Åben Poetisk Scene på Løve’s Bog- og VinCafé // Gemmer du på en poet i maven?

Åben Poetisk Scene på Løve’s Bog- og VinCafé // Gemmer du på en poet i maven?

Onsdag d. 13. februar åbnede Løve’s Bog- og VinCafé dørene op for arrangementet Åben Poetisk Scene, der arrangeres af Poetklub Aarhus. Blandt bøger og i hyggelig belysning lader modige poeter deres ord blive levende. Arrangementet danner rammerne for kreativitet, inspiration, et lyrisk fællesskab og er for alle, der ønsker at afprøve deres tekster foran andre.

 

Ruderne ind til Løves Bog- og VinCafé er duggede, og en summen af forventningsfulde stemmer og klirrende glas møder mine ører, idet jeg træder indenfor. Åben Poetisk Scene finder i aften sted, og rundt omkring på bordene ligger hæfter med ord, der venter på at blive læst op. I et af caféens hjørner er bordene flyttet væk, og en mikrofon er sat op. Et baggrundstæppe af bøger holder scenen varm, og herfra lader blandt andre Orla Grane, Jakob Spange og Benjamin Westh deres tekster møde publikum. Orla og Jakob læser op for anden gang på caféen, mens det for Benjamin er første gang, han gæster caféen for at lade andre høre sine digte.

// Alle fotos: Kio Jørgensen Ng

 

Et trygt og kreativt rum

At skrive tekster for sig selv er én ting. Noget andet er at dele dem med andre. Det forklarer Orla med et smil på læben. Han har skrevet tekster i mange år, men de er ofte landet i skrivebordsskuffen. Det er først for nylig, at han er begyndt at lade andre høre dem: ”Jeg havde sommerfugle i maven den første gang, jeg skulle læse op. Og jeg vidste ikke, om jeg skulle læse hurtigt eller langsomt,” fortæller han. Også Benjamin var nervøs inden sin optræden. Han forklarer, hvordan tekster er personlige, og hvordan de derfor kan være svære at lukke andre ind i. Med caféens venlige rammer virkede arrangementet dog for ham som et godt sted at tage springet og afprøve noget kreativt: ”Jeg kan mærke, at der er nogle gode mennesker med dybde, substans og bevidsthed. Det er en dejlig energi at være i og nogle dejlige mennesker, som man kan være tryg sammen med,” siger Jakob, der for anden gang læser op på caféen.

 

At stå foran andre 

Efter hver oplæser har været på scenen, lyder der en klapsalve fra publikum, der gang på gang lader sig indfange at de optrædendes levende ord. En umiddelbar individuel skreven praksis bliver i aften pludselig kollektiv. Publikum reagerer på det oplæste, og som Jakob beskriver det, er det netop det, som er det magiske ved at læse op – nemlig det at kunne mærke de lyttende. Også Orla understreger, at det er rart at kunne få respons: ”Der kom ingen rådne tomater,” siger han grinende, hvorefter han understreger, at man med responsen fra publikum udvikler sig. Benjamin er en af de sidste i rækken til at læse op. Efter hans oplæsning af sit digt spørger jeg ham, hvordan han oplevede det at stå på scenen. Han fortæller, at oplevelsen gjorde ham opmærksom på sin egen fremførelse af digtet. Det gav ham blod på tanden til at gå hjem og arbejde videre. Han afslutter med at sige: ”Jeg synes overordnet set, at det gik ret godt, og jeg føler mig glad over at være taget afsted. Jeg synes, det er fedt, at der foregår sådan nogle arrangementer i Aarhus.”

 

Tre gode råd

De tre optrædende har hver især givet et godt råd til dem, som skulle sidde derhjemme med en poet gemt i maven, og som mangler et sidste skub til at turde åbne deres personlige poesi for andre.

Orlas råd lyder: ”Du skal bare møde op her på caféen. Jeg kom her nogle gange, inden jeg selv begyndte at læse op. Og så fandt jeg ud af, at det ikke var så farligt. Bare spring ud i det.”

Jakobs råd lyder: ”Jeg tror, det handler om at finde tilliden inde i sig selv til at turde. Fordi der er mange, både én selv og andre, der holder én nede og janteloven og alle de der ting. Og er jeg god nok osv. Men gør det dog. Det er en fantastisk øveplads at komme herned.”

Slutteligt lyder Benjamins råd: ”Man skal virkelig skrive meget lort, og det er helt okay. Og så prøver man det af for ligesom at finde en lille ting, man er stolt af. Der er ikke noget galt med at være pisse elendig. Det skal til.”

 

Gemmer du på en poet i maven? Den næste Åben Poetisk Scene finder sted d. 27. februar fra kl. 19.30-22.00. Tag dine tekster under armen, bevæg dig mod Løves Bog- og VinCafé og kast dig ud i det.

Skriv en kommentar