Rethink 2017 er allerede godt i gang, og med projektet ”Byens skyggeliv” bliver publikum trukket gennem Aarhus’ skygger; en størrelse der normalt ikke får den store opmærksomhed. Til ferniseringen så jeg frem til at få besvaret det dobbelte spørgsmål, hvorfor er skygger relevante og interessante?

 

Simon og Pernille danser i skyggerne // Foto: Daniel Boysen
Simon og Pernille danser i skyggerne // Foto: Daniel Boysen

 

Lidt om baggrunden for projektet

Idémageren er billedkunstner Pernille Kjølholt, der igennem en årrække har udført en del streetart, der har gaden som fokus og spørger til, hvad man kan bruge den til. ”Byens skyggeliv” er ingen undtagelse. Med sig har hun haft en række, hvad hun kalder ”skyggejægere”. Jeg vil gerne have uddybet, hvad en skyggejæger er.

Vi snakker videre om, hvordan og hvorledes det hele er foregået op til ferniseringen: ”Fotograferne Simon Skipper og Laszlo Tamas og en flok skyggejægere har været på jagt i Aarhus after dark og fundet byens skygger. De har tegnet dem med kridt, tegnet dem på lærred og dokumenteret deres jagt via fotografi og video.”

På den måde skal skyggerne fortælle os noget, give en version af vores virkelighed vi normalt ikke lægger mærke til. Og nu til selve ferniseringen og udstillingen. Er der så noget fascinerede at fortælle?

 

Publikum var godt underholdt og havde mange snakke // Foto: Daniel Boysen
Publikum var godt underholdt og havde mange snakke // Foto: Daniel Boysen

 

Ferniseringen og helhedsindtryk

Inde på eventet stod der: ”Samtidig vil du også selv blive en del af udstillingen… hvordan? Det får du at se.” Og med de ord gik jeg forventningsfuldt ind til ferniseringen. Kunstudstillinger er ofte ret interessante, men de kan være endnu mere spændende, hvis man selv deltager; derfor opstod der en naturlig spænding i forhold til den lovende teaser.

Selve stemningen til ferniseringen var god, der kom mange mennesker allerede fra starten af, og Pernille gav publikum mulighed for at kigge på billederne, filmen og opdage, hvordan man kunne se ”en andens skygge”, hvilket aktiverede publikum. Det fungerede godt og var et sjovt indslag, at man kunne danse rundt og ”forvirre” andre; det gav mange gode smil.

Jeg stillede som skrevet mig selv spørgsmålet, om der var noget fascinerende at fortælle? Der gik ikke lang tid, før jeg kunne konstatere, at det var der. Skyggerne skabte nye verdener og har givet Aarhus en række nye fortællinger. Blandingen af, at fotografier og kridt blev til malerier gav et rigtigt interessant indblik i både den kreative proces og sammenblandingen af en slags happening (selve det at tegne skyggerne og fotografere ude i mørket) og gøre det til noget mere permanent i malerierne. En sær sammenblanding af det forgængelige og det evige på en eller anden måde.

Det eneste element, der kunne virke lidt forstyrrende, var måske det, at der skulle være vejskilte inde til selve udstillingen. De tilføjede ikke så meget; hvis man evt. havde leget lidt med deres skygger, ville de måske have givet mere mening. Som de stod, virkede de lidt malplacerede.

Men generelt har udstillingen meget at tilbyde; den sætter både tanker i gang, mens man er der og når man er kommet hjem. Og så giver den nyt liv til noget, mange af os overser: skyggerne. Malerierne er interessante og har nogle meget smukke farvesammensætninger, fotografierne uddyber en kreativ proces samt fanger øjeblikkene, der siden er forsvundet og til sidst viser videoen, at ”skyggejægerne” har noget at være stolte af.

Til sidst bliver man også opfordret til at jage skyggerne, men som Pernille siger: ”Men pas på … det kan være vanedannende.”

 

Man kunne følge med i processen // Foto: Daniel Boysen
Man kunne følge med i processen // Foto: Daniel Boysen

 

Intet projekt uden sponsorer

Pernille understreger, at der skal lyde en stor tak til: ”Frontløberne og Fonden Aarhus 2017s ReThink-pulje, der har støttet projektet under temaet ’Det legende samfund’. Det kunne ikke have ladet sig gøre uden deres støtte.”

 

Hvem: Pernille Kjølholt m. venner.

Hvad: Kunstprojekt “Byens Skyggeliv”

Hvor: Frontløberne, Jægergårdsgade 152, bygning 02F, 8000 Aarhus C

Hvornår: 1. sep. kl. 18.00 – 20.00, 2. sep. kl. 18.00 – 20.00

Hvorfor: Det er interessant at se en anden version af den by, man normalt bevæger sig rundt i og generelt at tillægge noget foranderligt som skyggerne en værdi, er også et plus i min bog.

Mønt: Gratis