BYVANDRING: I forbindelse med Aarhus Art Weekend arrangerede Urbane Vildspor en guidet byvandring gennem Aarhus. Intentionen var at sætte fokus på skjult gadekunst – lovlig som ulovlig.

 

I det følgende har du mulighed for at opdage sider af Aarhus, som du muligvis ikke kendte. Vi vil gå i fodsporene af byvandringen og beskrive nogle af de destinationer, som Urbane Vildspor præsenterede os for!

Håbets Allé

Håbets Allé ligger mellem Godsbanen og ringgadebroen, og er en gade drevet af frivillige med støtte fra kommunen. Håbets Allé fungerer som et alternativ til mødestedet i Mølleparken, hvor hjemløse og andre socialt udsatte ofte mødtes. I Håbets Allé er både alkohol og euforiserende stoffer dog bandlyst. Stedet fungerer derimod som en tryg base for udsatte og sårbare, men også som mødested for alle andre borgere. Intentionen er at skabe fællesskaber på tværs via samvær og kreative idéer. Stedet er stadig under opbygning, men der hersker en afslappet og imødekommende atmosfære, og de tilknyttede vil hellere end gerne byde indenfor til alle interesserede.
2015-05-31_19.36_.09_1
Pallesofaer og pastelfarver på Håbets Allé. // Alle fotos: Cecilia Elise Helth

Blu’s gavlmaleri

For enden af Møllestien helt nede ved Grønnegade har den verdensberømte italienske grafittikunstner Blu prydet gavlen på en 4-etagers ejendom. Værket er fra 2008 og lavet i forbindelse med forestillingen Icons For Now. Værket skulle angiveligt være lavet på kun én dag.
2015-05-31_19.38_.06_
Det enorme vægmaleri i Grønnegade.

Kan man eje noget?

Hvis du står på Kannikegade ved Bispetorv med fronten mod Danske Bank og kigger ned i brostenene, kan du muligvis få øje på et lille bitte stykke kunst. Der er tale om i alt seks brosten, hvori der er sandblæst teksten “KAN MAN EJE NOGET?”. Bag værket står kunstnergruppen Hr. Værk, som har foræret værket til Aarhus kommune.
2015-05-31_19.38_.58_
Kan man eje noget?

Af vand er du kommet

Du skal have øjnene åbne, hvis du på egen hånd skal finde digter og billedkunstner Astrid Gjesings digt i grønt neonlys under Clemens Bro. Det korte digt sidder på undersiden af broen og lyser ned i vandet i åen. Konteksten giver digtet en særlig betydning, da vandet og neonlyset skiftes til at belyse hinanden. Digtet læses ligeledes forskelligt alt efter vejr og årstid. For at læse teksten korrekt, skal du dog ligge nede i (eller under?) vandet og kigge op.
2015-05-31_19.40_.56_
“Af vand er du kommet” under Clemens Bro.

Talevej

Cirka midt på Hallssti tæt ved Jægergårdsgade findes en lille byhave. Ved første øjekast tiltrækker haven ikke megen opmærksomhed, men ved nærmere inspektion er det tydeligt, at der er lagt tanker og arbejde i det lille stykke jord. Haven har fået navnet “Talevej” af Claus Jacobsen, som har åbnet og skabt haven. Fænomenet er kendt fra bl.a. New York, hvor små stykker jord tages i brug til pocket gardens.
2015-05-31_19.42_.05_
Den fineste lille have på Hallssti.

 

Du kan følge Urbane Vildspor på facebook her og følge med i, hvornår de næste gang arrangerer byvandring. Hvad venter du på? Skynd dig ud og udforsk nye sider af din by!