PORTRÆT: Mød de kreative drenge bag Bysgerrig – et initiativ, der sigter efter at gøre vores allesammens Aarhus til en sjovere by at bo i.

 

Vejskilte. Det forekommer sjældent, at jeg decideret kigger efter vejskilte, men for tiden er jeg specielt opmærksom på de mange lange adfærds-regulatorer, og jo mere jeg kigger, des flere synes at dukke op. De er placeret overalt i min by, og alligevel har jeg aldrig før lagt mærke til, hvor mange der egentlig er. Som arkitekt og kunstner Mathias Meldgaard beskriver: “Hvis du begynder at kigge efter vejskilte, er det fuldstændigt sindssygt, hvor mange der er. Det er noget, som er meget tilstede i byen, men samtidigt noget, som vi nærmest aldrig tænker over”.

 

Bysgerrighed

Mathias er, sammen med kommunikatør og journalist Mads Severinsen, indehaver af det kreative idébureau Add Some Art, der, ved brugen af redskaber fra arkitekturen og kunsten, benyttes af forskellige firmaer til at formidle deres budskaber og værdier på en nytænkende og kreativ måde. Jeg har mødt drengene til en kop kaffe og en snak om vejskiltestole og en kæmpe øllysekrone, der alt sammen er en del af deres nyeste initiativ: Bysgerring. Bysgerrig er et initiativ, der, med drengenes egne ord, tager fat dér, hvor kommunen og planlægnings-tegnestuerne stopper:

 

Mathias: “Når de har slået den store streg og bestemt, at her skal der være en vej, her et hus og her en kantsten, så stopper kreativiteten dér, medmindre vi, som byens borgere, kommer ind i billedet. Det er jo os, der i bund og grund er eksperter på, hvordan vores område fungerer, hvad der er fedt og knap så fedt”.

 

Mathias og Mads er nysgerrige på din by. // Alle fotos: Bysgerrig
Mathias og Mads er nysgerrige på din by. // Alle fotos: Bysgerrig

 

Det er faktisk ikke bare et vejskilt

Ved at sammenskrive de to ord “by” og “nysgerrig” indkapsler de to kreative bagmænd drivkraften bag initiativet: Nysgerrighed på byen. Ifølge drengene, skal man nemlig ikke tage byen for givet. Man bør derimod være nysgerrig på den, og i deres optik er der potentialer at finde overalt. Eksempelvis behøver de mange vejskilte, du møder på din vej gennem Aarhus, ikke blot fungere som vejskilte:

 

Mathias: “Vi vil gerne prøve at kigge på nogle af de elementer, der allerede er i byen, så vi kører nogle temaer, som for eksempel kunne være vejskilte. Et vejskilt har en funktion, men samtidig er det også bare en stang. Man kan sige, at dem der er mest kreative med vejskilte i dag, er dem, der binder 25-årige fast til dem og øser kanel udover dem. Det er en rimelig Bysgerrig måde at bruge et vejskilt på! Men man kan givetvis komme på mange flere gode idéer: Hvad nu hvis vi prøver at addere en ny funktion til et vejskilt? Det kunne være sådan noget som en stol”.

 

Mads: Idéen er, at stolen skal være slået op, så den ikke fylder ude i billedet. Når du kommer forbi, kan du trække den ned og sætte dig på den, og når du rejser dig op, så er der en modvægt, der gør, at stolen bliver slået op igen. Det er egentlig bare en mulighed for, at du kan sætte dig ned, når du kommer gående gennem byen, hvis du er træt, eller hvis du venter på bussen. Det handler om at tænke: Vi har de her elementer, som bare er her – og så handler det om at tænke, om man kan bruge dem på en intelligent og nem måde, som tilfører værdi til byen uden at ødelægge eller fjerne noget”.

 

Drengene har for nylig afprøvet en prototype af vejskiltestolen og bedt forbipasserende aarhusianere dele deres tanker og meninger om idéen.
Drengene har for nylig afprøvet en prototype af vejskiltestolen og bedt forbipasserende aarhusianere dele deres tanker og meninger om idéen.

 

Og der kom lys

For drengene er det kun fantasien, der sætter grænser – både hvad angår idéer og materialer. Det havde du blandt andet muligheden for at opleve i festugen, da Bysgerrig inviterede alle, der havde lyst til at hjælpe med at lyse Kulbroen op med en stor lysekrone, lavet af tomme ølflasker:

 

Mathias: “Øllysekronen blev et socialt event, hvor det ikke bare var os to, der stod for det, men hvor vi havde brug for hjælp til at drikke en hel masse øl. Derfor havde vi egentlig bare lavet omridset af, hvad det skulle blive til i sidste ende – altså et skelet af en lysekrone. Vi havde fået en hel masse øl, som vi gav ud til folk, og når øllen var drukket, gik man over og spændte den fast. Så alle var egentlig med til at lave øllysekronen, hvilket gav en ret hyggelig stemning”.

