at udforske deres hjemmeside. Hvem ved, måske finder du din kommende weekendplan. Folkeuniversitetet afholder Århundredets Festival igen næste år, men allerede til efteråret afholder de deres festival Hearts and Minds. Der er mange flere ting at glæde sig til!

Coverbillede // VINK Aarhus