Torsdag den 8. marts kan du opleve Skønheden og udyret. Kathrine Frich Lindstrøm og Josephine Nobre Valentin fra podcasten Bogmærket vil på Åby Bibliotek tage en snak om den gamle klassiker. Men hvem er Kathrine og Josephine, og hvad er Bogmærket? Det tog jeg en lille snak med dem om i Nobelparken på Aarhus Universitet. 

Kathrine og Josephine er begge 25 år og studerer til dagligt Nordisk Sprog og Litteratur i Aarhus. Men de to studerende har ikke kunnet holde deres kærlighed til litteraturen indenfor Nobelparkens røde mure, og derfor har de startet podcasten Bogmærket i samarbejde med Aarhus Studenterradio.

Hvordan opstod idéen til Bogmærket?

Kathrine: “Det var din idé.”

Kathrine kigger over på Josephine.

Josephine: “Jeg sagde, at jeg egentlig godt kunne tænke mig at have en podcast, hvor jeg bare snakkede om bøger, men uden at det blev alt for finkulturelt. Kathrine ville gerne være med, og hun fik os presset til at kontakte Studenterradioen.”

For Josephine var det vigtigt, at det ikke var en udvidelse af deres undervisning og en form for navlepilleri, men blot med et fokus på, at bøger er fedt.

Kathrine: “Alle skal kunne være med, det skal ikke være på et universitetsniveau.”

Hvor kommer idéen til titlen Bogmærket fra?

Kathrine: Vi brainstormede og skrev til folk ved Studenterradioen, om de havde nogle gode idéer. Vi synes, Bogmærket var lækkert.

I den forbindelse fandt de to studerende på det faste udtryk, som de slutter af med i hvert afsnit: “Så sætter vi bogmærket her.” Og der er tænkt over hver en detalje, når de to veninder, tager hul på et nyt podcastafsnit:

Kathrine: “Det hedder ikke et afsnit, men bind.”

Hvad indeholder et bind så?

Kathrine: “Der er altid en redegørelse over, hvem er forfatteren, hvad har forfatteren udgivet, og hvor lang tid har forfatteren været igang. Og så er der altid en analyse af et eller andet emne.”

Josephine: “Ja, eller en diskussion. Det er en samtale om ét specifikt emne. Men nogen gange så taler vi, og så går det galt,” siger Josephine og griner, imens hun kigger på Kathrine.

Kathrine: “Vi prøver at fokusere på, at så kigger vi for eksempel på humor i én bog. Men det er lidt svært at holde det til et emne nogen gange.”

Josephine: “Så har vi altid Forfatteren siger, som er vores yndlingspunkt på programmet. Hvor vi stiller forfattere fjollede spørgsmål.”

Kathrine: “Ja, det er det bedste, fordi man kan få lov at skrive til forfattere, som man elsker.”

Og lytterne til Bogmærket får et bredt udvalg af litteratur med på vejen:

Josephine: “Meget af det vi læser på Nordisk, er jo det bedste af det bedste. Det gør os jo til smagsdommere på mange områder, men i virkeligheden så har al litteratur berettelse.”

Kathrine: “Hvis vi finder guldkorn, som vi synes er virkelig virkelig lækre, så er det bare fedt at kunne anbefale det så bredt og til så mange mennesker.”

Hvor kommer kærligheden og passionen for litteratur fra?

Kathrine: “Jeg tror min kommer fra min onkels ekskone, som var bibliotekar. Hun havde helt vildt mange bøger, det var jeg bare mega fascineret af. På efterskolen læste jeg en novelle af Svend Åge Madsen, og jeg har den stadig liggende i papirform, fordi jeg blev så fascineret over, at man kunne skrive noget, der var så vanvittigt. Så jeg har altid læst.”

Josephine: “Jeg er bare skadet fra fødslen. Jeg kunne lide to ting som barn, og det var Lykkehjulet og bøger. Så flyttede vi på landet, og så kunne vi ikke længere se Lykkehjulet. Så det var trist,” siger Josephine med en ironisk latter indover. “I virkeligheden har jeg bare brug for at forsvinde ind i bøger. Når jeg er super presset, så låner jeg 70 tegneserier med hjem og læser dem. Det er bare stresslindrende for mig.”

Og de to studerende er mere end bare podcast-kollegaer, de kender hinanden ret godt:

Kathrine: “Du gør det også, når du er ked af det eller generelt, hvis der er noget, så læser du bare en bog.”

Josephine: “Yes, så dealer jeg lidt med min følelser ved at læse en bog.”