 

Mathias“Og sidst på aftenen, da den var fyldt helt op med tomme flasker, så hejste vi den op sammen. Den var tung, så vi havde brug for hjælp til at få den op – og til sidst tændte vi lyset. Det var dels en funktion, altså et lys, som fungerede godt ned over det mørke og lidt dystre sted. Vi havde lavet noget, der på afstand lignede en lysekrone, som hører til i nogle måske lidt flotte gemakker. Tæt på var det noget, som måske mere hører til nede ved Kulbroen med tomme flasker og lysstofrør. Oveni det kunne vi så få en masse mennesker til at mødes omkring det at lave den. Der ligger noget spændende i det at kunne lave et event og samtidig kunne lave noget, som gør brug af byen på en lidt anden måde. Der er muligheder og potentialer mange andre steder i byen ved at lave noget lignende”.

 

180 øl senere og Bysgerrig kunne i samarbejde med en flok glade aarhusianerne oplyse Kulbroen.
180 øl senere og Bysgerrig kunne i samarbejde med en flok glade aarhusianerne oplyse Kulbroen.

 

Du må gerne lege med

Selvom Mads og Mathias er primus motor på initiativet, er drengenes vision at gøre Bysgerrig til et fællesskab, hvor alle der måtte have lyst, kan bidrage med deres gode idéer og arbejdskraft. Det er nemlig meningen, at borgere som dig og mig skal have mulighed for at deltage i den kreative og udførende proces, så vi selv bidrager til at gøre vores by lidt sjovere at færdes i:

 

Mads: “Her i starten er det os to, der styrer det, og som smider idéerne ind for at kickstarte projektet. Men vi har hele tiden snakket om, at det på sigt skal blive et fællesskab, hvor alle smider noget ind. Det område, hvor du bor, er der ingen der kender bedre end dig. Hvis du kunne tænke dig at lave noget dér, så kan du benytte fællesskabet som et slags netværk, hvor andre kan sige, at det vil de gerne være med til – eller få kendskab til nogen, der kan skaffe et bestemt materiale. Det nytter ikke noget, at der for eksempel pludselig hænger blomsterkummer overalt, bare fordi vi måske synes, det er sjovt. Det her er jo et eksempel på byudvikling, der foregår nedefra og op, hvor det er alle os brugere af byen, som har nogle sjove idéer, vi fører ud i livet. Det er kernen i det her”.

 

Et loft af balloner

Eventet omkring lysekronen er langt fra det sidste sociale event drengene påtænker at stable på benene. På nuværende tidspunkt leger de blandt andet med idéen om at samle en flok mennesker, der kan hjælpe med at oplyse gyden mellem Mejlgade og Studsgade med et loft lavet af balloner. Det kan måske være lidt svært for nogen at forestille sig, hvordan sådan et loft vil komme til at se ud, men det har drengene råd for. De er nemlig super dygtige til at visualisere deres idéer, en force der giver os borgere mulighed for at se, hvordan projektet kunne komme til at se ud i virkeligheden:

 

Mads: “Vi har den her visualisering af nogle balloner, der hænger hele vejen ned gennem snævringen mellem Mejlgade og Studsgade. Hvis man nu hængte femtusinde balloner op, som giver noget hyggeligt lys om aftenen, og i løbet af dagen reflekterer sollyset, så skulle man jo ikke bare være os to omkring det. Det ville helt sikkert skulle bygges op omkring et event, hvor vi skulle være rigtig mange om at puste ballonerne op og måske mødtes over en øl og noget musik”.

 

Mathias: “Det er jo en lidt snusket bagvej, og der er mange, der tænker, at her vil de ikke gå igennem, eller at det bare er et pissoir – og så er der nogen, der ser det som en hyggelig lille smøge gennem byen. Ved at prøve at iscenesætte den sammen med en kunstinstallation kunne vi måske rykke lidt i folks fordomme og få nogen af de mennesker ind, som ellers aldrig ville gå derind”.

 

Visualisering af ballonloftet i gyden mellem Mejlgade og Studsgade. Har du en idé, kan drengene overføre den til konkrete visuals, der viser, hvordan din idé kan komme til at se ud i virkeligheden.
Visualisering af ballonloftet i gyden mellem Mejlgade og Studsgade. Har du en idé, kan drengene overføre den til konkrete visuals, der viser, hvordan din idé kan komme til at se ud i virkeligheden.

 

Bysgerrig er meget mere end to nysgerrige drenge, der ønsker at lege med byrummet på en kreativ måde. Det er også en opfordring til, at du som borger i Aarhus, bliver en del af et større kreativt fællesskab, så vi sammen kan være nysgerrige på vores by – det er trods alt os, der bor og færdes i den. Mads og Mathias inviterer dig til at være en del af initiativet, og du kan følge dem lige her på deres facebookside. Jeg er blevet Bysgerrig – er du?