Gennem podcasten forsøger Kathrine og Josephine at ramme så mange forskellige genrer som muligt, dog er de ikke meget til krimier, men forsøger alligevel at udfordre dem selv hele tiden:

Josephine: “Det skal være en forholdsvis god bog, der skal være noget på spil i den, som vi synes er interessant at snakke om, før vi har lyst til at tage den op på podcasten.”

Hvem kan lytte med på podcasten?

Josephine: “ALLE!”

Kathrine: “Ja.”

Josephine: “Jeg tror bare folk, der er interesseret i litteratur. Når de tager på arbejde, kan de lige blive lidt klogere og få en anmeldelse, det er jo lidt en udvidet form for anmeldelse. Vi prøver at lade være med at afsløre slutninger og kæmpe point of no returns, fordi folk skal have lyst til at læse dem. Mange andre podcasts om litteratur handler mere om en analyse end at få folk til at læse. Det vi gerne vil med vores podcast, er at vi gerne vil have folk til at læse.”

Hvorfor er det vigtigt for jer, at gøre folk interesseret i litteratur?

Kathrine: “Jeg har så tit hørt på Nordisk, at bøgerne er ved at dø. Men det er de jo ikke! Og man skal så gøre noget for, at de netop ikke dør. Jeg synes, det er vigtigt, at man giver det videre, når man har en passion for noget.  Jeg har jo også fået det fra én, der havde en passion for bøger.”

Josephine: “Jeg synes meget, at det vi får at vide om bøger, er bestemt af forlagene. Et godt eksempel er Thomas Korsgaard med Hvis der skulle komme et menneske forbi. Det er en roman, hvor alle, der bare har åbnet et Bog og Idé-blad, har set den, fordi den er blevet reklameret for alle steder, på alle måder. Og hvad så med de bøger, for eksempel Kvinden ved 1000 grader, som ikke bliver talt om i medierne? Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke taler mere om bøger i det offentlige. Der er for lidt af det. Der er selvfølgelig læsegrupper også, men hvad er det læsegruppen læser? Det er de bøger som biblioteket bestiller hjem, og det er de mest gængse bøger. Der er også en grund til, at dem der læser medicin skal lære at læse litteratur, fordi de skal lære empati.”

Mangler vi en empati-følelse, som man kan få gennem bøgerne?

Josephine: “Vi er meget selvoptagede, og jeg tror, at det, vi i virkeligheden mangler, er at lære at koncentrere os. Folk siger, de ikke har tid til at læse, og det er fair nok.”

Imens afbryder Kathrine ind over Josephines venlig mente opsang og forklarer om venindens store kærlighed for litteratur:

Kathrine: “Du læser jo også, imens du børster tænder og tager tøj på. Josephine læser altid.”

Josephine: “Ja, jeg hører også lydbøger, det er jeg godt klar over, at det kan alle ikke gøre, men du har jo ti minutter i dit liv hver dag. For eksempel når du drikker din morgenkaffe. Men det, vi vælger at bruge tiden på, det er at scrolle igennem Facebook eller spille Candychrush. Vi forsøger ikke at opdrage gennem podcasten, vi er der bare. Hvis man gerne vil lade som om, at man har læst noget, så kan man bare lytte til os og virke klog,” opfordrer Josephine med en klukkende latter.

Hvad sker der til arrangementet den 8. marts på Åby Bibliotek?

Josephine: “Det er først 15 minutter, hvor vi fortæller om, hvor det hele startede med Skønheden og udyret. Den er jo helt fra romertiden. Så ridser vi den bare op til i dag, så lægger vi op til nogle diskussionsspørgsmål i forhold til, hvorfor eventyret stadig er relevant. Og hvordan det kan være, at den har skiftet fra at være en moralsk historie til voksne, til at være til småbørn og nu til at være til young adults. Herefter sætter vi os ned blandt folk og diskuterer fortællingen.”

Kathrine: “Det kan være, at publikum har læst eller set nogle andre versioner end os, og så kan de jo fortælle os om dem.”

Josephine: “Det er for alle, der synes, at eventyr er spændende.”

Så skulle du have lyst til at opleve Josephine og Kathrine fortælle om Skønheden og udyret, så er det torsdag den 8. marts kl. 19-20 på Åby Bibliotek, og det er ganske gratis. Man skal dog huske at tilmelde sig via linket her. Ellers kan du finde de to litteraturelskere på Twitter og Facebook, og selvfølgelig lytte til deres podcast.